تحولات منطقه

وزارت تجارت اندونزی در بیانیه خود نوشت: روابط تجاری دو کشور سال گذشته با ۲۳ درصد افزایش نسبت به یک سال قبل‌تر به ۲۵۷.۲ میلیون دلار رسید.

افزایش ۲۳ درصدی روابط تجاری اندونزی و ایران در ۳ ماهه نخست ۲۰۲۳
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، آیت‌الله رئیسی با دعوت رسمی رئیس‌جمهور اندونزی امروز به جاکارتا سفر می‌کند. اندونزی با جمعیتی حدودا ۳۰۰ میلیونی بزرگ‌ترین کشور مسلمان و چهارمین کشور پرجمعیت جهان است. روابط تجاری تهران_جاکارتا در سال گذشته با ۲۳ درصد افزایش به ۲۵۷.۲ میلیون دلار رسید. اقتصاد اندونزی در حال گسترش بوده، به طوری که رشد سالانه بیش از ۵ درصد در ۱۰ سال گذشته را به ثبت رسانده‌است. همکاری‌های مثبتی بین دو کشور در زمینه‌های علمی، آموزشی، گردشگری در حال انجام است و بیشترین مورد انتظار امضای تفاهم‌نامه بین بانک مرکزی ایران و سازمان خدمات مالی اندونزی است که امکان استفاده از ارز ایران و اندونزی را در تجارت بین دو کشور فراهم می‌کند.

 وزارت تجارت اندونزی اعلام کرد جاکارتا و تهران مراحل نهایی مذاکرات در خصوص یک توافق دوجانبه تجاری را به پایان رسانده‌اند.  این بیانیه بعد از آن صادر شد که دو طرف اعلام کرده‌اند هفتمین دور گفت‌وگو را به پایان رسانده‌اند. وزارت تجارت اندونزی می‌گوید دولت‌های دو طرف اکنون می‌توانند اسناد مربوط به این توافق که «توافق تجاری ترجیحی ایران-اندونزی» نام گرفته را به امضا برسانند.  طبق اعلام وزارت تجارت اندونزی توافق مذکور در سفر آتی «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور ایران به جاکارتا که از ۲۲ تا ۲۴ مه انجام می‌شود به امضای طرف‌ها خواهد رسید.

«جاهنی مارتا»، مدیر مذاکرات دوجانبه در این وزارتخانه به وب‌سایت «بورنئوبولتن» گفت: «ایران جزو شرکای تجاری غیرسنتی برای اندونزی است. با این توافق تجاری امیدواریم بتوانیم فرصت‌های صادرات خودمان را گسترش داده و نفوذ بازارمان را توسعه دهیم.» اندونزی به دنبال یافتن بازارهایی جدید به منظور متنوع کردن گزینه‌های صادرات خود و کاهش وابستگی به شرکای تجاری سنتی خود است. وبگاه بورنئوبولتن نوشته تضعیف اقتصاد و ریسک‌های ژئوپولتیک باعث اثرات منفی بر شرکای تجاری اندونزی شده است.

دولت اندونزی قصد دارد با افزایش صادرات بهبود شرایط اقتصادی این کشور بعد از پشت سر گذاشتن بحران بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ را سرعت ببخشد. منطقه غرب آسیا از جمله مناطقی است که اندونزی گسترش روابط با آن را به عنوان شرکای تجاری جایگزین در نظر گرفته است. البته کشورهای واقع در آفریقا، آسیای جنوبی، آمریکای جنوبی و شرق اروپا هم در زمره گزینه‌های این کشور هستند. سال گذشته اندونزی با امارات متحده عربی یک توافق شراکت تجاری جامع به امضا رساند. اندونزی همکاری‌های مشابه با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را نیز مدنظر دارد.

وزارت تجارت اندونزی در بیانیه خود تصریح کرد حجم مبادلات تجاری میان ایران و اندونزی در سه ماهه نخست سال جاری میلادی به ۵۴.۱ میلیون دلار رسیده است. روابط تجاری دو کشور سال گذشته با ۲۳ درصد افزایش نسبت به یک سال قبل‌تر به ۲۵۷.۲ میلیون دلار رسید. وزارت تجارت اندونزی گفته که تهران و جاکارتا توافق کرده‌اند کالاها و خدماتی که میان دو طرف رد و بدل می‌شود بدون انتقال پول و به صورت تهاتر کالا انجام شود.

در مجموع، ایران یک شریک تجاری غیرسنتی با پتانسیل‌های فراوان برای اندونزی است و با این توافقنامه ترجیحی  فرصت‌های صادراتی برای محصولات اصلی و بالقوه اندونزی افزایش یافته و به بازار گسترده‌تری به ویژه در خاورمیانه و ایران دست یابد. اندونزی در حال حاضر پانزدهمین اقتصاد بزرگ جهان بوده و تولید ناخالص داخلی آن ۱.۲۳ تریلیون دلار و نرخ رشد سالانه ۵.۷ درصد است. کارشناسان پیش بینی می‌کنند که تا پایان سال ۲۰۲۴، اندونزی می‌تواند پنجمین اقتصاد بزرگ جهان باشد.

مطمئناً اندونزی و ایران تفاوت‌های خود را دارند. برای نمونه، اندونزی روابط خوبی با واشنگتن دارد اما ایران فعالانه به دنبال تحول در نظم جهانی به رهبری ایالات متحده بوده است. باوجود این اختلافات به ظاهر فاحش، اندونزی و ایران از دهه ۱۹۵۰ روابط نسبتاً صمیمانه‌ای داشته‌اند. این رابطه هم از انقلاب اسلامی ایران و هم از دموکراتیک شدن اندونزی جان سالم به در برده و این رابطه همچنان رو به رشد است. تهران و جاکارتا سال گذشته ششمین دور مذاکرات خود را درباره توافقنامه تجارت ترجیحی اندونزی و ایران به پایان رساندند . این قرارداد باعث افزایش پیوندهای تجاری، کاهش تعرفه‌ها و تسهیل مبادلات مالی بین دو کشور خواهد بود.

منبع: خبرگزاری ایلنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.