تحولات لبنان و فلسطین

یکی از جدی‌ترین معضلات لیگ برتر والیبال، نحوه قضاوت داوران است؛ به نحوی که این موضوع باعث اعتراض برخی تیم‌ها شده است.

داوری در لیگ برتر والیبال با طعم «کباب شتر»/ قضاوت‌های یک میلیونی بهتر از این نمی‌شود

به گزارش قدس آنلاین، تنها دو هفته از لیگ برتر والیبال طی شده؛ اما در همین دو هفته که با لغو برخی از مسابقات همراه بود شاهید یک بازی جنجالی بودیم. شهدابی‌ها که در هفته دوم لیگ برتر مقابل تیم ایفاسرام اردکان شکست خوردند اعتقاد دارند که اشتباهات داوری باعث شکست‌شان شده است؛ اعتقادی که چندان پربیراه نیست. تصور اینکه تا پایان لیگ برتر اشتباهات داوری باعث چه جنجال‌هایی خواهد شد چندان سخت نیست. در این گزارش عملکرد کمیته داوران فدراسیون والیبال از جهات مختلف بررسی شده است.

چینش‌های اشتباه کمیته داوران

ابراهیم فیروزی ریاست کمیته داوران فدراسیون والیبال را بر عهده دارد. او یکی از داوران بین‌المللی والیبال ایران نیز است و در رقابت‌های قهرمانی جهان هم به قضاوت پرداخت. اینکه فیروزی چگونه با وجود عدم قضاوت در لیگ برتر و دور بودن از فضای داوری در مسابقات جهانی به قضاوت پرداخته عجیب به نظر می‌رسد؛ اما موضوع اصلی به عملکرد فیروزی در کمیته داوران فدراسیون والیبال مربوط می‌شود. گفته می‌شود وی اشتباهات زیادی در چینش داوران مرتکب می‌شود و در این خصوص از افراد دیگر هم مشورت نمی‌گیرد. موضوعی که برخی از داوران فعال در لیگ برتر به آن اذعان دارند.

اقدام عجیب فدراسیون والیبال برای رفت‌وآمد داوران

از امسال فدراسیون والیبال هزینه رفت و آمد داوران را به طور مستقیم به آنها پرداخت می‌کند تا خودشان بلیط هواپیما تهیه کنند. این مبلغ ۱۴۰۰ تومان برای هر کیلومتر مسافت است. مبلغی ناچیز که البته تبعات دیگری هم دارد. اکثریت داوران لیگ برتری برای اینکه همه این مبلغ را هزینه رفت وآمدشان نکنند با اتوبوس و تاکسی یا حتی اتومبیل شخصی راهی استان‌ها می‌شوند تا بازی‌های لیگ برتر را قضاوت کنند؛ همین موضوع باعث شده داوران در چند ساعت مانده به بازی به شهر محل بازی برسند و در چنین شرایط علاوه بر خستگی جسمی، تمرکز لازم را برای قضاوت نداشته باشند.

داوری در لیگ برتر والیبال با طعم «کباب شتر»/ قضاوت‌های یک میلیونی بهتر از این نمی‌شود

خبری از آموزش و توجیه داوران نیست

قوانین والیبال هر ساله با تغییراتی روبرو می‌شود و به همین خاطر لازم است که کمیته داوران پیش از آغاز فصل و حتی در نیم فصل کلاس‌های توجیهی را برای داوران برگزار کند؛ اما کمیته داوران فدراسیون والیبال برای داوران مرد تنها به برگزاری یک جلسه توجیهی که آن هم به صورت وبینار بود اکتفا کرد. در جلسه توجیهی داوران زن هم که به صورت حضوری بود آنقدر سخنران حضور داشت که دیگر زمانی برای ارائه مسائل داوری نبود. با این شرایط چگونه می‌توان انتظار داشت که مسابقات لیگ برتر والیبال بدون حاشیه و با کمترین اشتباهات داوری برگزار شود؟

ناظرانی که توریست هستند

فدراسیون والیبال برای هر بازی سه ناظر فنی، داوری و ویژه در نظر می‌گیرد. هدف از حضور سه ناظر در هر بازی این است که لیگ با نظارت کافی برگزار شود؛ اما در عمل حضور این ناظران تاثیر مثبتی نداشته است. حرف وحدیث‌هایی در خصوص اینکه ناظران بازی‌هایی که در شهرستان‌ها برگزار می‌شود ساعاتی قبل از آغاز بازی در سطح شهر به دنبال خرید سوغاتی هستند شنیده شده است. اینکه ناظر بازی اجازه استراحت به داوران نمی‌دهد و آنها را برای صرف کباب شتر به رستوران‌های سطح شهر می‌برد رفتارهایی کاملا غیرحرفه‌ای است.

البته برخی از اشتباهات داوری به نبود ویدئوچک مربوط می‌شود. قطعا ویدئوچک می‌تواند این اشتباهات را کمتر کند برساند و به همین خاطر انتظار می‌رود فدراسیون والیبال به جای اجبار تیم‌ها برای خرید کفپوش از یک برند خاص، آنها را ملزم به تهیه ویدیوچک می‌کرد. برای خرید ویدیوچک نهایتا یکی دو میلیارد تومان احتیاج است و این مبلغ معادل هزینه دستمزد یک بازیکن معمولی است.

تیم متمول شهداب که به شدت به داوری بازی تیمش مقابل اردکان معترض است با خرید یا حتی اجاره یک ویدیوچک از اشتباهات داوری متضرر نمی‌شد و پیروز بازی با اردکان می‌شد.

دستمزد ناچیز داوران برای قضاوت در لیگ برتر

تا سال گذشته داوران بین‌المللی برای هر بازی لیگ برتر مبلغ ۹۵۰ هزار تومان دریافت می‌کردند. این مبلغ برای داوران ملی کمتر بود و قرار است که برای فصل جاری لیگ برتر این مبلغ افزایش ۲۰ درصدی داشته باشد. حتی اگر این ۲۰ درصد هم لحاظ شود باز هم دستمزد داوران والیبال بسیار ناچیز است.

داورانی که هم‌سطح والیبال ایران نیستند

اگر ایران جزو ۱۰ قدرت برتر والیبال است داوران والیبال ایران هم باید در بین بهترین‌ داوران دنیا دارای جایگاه باشند؛ اما در حال حاضر اینگونه نیست و پس از فرهاد شاهمیری که بازنشسته شد هیچ داور دیگری چنین شرایطی ندارد. مهمترین دلیل این موضوع هم به عملکرد کمیته داوران مربوط می‌شود که نتوانسته برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشد. آموزش و نخبه‌پروری در داوری والیبال ایران تبدیل به حلقه‌های گمشده‌ای شده‌اند که شاید تغییر در راس کمیته داوران و از آن مهمتر توجه به خرد جمعی بتواند این وضعیت را بهبود ببخشد.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.