تحولات منطقه

۲۸ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۴:۲۲
کد خبر: ۸۶۴۷۳۷

کرونا و لطمه‌ای که بر بخشی از اقتصاد کشور به‌ویژه گردشگری وارد کرد موجب شد صاحبنظران و مسئولان این حوزه تدابیری برای جبران و رونق آن بیندیشند.

درباره طرحی که موافقان و مخالفان زیادی دارد / امید گردشگری به تعطیلی پنجشنبه‌ها
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

چنان‌که علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بهمن سال گذشته گفته بود: پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، برای رونق گردشگری در قالب اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مبنی بر پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه‌ها، به دولت ارائه و تصویب شد و در قالب لایحه به مجلس ارسال شده و در حال حاضر منتظر تصمیم مجلس در این خصوص هستیم.
به اعتقاد وی، بخش عمده اقتصاد گردشگری کشور مبتنی بر رونق گردشگری داخلی است، تعطیلی پنجشنبه‌ها می‌تواند به رونق سفرهای کوتاه‌مدت ختم شود و موجب رونق مقاصد اقتصادی مبانی اصلی گردشگر فِرست شود. 
البته در طرح پیشنهادی برای تعطیلی پنجشنبه‌ها دولت از مخالفان اصلی بود، چراکه معتقد بود به دلایل کارشناسی متعددی این طرح امکان اجرایی شدن ندارد؛ بار مالی، مشکلات اداری و اختلال در ساعات کاری ازجمله این دلایل است. جمشید انصاری، رئیس سازمان اداری و استخدامی برای آن دلایل متفاوتی را مطرح کرده و گفته است: اجرای آن دارای بار مالی برای دولت است. در این طرح ساعات کار اداره‌ها از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر تعیین شده است که با این وضعیت مسائلی چون تأمین ناهار کارکنان نیز باید در دستور کار اداره‌ها قرار گیرد که به دولت بار مالی تحمیل می‌شود و نظم اداره‌ها هم دچار اختلال خواهد شد که این موضوع مغایر با اصل۷۵ قانون اساسی نیز است، بنابراین با توجه به مجموعه این دلایل اجرای این طرح به مصلحت نبوده و دولت با آن موافق نیست.
به هر حال گرچه دولت با طرح تعطیلی پنجشنبه‌ها موافق نیست، اما اعلام کرده اگر زمانی در مجلس تصویب شود، آن را اجرایی خواهد کرد.کارشناسان و تصمیم‌گیرندگان در گفت‌وگو با ما به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته و به آن اشاره کرده‌اند.   

رونق اقتصادی و افزایش سرانه کار
یک فعال میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه دو روزه شدن تعطیلات آخرهفته می‌تواند کمی از توزیع نامناسب مکانی و زمانی سفر در کشور بکاهد و نهاد تفریح را ساماندهی کند، می‌گوید: این موضوع ضمن آنکه به رونق اقتصاد گردشگری کمک می‌کند با وجود آنکه گفته می‌شود برای کشور بار اقتصادی دارد، اما می‌تواند به افزایش سرانه کار مفید منجر شود، چون اکنون کشوری با ۱۱۷ روز تعطیلی در سال ۴۲ ساعت کار مفید هفتگی داشته است، اما ایران با حدود ۷۸ روز تعطیلی تنها ۱۱ ساعت کار مفید دارد. 
مجتبی گهستونی در گفت‌وگو با قدس با بیان اینکه براساس مطالعات انجام شده، میزان بهره‌وری کشورها با ساعت کار نسبت معکوس و افزایش بهره‌وری نیروی کار با افزایش تعطیلات رابطه مستقیمی دارد، تصریح می‌کند: این موضوع به معنی آن است که هرچقدر تعطیلات یک کشور کمتر باشد، بهره‌وری نیروی کار آن کشور پایین‌تر است و متقابلاً هرچه بر میزان تعطیلات آخر هفته آن افزوده شود، نیروی کار نیز عملکرد بهتر یا بهره‌وری بیشتری خواهد داشت.
وی ادامه می‌دهد: همچنین افزایش تعطیلات منظم هفتگی می‌تواند در برخی موارد از هزینه‌های اضافی بکاهد؛ بیشتر کشورها برای افزایش لذت کار کردن و بهره‌وری نیروی کار به کاهش ساعت کار هفتگی روی آورده‌اند، همچنین این موضوع می‌تواند توزیع یکنواخت جغرافیایی و زمانی مسافرت‌ها و رونق گردشگری را به دنبال داشته باشد. این کارشناس حوزه گردشگری به کاهش هزینه‌ها در اداره‌ها و نیز به کاهش آلودگی به خاطر کم شدن رفت‌وآمد در نتیجه تعطیلی پنجشنبه‌ها اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: برای رونق هرچه بیشتر گردشگری و برای اینکه نظم خوبی برای برنامه‌ریزی داشته باشیم، می‌تواند روز پنجشنبه جزو تعطیلات کشور محاسبه شود.
وی ادامه می‌دهد: کشور ما با وجود دارا بودن مناطق گرمسیری، در فصل زمستان جذابیت‌های گردشگری بسیاری دارد، اما توزیع نامطلوب تعطیلات، امکان سفر در زمستان و استفاده از جغرافیای متنوع جنوب کشور را سلب کرده است؛ به طوری که بعضی مناطق در فصل‌های پیک سفر از تراکم زیاد گردشگران آسیب می‌بینند، اما در مناطق دیگر مکان‌های گردشگری از بی‌رونقی به تعطیلی کشیده می‌شوند! 
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از کشورها این تعطیلی در روزهای شنبه و یکشنبه دیده شده، می‌گوید: ما در جهانی زندگی می‌کنیم که با کشورهای دیگر تبادلاتی داریم و نمی‌توانیم جدای از این کشورها باشیم و باید از نظام جهانی تبعیت کنیم و با توجه به اینکه بیشتر کشورها شنبه و یکشنبه را به عنوان تعطیلی پایان هفته خود دارند به همین دلیل اگر برنامه‌ریزی مسئولان روی تعطیلی روز شنبه متمرکز شود شاید به لحاظ ارتباطی و گردشگری نتایج بهتری داشته باشد.

منتظر تأیید مجلس هستیم
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی هم با تأکید بر اینکه طراحی یک برنامه منسجم و جامع  برای تعطیلات، نیاز جدی و اساسی برای کشور است، ادامه می‌دهد:  وزارت میراث فرهنگی بی‌شک یکی از موافقان جدی نهایی شدن این موضوع است. مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با قدس با بیان اینکه خواهیم کوشید تا در این زمینه یک برنامه‌ریزی مدون برای تعطیلات کلی به دولت ارائه کنیم، می‌افزاید: به عقیده متخصصان و صاحبنظران عرصه گردشگری، اگرچه تعطیلی در کشور به صورت کم و بیش وجود دارد، اما موضوع مدیریت صحیح این تعطیلات مغفول مانده و به همین خاطر خانواده‌ها نمی‌توانند برای بهره‌مندی کامل و بهتر از این تعطیلات به‌درستی برنامه‌ریزی کنند.وی با تأکید بر تأثیر این موضوع در حوزه گردشگری ادامه می‌دهد: بسیاری از تأسیسات خرد گردشگری که در شهرهای کوچک و در اطراف کلانشهرها قرار گرفته‌اند، می‌توانند با دو روز تعطیلی، پذیرای گردشگرانی باشند که از مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ می‌آیند و می‌تواند رونق خوبی در حوزه گردشگری ایجاد کنند.
وی می‌گوید: تجربه تعطیلی پنجشنبه‌ها در تهران و دو روز تعطیلی آخر هفته در دیگر کشورها نشان می‌دهد پایان هفته امکان سفر برای افرادی که در کلانشهرها هستند برای مقاصد نزدیک فراهم می‌شود.این موضوع مصوبه هیئت دولت را گرفته است فقط به دلیل یک ساعت تا یک ساعت و نیمی که کاهش ساعت را به دنبال دارد، باید به تصویب مجلس هم می‌رسید که پس از تصویب مجلس این تعطیلات در تمام کشور به اجرا درخواهد آمد.مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص اینکه این تعطیلات ممکن است هزینه‌های دولت را افزایش دهد، با اشاره به اینکه بازده کاری در کشور به گونه‌ای است که ساعت کاری که کم می‌شود، می‌تواند تعمیم پیدا کند به فعالیت‌های کاری که در ساعت‌های دیگر انجام می‌شود و هزینه‌ای را افزایش نخواهد داد، می‌گوید: در بسیاری از کلانشهرهای ما وضعیت ترافیک و آلودگی هوا به گونه‌ای است که این تعطیلات بسیار می‌تواند در کاهش ترددهای شهری و در نتیجه کاهش آلودگی کمک کند.

این طرح برای تمام کشور توجیهی ندارد
اما عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در این خصوص با اشاره به اینکه موضوع تعطیلی پنجشنبه‌ها لایحه‌ای است که قرار است دولت به مجلس ارائه کند، عنوان می‌کند: این موضوع از سوی دولت عنوان شده، اما هنوز این لایحه به مجلس ارائه نشده و چون هنوز لایحه در مجلس اعلام وصول نشده، به صورت کارشناسی بررسی نشده است.
فاطمه رحمانی در گفت‌وگو با قدس ادامه می‌دهد: در کلانشهری مثل تهران با توجه ��ه شرایطی که دارد این موضوع پذیرفته شده است و درحال حاضر هم در حال اجراست و پنجشنبه‌ها تعطیل شده و نتیجه مثبت هم گرفته است، اما به نظر می‌رسد برای تمام کشور ضرورت و توجیهی نداشته باشد؛ چراکه شرایط شهرستان‌ها با تهران متفاوت است و مسائل زیست محیطی و ترافیکی پایتخت در شهرستان‌ها مطرح نیست.
وی با تأکید بر اینکه براساس نتایج و بررسی‌های بدست آمده این طرح موجب افزایش بهره‌وری در اداره‌ها نخواهد شد، می‌گوید: تجربه نشان داده از ساعت ۲ بعدازظهر به بعد نشاط و شادابی که باید در اداره‌ها و محیط‌های اداری وجود داشته باشد به حداقل ممکن می‌رسد.  عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با تأکید براینکه لوایحی که از سوی دولت به مجلس ارسال می‌شود حتماً بر اساس یک ضرورت انجام می‌گیرد و در این موضوع باید دید، منطقی که دولت ارائه کرده چگونه است و چه نیازی را قرار است برطرف کند، می‌افزاید: اگر هدف، رونق گردشگری باشد این موضوع حتماً به رونق گردشگری به دلیل دو روز تعطیلات در انتهای هفته کمک خواهد کرد و فرصت خوبی برای خانواده‌ها و در کنار هم بودن فراهم می‌کند، اما باید در این خصوص تمام جوانب را در نظر گرفت.
وی اضافه می‌کند: اگر منطق دولت در تعطیلی پنجشنبه‌ها افزایش بهره‌وری و افزایش بازده کاری و کاهش هزینه‌های انرژی باشد، باید دید آیا این اتفاق در تمام کشور خواهد افتاد؛ دراین موضوع بخش خصوصی حتماً متضرر خواهد شد، هرچند این موضوع می‌تواند برای بخش خصوصی قابلیت اجرا نداشته باشد، اما چون این بخش، خصوصی است و به افزایش بهره‌وری اقتصادی می‌اندیشد، به طور معمول حتماً با این موضوع مخالفت خواهد کرد.

خبرنگار: مهدی توحیدی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.