تحولات منطقه

بعد از دیده شدن یوز ماده و چهار توله‌اش در توران، بحث زنده‌گیری این یوز ماده و یا حتی قلاده‌گذاری این یوز مطرح شده است، موضوعی که می‌تواند انقراض یوزپلنگ آسیایی را یک قدم جلو ببرد.

زنده‌گیری یوزهای ماده، پروژه‌ای برای نابودی یوزپلنگ آسیایی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

زنده‌گیری یوزهای ماده، پروژه‌ای برای نابودی یوزپلنگ آسیایی

طی روزهای گذشته تصاویری از «تلخاب»، یوزپلنگ ماده به همراه توله‌هایش پخش شد، انتشار این تصاویر موجی از شادی را میان دوستداران محیط‌زیست ایجاد کرد و امیدواری برای بقا این گونه را افزایش داد.

اما در چند روز گذشته اخباری پخش شد که نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده است. بحث زنده‌گیری یوزهای ماده موضوع جدی است که در این چند روز مطرح شده است، گفته شده است که «هرب» و «تلخاب»، دو یوز زادآور توران زنده‌گیری می‌شوند و به پناهگاه تکثیر در اسارت منتقل می‌شوند و یا برای ردیابی و رفتار شناسی قلاده‌گذاری می‌شوند. این اتفاق با وجود تعداد بسیار اندک یوز باقی مانده در طبیعت نگرانی‌هایی را ایجاد می‌کند. ردیابی و قلاده‌گذاری موقعی اتفاق می‌اُفتد که جمعیت پایداری از یوزپلنگ آسیایی را در طبیعت داشته باشیم، نه در حال حاضر که این جمعیت رو به انقراض است.

امکان جدا کردن یوزهای ماده از طبیعت

گرفتن دو یوزپلنگ ماده برای سایت توران اتفاق بسیار دردناکی است، این که یک یوز ماده زادآور را از طبیعت جدا کرده و به مرکز تکثیر ببریم روشی غیر کارآمداست، چون در گذشته ثابت شده است که یوز در اسارت جفتگیری نمی‌کند یا به سختی این  اتفاق می‌اُفتد، شاهد این موضوع این است که بعد از چندین سال تلاش تنها یک بار «ایران» باردار شد، که این یوز ماده هم هر سه فرزند خود را از دست داد.

موضوع دیگری که این روزها مطرح است، انتقال «آذر» و «توران»، دو توله یوز پیدا شده به اصفهان است، به سایتی که هنوز ساخته نشده و معلوم نیست بودجه ساختن آن از کجا قرار است تأمین شود!

اصلاً مگر ما چه تعداد یوز داریم که نیاز به ساخت یک مرکز جدید باشد، آن هم در استان اصفهان. آیا وسعت یک میلیون و چهارصد و هفتاد هزار هکتاری سایت توران کم است؟ اگر بودجه کافی برای ساختن سایت تکثیر داریم، بهتر نیست بخش کوچکی از آن را صرف فنس‌کشی جاده میامی_ به عباس آباد کنیم تا اتفاق تلخ عید امسال و تصادف «ماجراد»، یوز باردار ماده اتفاق نیفتد.

چه کسانی یوز را به سمت انقراض می‌برند؟

علیرضا یکتانیک فعال محیط زیست در این باره گفت: احتمال دارد که انجمن یوز ایران شروع به زنده‌گیری توله‌های «تلخاب» کند چون برای ادامه تکثیر آنها یوز می‌خواهند، در هر پروژه حفاظتی پویایی جمعیت است که نوید تنازع بقا را می‌دهد، جمعیتی که تولید مثل می‌کند، این جمعیت است که تعیین کننده این است که گونه به سمت انقراض برود یا نرود.

وی ادامه داد: وقتی ماده‌ای وجود دارد که ۴ توله به دنیا می‌آورد، این گنج بی‌ قیمتی برای این گونه در معرض انقراض است، آیا در این شرایط حساس باید این ماده را گرفت؟ در اینجا مسئله تنوع محیط‌زیست ایران است که مطرح می‌شود، این‌که به سمت نابودی این تنوع و حذف یک گونه می‌رویم، چه کسی می خواهد این کار را انجام دهد. انجمن یوز به یوزپلنگ به شکل تجارت نگاه می‌کند. در سایت توران دوربین‌های ماهواره‌ای و درهای برقی نصب شده است که باید دید هزینه این‌ها از کجا می‌آید و چه پشتوانه‌ای تأمین کننده تجهیزات است.

یکتانیک گفت: وقتی سازمان محیط‌زیست پول ندارد چگونه می‌تواند سایت جدید را ایجاد کند. ساختن سایت کار بسیار سختی است چون هکتارها فنس‌کشی و میلیاردها تومان پول می‌خواهد، پول این قفس‌کشی در طبیعت را می‌توان برای ایمن‌ سازی جاده به کار برد.

منبع: خبرگزاری فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.