تحولات منطقه

۲۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۱
کد خبر: ۸۶۳۱۹۰

رئیس پارک ملی دز از تهدید سلامت و جان گوزن‌های زرد پارک ملی دز بر اثر ورود فاضلاب به رودخانه دز خبر داد.

رودخانه دز بلای جان‌ گوزن‌ها می‌شود؟
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین،  وجود رودخانه دز در شهرستان دزفول ظرفیتی عظیم و ارزشمند به شمار می‌آید که علاوه‌بر منظره بکری که به این شهر داده است در حوزه‌های مختلف ازجمله کشاورزی، دامداری، صنعت و محیط‌زیست عاملی حیاتی محسوب می‌شود.
زلالی آب این رودخانه و کیفیت آن از ویژگی‌های مهمی هستند که زبانزد و کم‌نظیر بشمار می‌آیند که متأسفانه برخی بی‌تدبیری‌ها و سهل‌انگاری‌ها کیفیت و سلامت آن را دست‌خوش تغییراتی کرده‌اند.
در سال‌های اخیر اخبار متعدد و مختلفی از ورود فاضلاب یا پساب کارخانجات به آب رودخانه دز منتشرشده که جز پاس‌کاری مسئولیت بین مدیران اقدام عملی خاص و مؤثری به‌دنبال نداشته است.

ورود ۶۰ درصد فاضلاب به رودخانه دز

در دی ماه سال گذشته مسعود نوری پور رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول اعلام کرده بود که فقط ۴۰ درصد فاضلاب شهری دزفول تحت پوشش شبکه‌های آب و فاضلاب است و ۶۰ درصد دیگر در آب رودخانه دز رها می‌شود.

به گفته نوری پور فاضلاب چم گلک، زیباشهر، تیپ ۲۹۲ و فاضلاب خام حوالی پل مهرگان دزفول به صورت مستقیم وارد رودخانه دز می‌شوند؛ فاضلاب گاومیش آباد شرقی و غربی نیز هنگام خارج شدن ایستگاه پمپاژ از مدار به صورت خام وارد رودخانه می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول علت بروز چنین وضعیتی و به سرانجام نرسیدن پروژه‌های مرتبط با آن را که عملا فاجعه زیست محیطی به شمار می‌آید، نبود بودجه کافی اعلام کرده بود.

رودخانه دز بلای جان‌ گوزن‌ها می‌شود؟

تهدید گوزن‌های زرد پارک ملی دز 

اما در جدیدترین اخبار از عواقب ورود فاضلاب به رودخانه دز تحت الشعاع قرار گرفتن زندگی و سلامت گوزن‌های زرد ایرانی پارک ملی دز است.

یاسر رنجبر رئیس پارک ملی دز شب گذشته در گفت‌وگو با رسانه‌ها اعلام کرده است که آلودگی آب رودخانه دز در پی ورود پساب کارخانه‌های همجوار به رودخانه، مشکلی است که گوزن‌های زرد ایرانی پارک ملی دز را تهدید می‌کند؛ زمانی که آب آلوده باشد خطر وجود دارد.

رنجبر از پیگیری موضوع اینگونه خبر داد که چندین بار این موضوع از طریق مراجع قضایی پیگیری شده اما فعلا نتیجه مثبتی حاصل نشده است و پیگیری‌ها ادامه دارد.

تهدید گوزن‌های زرد پارک ملی دز در حالی رخ داده است که به گفته رنجبر در سال ۹۸ محل تکثیر گوزن‌ها تا حدودی بر اثر سیل تخریب شده است.

تهدید سلامت مردم

احسان یکی از شهروندان دزفولی  می‌گوید: مدت‌هاست که صحبت از ورود فاضلاب به رودخانه دز مطرح است که واکنش موثری از سوی مسوولین ندیده‌ایم.
او ادامه می‌دهد: از قدیم الایام زندگی مردم دزفول بر حول این رود می‌چرخد و همچنان این وابستگی به رودخانه دز در بخش‌های مختلف بخصوص کشاورزی و  دامداری وجود دارد.

رودخانه دز بلای جان‌ گوزن‌ها می‌شود؟

حسین که از ساکنان خیابان ساحلی دزفول است  می‌گفت: خانواده من از زمان‌های قدیم ساکن همین محله هستند و شاهد کوچک‌تر شدن بستر رودخانه بودیم. قطعا با کاهش میزان آب، وارد شدن چنین حجمی از فاضلاب سلامت آب را کم و میزان ناخالصی‌ها را افزایش می‌دهد.

او می‌گوید: فرزندان ما اوقات فراغت خود را در کنار رودخانه می‌گذرانند و اگر سلامت آب دچار مشکلاتی شده باشد خانواده‌هایمان در معرض بیماری قرار خواهند گرفت.

او ادامه می‌دهد: گاومیش‌های برای تداوم حیات خود نیاز به حضور در آب دارند و سلامت آب بر محصولات لبنی و گوشتی دام‌ها که مورد استفاده مردم هستند، مستقیما تاثیر می‌گذارد.

رودخانه دز بلای جان‌ گوزن‌ها می‌شود؟

 آب رودخانه دز به واسطه ویژگی‌هایی که دارد تامین کننده آب آشامیدنی شهروندان است علاوه بر آن بخش کشاورزی منطقه نیز با آب رودخانه دز زنده و پر رونق است.
سبزی و صیفی شهرستان دزفول از محصولات پر طرفدار کشاورزی دزفول به شمار می‌آیند که همانند دیگر محصولات با آب رودخانه به ثمر می‌نشینند و تقریبا بصورت ارگانیک‌تر از محصول دیگری مورد استفاده مردم قرار می‌گیرند.
اما سوال اینجاست که آیا این محصولاتی که با آب رودخانه دز آبیاری شده‌اند و به دست مصرف کننده رسیده‌اند از سلامت لازم برخودار هستند؟

از طرفی دیگر با توجه به گرمای هوا در فصل تابستان مردم این شهر و مسافران بسیاری برای گذراندن اوقات خود به تفریح در رودخانه دز و شنا در آن روی می‌آورند که لازم و ضروری است کیفیت آب با جلوگیری از ورود فاضلاب به استاندارهای لازم برسد.

شکایت بی حاصل از آبفا
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول در بهمن سال گذشته نیز گفت که: با توجه به ورود منابع آلاینده از جمله فاضلاب شهری، روستایی و صنعتی به رودخانه دز، کیفیت آب رودخانه دچار تغییراتی شده و کیفیت آب با استانداردهای ملی و جهانی مغایرت پیدا کرده است.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی فاضلاب و منابع آلاینده به صورت مستقیم از جای جای مختلف و حتی خارج از حوزه شهرستان دزفول، وارد رودخانه دز می‌شوند.

نوری پور عنوان کرده بود که در سال‌های گذشته از شرکت آبفا شکایت شد و حکم قضایی اخذ شده بود که مقرر شد ردیف‌های اعتباری از استان و سطح ملی پیش‌بینی شود تا سیستم جمع‌آوری پساب در دزفول راه‌اندازی شود.

اخبار منتشر شده در این خصوص زنگ خطری است برای جلوگیری از خطرات بعدی که انتظار می‌رود مسوولین ذی ربط به طور جدی چاره اندیشی کنند.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.