به گزارش قدس آنلاین، اخیرا سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد طی گزارشی از چشم انداز غذایی جهان، آماری تازه از وضعیت تولید غلات در ایران را منتشر کرد.
طی این گزارش در سال زراعی جاری، با افزایش نسبی قیمت خرید تضمینی گندم، تولید این محصول استراتژیک در ایران ۲۵ درصد رشد کرده که طبق پیشبینی فائو به ۱۳ میلیون تن خواهد رسید و این در صورتی است که سال گذشته ۱۰.۴ میلیون تن گندم تولید کردیم.
کاهش تولید گندم ایران نسبت به سال ۹۸
متاسفانه سال گذشته گندمکاران ما سال خوبی را پشت سر نگذاشتند به طوری که به گفته نایب رئیس بنیادملی گندمکاران، در سال ۱۴۰۰ میزان تولید گندم ۳۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش یافته بود که به گفته کارشناسان، علاوه بر بحث خشکسالی و اثر آن در کاهش تولید گندم؛ یکی از اصلیترین دلایل کاهش تولید و فروش آن از سوی کشاورزان به دولت را میتوان به سیاستهای نادرست دولت در تعیین نرخ خرید تضمینی این محصول نسبت داد که خوشبختانه در سال زراعی جاری، دولت به این نکته توجه بیشتری کرد و در نتیجه با افزایش ۲۵ درصدی تولید مواجه شدیم. گفتنی است یکی از دلایل میزان تولید بالای گندم در سال ۹۹ به افزایش ۲۳ درصدی میزان بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت آن بازمیگردد.
لازم به یادآوری است که میزان تولید این محصول در سال ۹۸ باوجود سیلهایی که در فروردین و اردیبهشت رخ داد حدود ۱۳.۴ میلیون تن و در برخی آمار ۱۴.۵ میلیون تن پیشبینی شده بود.
افزایش ۱۵ درصدی تولید برنج نسبت به سال گذشته
علاوه بر گندم، در تولید برنج هم ایران در سال جاری افزایش ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.
براساس گزارش فائو تولید برنج ایران در سال زراعی ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل ۳۰۰ هزار تن معادل ۱۵ درصد افزایش یافته و از ۲ میلیون تن در سال قبل به ۲.۳ میلیون تن طی سال زراعی ۲۰۲۲ رسیده است.
البته سال گذشته پیشبینی شده بود که به دلیل کاهش منابع آبی تولید ایران در حوزه برنج، ۲.۲ میلیون تن باشد که عملا این اتفاق رخ نداد و ما شاهد تولید ۲ میلیون تنی برنج بودیم و همین سبب شد که ایران در این حوزه اقدام به واردات کند، چراکه نیاز ایران به برنج سالانه حدود ۳ میلیون تن است.
گفتنی است میزان تولید برنج ایران در سال ۹۹ طبق گفته مدیرکل محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی؛ ۲.۵ میلیون تن و در سال ۹۸ حدود ۲.۹ میلیون تن بود و این نکته به این معناست که در حال حاضر و در مقایسه با سال ۱۳۹۹، با کاهش ۲۰۰ هزار تنی و در مقایسه با سال ۹۸، با کاهش ۵۰۰ هزار تنی در تولید برنج مواجه هستیم.
افزایش تولید جو نسبت به سال ۹۹
همچنین در سال ۹۹، حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن جو(به صورت دیمی و آبی) تولید کردیم که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۲.۵ میلیون تن رسید که به گفته مسئولان به دلیل اینکه کمبود تولید در دولت گذشته داشتیم، مجبور به واردات جو در این سال شدیم. طبق پیشبینیها میزان تولید جو طی سال جاری در ایران به ۳ میلیون تن میرسد.
وضعیت غلات ایران در سالها ۹۶ و ۹۷
آمارها نشان میدهند که بر این اساس در سال ۹۷، سطح تولید غلات ایران ۱/ ۲۰ میلیون تن پیشبینی شده بود، که این میزان، اندکی بالاتر از تولید ۶/ ۱۹ میلیون تنی سال ۹۶ و ۱۲ درصد بالاتر از میانگین ۵ ساله بوده است.
همچنین پیشبینی شده بود که در سال ۹۷، سطح تولید گندم ایران با افزایشی یک میلیون تنی نسبت به تولید ۵/ ۱۲ میلیون تنی سال ۹۶ به بیش از ۴/ ۱۳ میلیون تن خواهد رسید. البته براساس پیشبینیهای فائو تولید غلات دانهدرشت و برنج ایران نسبت به تولید سال گذشته(۹۶) کاهش خواهد یافت.
در اینباره سطح تولید غلات دانه درشت ایران از ۴ میلیون تن در سال ۹۶ به ۷/ ۳ میلیون تن در سال ۹۷ و سطح تولید برنج کشور نیز از ۱/ ۳ میلیون تن در سال ۹۶ به ۳ میلیون تن در سال ۹۷ کاهش خواهد یافت.
طبق اعلام مسئولان، ایران سالانه به ۳ میلیون تن برنج، ۱۴ میلیون تن گندم، ۹ میلیون تن ذرت دانهای و ۷ میلیون تن جو نیاز دارد که این امار نشان میدهد با وجود افزایش تولیدات در سال جاری همچنان تا خودکفایی در تولید غلات فاصله داریم.
خبرنگار: فرزانه زراعتی
نظر شما