تحولات منطقه

در حالی که پیشتر سازمان ملل قطعنامه محکومیت انکار هولوکاست را تصویب کرد ،غرب توهین و اهانت به پیامبران الهی ر ا ازنشانه های آزادی بیان می‌داند.راهکار جلوگیری از این استاندارددوگانه چیست؟

ضرورت جرم انگاری جهانی توهین به مقدسات ادیان الهی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، هادی مطر ۲۴ ساله اهل فرویوی نیوجرسی و شهروند آمریکایی چند روز قبل سلمان رشدی نویسنده مرتد کتاب آیات شیطانی را که در نشستی در آمریکا حاضر شده بود، هدف حمله قرار داد. اتفاقی که ۳۴سال بعد از فتوای تاریخی امام خمینی (ره) رخ داد و همه نگاه ها در داخل و خارج کشور را به خود معطوف کرد. اما در این میان فارغ از تحلیل های سیاسی و گمانه زنی ها بر سر کم و کیف این حادثه، نکته قابل تامل ماجرا واکنش برخی دولتمردان و رسانه های بین المللی بود. رسانه هایی که این حمله را به ایران و جمهوری اسلامی نسبت دادند و تمام تلاش خود را کردند تا آن را اقدامی علیه آزادی بیان و آزاد اندیشی به تصویر بکشند. درحالی ارزش های جهان غرب، توهین و اهانت به پیامبران الهی از موسی(ع)، عیسی (ع) و حضرت محمد(ص) را که بیش از ۵۵ درصد جمعیت جهان پیروان آنان هستند،از نشانه های آزادی بیان می داند که سازمان ملل سال گذشته قطعنامه ای را با هدف مقابله با انکار هولوکاست اتخاذ کرد. در این میان برخی کارشناسان در گفت و گو با خراسان بر این باورند که دستگاه دیپلماسی کشورمان می تواند با فعالیت های خود در عرصه بین المللی و استفاده از ظرفیت های حقوقی گام های مهمی برای کم رنگ کردن این استانداردهای دوگانه و ایجاد ساز و کاری جهانی برای جرم انگاری و مقابله با توهین به ادیان الهی بردارد.

تمایل بسیاری از کشورها برای مقابله با تحریک عواطف دینی

در همین راستا حشمت ا...فلاحت پیشه فعال سیاسی معتقد است که توهین به ارزش های دینی و بزرگان و پیامبران باعث می شود آستانه تحریک مذهبی بالا رفته و شاهد بروز تنش های مذهبی و به چالش کشیدن امنیت چه در داخل کشورها و چه در فضای بین المللی باشیم. موضوعی که به نظر می رسد بسیاری از کشورها با آن هم نظر هستند و منافع مشترک آن ها اقتضا می کند که با این قبیل بیانیه ها و قطعنامه هایی که به دنبال مقابله با تحریک عواطف مذهبی و کنترل پیامدهای امنیتی و اجتماعی آن هستند همراهی کنند. وی براین باور است که اگرچه جمهوری اسلامی عضو شورای امنیت نیست اما می تواند از ظرفیت خود در سازمان ملل استفاده کند و با رایزنی و تعامل با کشورهای همسو و عضو در شورای امنیت این مهم را به نتیجه برساند.

دستگاه دیپلماسی کشورمان در این مسیر کار سختی دارد

حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل نیز با بیان این که پیگیری این موضوع از جهت حقوق بین الملل می تواند در کم رنگ کردن استانداردهای دوگانه فضای بین المللی موثر باشد، اما تاکید می کند که دستگاه دیپلماسی کشورمان در این مسیر کار سختی دارد و با موانع مختلف و متعددی رو به روست.او به خراسان می گوید:«برای این که بتوان این موضوع را از نظر حقوقی و بین المللی پیگیری کرد و گام هایی را در جهت مقابله با اهانت به پیامبران الهی و مقابله با تحریک عواطف دینی مردم برداشت،باید در ابتدا از منظر حقوقی برای جرم انگاری کردن اهانت به پیامبران الهی در سطح بین الملل تعریفی جامع و مانع که مورد قبول عموم کشورهای جهان باشد، ارائه کرد.» وی افزود :« کار سخت دیگری که دستگاه دیپلماسی کشورمان در این زمینه دارد این است که در بیانیه ها و پیش نویس های خود در این زمینه باید مسائل مختلف و مبهم از جمله کیفیت رسیدگی به این ناهنجاری ها را روشن و کم و کیف مجازات های حقوقی را به گونه ای در این ماجرا تدوین و تبیین کند که قابلیت اجرا در مراکز قضایی عموم کشورهای بین المللی را داشته باشد.»

« لزوم » ایجاد بلوک قدرتمند در میان کشورهای همسو

در همین راستا رحمان قهرمان پور دیگر کارشناس روابط بین الملل نیز براین باور است که چه وزارت امور خارجه کشورمان و چه دستگاه دیپلماسی هر کشور دیگری برای تحقق این مهم و جرم انگاری توهین به پیامبران الهی در جوامع بین المللی پیش از هر چیزی باید به دنبال ایجاد بلوک قدرتمند میان کشورها باشد:« برای تحقق این مسئله در سطح بین المللی و این که صرفا یک مسئله نظری و اندیشه ای نباشد، در مرحله نخست باید به دنبال ایجاد یک بلوک قوی در میان کشورهایی باشیم که این موضوع یعنی اهانت به پیامبران الهی برای آن ها مهم است و تحریک عواطف مذهبی پیامدهای منفی سیاسی و اجتماعی و دینی برای آن ها دارد. پس از آن به واسطه وجود این بلوک قدرتمند و حمایت و همراهی کشورهای همسو در این زمینه، می توان به جرم انگاری اهانت به پیامبران و ایجاد پیامدهای حقوقی و قضایی برای آن در سطح جهانی امیدوار بود که البته کار بسیار سخت و دشواری است.»

انتهای پیام

منبع: روزنامه خراسان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.