به گزارش قدس آنلاین، حسن کاظمی عصر یکشنبه در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: آئین سنتی عَلَم جوش (عَلَم جوشَه، عَلَم پَرَه) و باورهای مربوط به آن، مهارت سنتی پخت بورانی پلو (بورانیَه پلو) و باورهای مربوط به آن، مهارت سنتی پخت مویَه لَوَنگی (ماهی لونگی) و باورهای مربوط به آن و مهارت سنتی پخت باسترمَه لونگی (باسترما پلو) به عنوان آثار ناملموس آستارا در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آستارا گفت: روز دوشنبه، ۲۱ آذر جلسه ثبت ملی آثار ناملموس گیلان در فهرست آثار ملی در ساختمان وزارت برگزار شد و طی این جلسه ۱۵ اثر ناملموس استان گیلان به ثبت ملی رسید که ۱۰ اثر آن مربوط به شهرستانهای تالشنشین غرب گیلان بود.
وی گفت: روسری حجاب یا عرقچین تالشی (چمبَه، چامبَه، چانگول توکا)، روسری چهارگوش طرحدار تالشی (کَلَغی، کلغه، کلغی ای، دویَغ)، پیراهن زنان و مردان تالشی (شَی، شَی ای، شای، شِی)، دامن زنان تالشی و شلوار مردان تالشی (شالو، شوار، شُلار))،، جوراب مردانه و زنانه تالشی (گواَوِ، گواَفِ، گورَوِ، پوپو) و مهارت سنتی پخت زِرَینَه نون (نان زِرَن، زِرَنگ، زَرین) تالشی و باورهای مربوط به آن از آثار ناملموس شهرستانهای تالشنشین غرب گیلان هستند که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
کاظمی ادامه داد: این آثار ناملموس به صورت مشترک برای مناطق تالشنشین گیلان؛ شهرستانهای آستارا، تالش، رضوانشهر، ماسال، شاندرمن، فومن، شفت و بخشهایی از صومعهسرا، رشت و رودبار به ثبت رسیدند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آستارا همچنین به تدوین فیلم، مستندسازی، نگارش و دفاع از پروندههای ۱۰ گانه آثار ناملموس مناطق تالشنشین غرب گیلان به همت جمعی از پژوهشگران و کارشناسان میراث میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان اشاره کرد و گفت: آرمین حیدریان پژوهشگر و نویسنده گیلانی در به ثبت رسیدن این آثار تلاشهای بسیاری انجام دادند.
وی ادامه داد: خوشبختانه همه پروندهها پس از دفاع و بررسی، توسط داوران با نظر تأیید همه اعضای شورای ثبت کشور در فهرست آثار ملی میراث ناملموس کشور قرار گرفتند.
کاظمی بر اهمیت حفظ ارزشهای اجتماعی، سنتها، آداب و رسوم، روشها و جنبههای کارکردهای انسانی تاکید کرد و گفت: گیلان به ویژه مناطق تالشنشین غرب استان ذخایر فرهنگی بینظیری دارد که حفاظت و صیانت از آنها بسیار حائز اهمیت است.
نظر شما