تحولات لبنان و فلسطین

قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی از ثبت «محتشم‌خوانی» و «مرثیه‌خوانی امام حسین (ع) به سبک بحر طویل» در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس کشور خبر داد.

ثبت «محتشم‌خوانی» در فهرست ملی

به گزارش قدس آنلاین به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور ضمن اعلام خبر ثبت دو عنصر فرهنگی «محتشم‌خوانی: مرثیه‌خوانی برای امام حسین (ع) براساس اشعار محتشم کاشانی» و همچنین «مرثیه‌خوانی امام حسین (ع) به سبک بحر طویل» در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس کشور، همزمان با آغاز ماه محرم ۱۴۴۴ هجری قمری تصریح کرد: عاشورا در فرهنگ ما فقط یک حادثه نیست، بلکه رویدادی تاریخ‌ساز است. رویدادی که تاریخ اسلام به واسطه خون شهیدان آن روز برای ابد آبیاری شده است.

او افزود: واقعه کربلا در روز عاشورا حماسه آزادگی است و به همین دلیل مسلمانان به ویژه شیعیان، با افتخار، آئین‌ها، رسوم و سنت‌های ویژه‌ای را برای توجه عامه به میراث ناملموس عاشورایی آفریده و مورد پاسداری قرار داده‌اند که از جمله مهمترین و شاخص‌ترین عناصر آن نوحه‌ها و شیوه‌های مرثیه‌خوانی ایرانیان برای رثا و عزای اباعبدالله الحسین (ع) هستند و از این‌رو وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی وظیفه خود می‌داند با اهتمام ویژه نسبت به ثبت و معرفی این عناصر اقدام کند.

دارابی «محتشم‌خوانی» و «مرثیه‌خوانی به سبک بحر طویل» را برخاسته از فرهنگ اصیل ایرانی دانست که در پرتو اسلام و میراث عاشورایی تبلور یافته‌اند.

قائم مقام وزیر تصریح کرد: اشعار شمس‌الشعرای کاشانی، مرحوم محتشم از دوره صفوی، در مراسم عزاداری امام حسین (ع) همچون چراغی می‌درخشد و بازخوانی این اشعار به مرور موسوم به «محتشم خوانی» شده که در واقع مرثیه‌خوانی برای امام حسین (ع) براساس اشعار محتشم کاشانی است که با طلیعه «باز این چه شورش است» آغاز می‌شود.

معاون میراث‌فرهنگی کشور همچنین درباره ثبت ملی میراث ناملموس «مرثیه خوانی به سبک بحر طویل» گفت: بحر طویل سبکی در سرایش اشعار است که به گفته بسیاری از صاحب‌نظران از ابداعات ذوقی و ادبی فارسی‌زبانان است و منشأ ایرانی دارد و به زبان ساده و بی‌تکلف، با بیانی حماسی، امکان خوبی برای منقبت‌خوانی، مرثیه و بیانات با محتوای مذهبی و عرفانی را فراهم می‌کند.

دارابی تاکید کرد: مرثیه‌خوانی به سبک بحر طویل در تعزیه و مراثی حماسی عزای امام حسین (ع) نمونه‌های ارزشمندی از میراث ناملموس عاشورایی را آفریده که به همین رو در فهرست ملی ایران به ثبت رسیده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.