به گزارش قدس آنلاین، مرکز پژوهشهای مجلس از مثبتشدن شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی در نتیجه رشد صنعت خودرو و قطعات آن و البته ناشی از نوسان نرخ ارز خبر داد و اعلام کرد: در بهمن امسال نرخ رشد ماهانه قیمت فعالیت صنعتی بورسی پس از نوسانات نرخ ارز رشد ۴.۱ درصدی را ثبت کرد که بالاترین میزان رشد پس از خرداد ۱۴۰۱ به شمار میآید.
براساس یافتههای نهاد تحقیقاتی وابسته به مجلس، رشد نقطه به نقطه قیمت فعالیتهای صنایع پس از ۱۰ ماه دوباره صعودی شده و رشدی ۳۵.۹ درصدی نسبت به بهمن پارسال را تجربه کرده و میانگین شاخص سالانه قیمت در بهمن امسال روند نزولی یک سال اخیر را ادامه داده و با ۱.۴درصد کاهش نسبت به دیماه سالجاری به ۴۵.۷ درصد رسیده است.
این گزارش نشان میدهد شاخص تولید و فروش صنایع در بهمن امسال نسبت به بهمن سال گذشته بهترتیب ۲۱.۹ درصد و ۲۱.۶ درصد و نسبت به دیماه سالجاری ۸.۳ درصد و ۹.۳ درصد قد کشیده که بیشترین تأثیر در رشد تولید و فروش ناشی از صنعت خودرو و قطعات بوده است. بهگونهای که در ماه گذشته شاخص تولید رشته فعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۸۰.۴ درصد و شاخص فروش ۸۶ درصد افزایش داشته و شاخص تولید رشته فعالیت فلزات پایه پس از رشد منفی در دی ماه در بهمن سالجاری رشدی ۱۳.۲ درصدی را ثبت کرده است.
بازوی تحقیقاتی مجلس میگوید در مقایسه وضعیت تولید صنایع در بهمن امسال نسبت به بهمن سال گذشته از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی ۱۳ رشته افزایش در تولید و دو رشته افت تولید را تجربه کردهاند. بیشترین سهم در افزایش شاخص تولید ناشی از صنعت خودرو و قطعات، تجهیزات برقی و محصولات فلزی به جز ماشینآلات و تجهیزات بوده است.
از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی ۱۲ رشته در فروش با رشد مواجه و سه رشته هم افت فروش را ثبت کرده که بیشترین اثر و سهم در افزایش فروش صنایع بورسی ناشی از فروش تجهیزات برقی، خودرو و قطعات و کاشی و سرامیک بوده است.
افت تولید معدنیها
مرکز پژوهشهای مجلس فاش میسازد در بهمن امسال نسبت بهمدت مشابه سال قبل شاخص تولید شرکتهای معدنی ۲۶.۳ درصد و نسبت به دیماه ۲.۶ درصد کاهش یافته است. افزون بر این فروش شرکتهای معدنی در ماه گذشته ۱۹.۷ درصد نسبت به بهمن پارسال و ۲۳.۷ درصد نسبت به دیماه امسال رشد کرده است.
یافتههای مرکز یادشده نشان میدهد تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی در آذرماه امسال پس از ثبت بالاترین سطح در سال ۱۴۰۱ در دیماه امسال بهدلیل قطع گاز صنایع رشد ماهانه منفی را تجربه کرده؛ اما در بهمن این افت در تولید و فروش جبران شده است.
اثر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
یکی از مهمترین تغییرات در تولید، فروش و هزینه تولید صنایع، به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی مربوط میشود؛ بهگونهای که با حذف ارز ترجیحی، هزینه تولید صنایع غذایی و آشامیدنی به جز قندوشکر در اردیبهشت ۴۵ درصد و در خرداد ۵۰درصد رشد کرده؛ اما در ماههای بعد اثر آن تخلیه شده و حتی در دی و بهمن هزینه تولید این صنایع اندکی رشد کرده است.
براساس این گزارش هزینه تولید صنایع غذایی و آشامیدنی از تیرماه به بعد مسیر نزولی را تجربه کرده و در بهمن به ۱۲۴ درصد رسیده است. مرکز پژوهشهای مجلس میگوید در بهمن امسال تحتتأثیر شوکهای ارزی ماههای اخیر، هزینه تولید صنایع ازجمله فلزات پایه و محصولات فلزی بیشتر شده و بالاترین رشد تورم نقطه به نقطه هم مربوط به صنایع غذایی و آشامیدنی و دارو بوده است.
نظر شما