به گزارش قدس آنلاین، پیش از این، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا تأکید کرد در جریان نشست ناتو در لیتوانی، اوکراین به عضویت ناتو درنخواهد آمد.
براساس انتظارات، در اجلاس دو روزه سران ۳۱عضو ناتو، سیاستمداران عالیرتبه درباره طیف وسیعی از موضوعات و با تأکید بر تداوم کمک نظامی به رژیم کییف و همچنین بررسی الحاق سوئد به این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا بحث و تبادل نظر خواهند کرد.
نشست ناتو یک اجلاس نمادین است
روحالله مدبر، کارشناس مسائل روسیه در گفتوگو با قدس درباره نشست دو روزه ناتو گفت: نشست ناتو در لیتوانی از چند بعد قابل بررسی است؛ البته باید توجه داشته باشیم این نشست چنانکه برخی از اعضای ناتو هم اذعان داشتهاند یک نشست نمادین خواهد بود. پیش از آغاز نشست، شکاف و اختلافات در بحث نبود شفافیت بودجههای تخصیص داده شده به اوکراین وجود داشت، بهطوریکه نحوه مصرف آن از سوی زلنسکی ابهاماتی را برای برخی کشورها ایجاد کرده و این مسئله منجر به بروز اختلافاتی در میان برخی اعضای ناتو شده است.
مدبر افزود: مورد بعدی که محل اختلاف میان اعضای ناتو است بحث مربوط به تسلیحاتی است که در اختیار اوکراین قرار گرفته، اما سر از بازارهای سیاه اسلحه درآورده و اعتراضات بسیاری را میان اعضا برانگیخته است. برخی تحلیلگران معتقدند ناتو در هفتادوچهارمین سال تشکیل خود با شکاف عمیقی روبهرو شده است.
کارشناس مسائل روسیه با بیان مطرح شدن بحث پیوستن احتمالی اوکراین و سوئد به ناتو به عنوان یکی از سرفصلهای نشست حاضر، اظهار کرد: پیوستن اوکراین عملاً با اعلام موضع آمریکا پیش از این نشست با شکست مواجه شده است. درخصوص پیوستن سوئد به ناتو که یکی دیگر از موضوعاتی خواهد بود که سران عضو پیمان آتلانتیک شمالی در این باره بحث و تبادل نظر خواهند کرد نیز به نظر میرسد در صورت پذیرش عضویت سوئد در ناتو، این مسئله بیش از آنکه به نفع ناتو باشد به ضرر آن تمام خواهد شد.
موضع مسکو در قبال پذیرش سوئد در ناتو
به گفته مدبر، پیوستن سوئد به ناتو از نظر روسیه به منزله آن خواهد بود که مسکو برای تأمین امنیت خودش میتواند از هر امکان متقابلی استفاده کند. درواقع الحاق سوئد و پیش از آن فنلاند به ناتو نشاندهنده آن است که ایالات متحده و اتحادیه اروپا قصدی بر پایان بخشیدن به ایجاد چالشهایی از این دست ندارند. این در حالی است که نه تنها برخلاف تبلیغاتی که درباره ضدحملات اوکراین میشد این حملات با شکست روبهرو شده که تلفات قابل توجهی که این ضدحملات برای اوکراین در پی داشته سبب شده بخشی از اعضای این پیمان، ادامه این درگیری را که بهطور مشخص خواست آمریکاست به صلاح نمیدانند.
دلیل تغییر موضع ترکیه در قبال اوکراین
مدبر با اشاره به تغییر موضع ترکیه و اردوغان در برابر مسئله الحاق احتمالی سوئد به ناتو که واکنش منفی روسیه را به همراه داشته، اظهار کرد: اردوغان پیش از این نیز با بازگرداندن سران گروه نئونازی آزوف به کییف نشان داده درقبال مسئله اوکراین سیاستهای دوگانه را در پیش گرفته است؛ اعلام تصمیم حمایت از الحاق سوئد به ناتو از سوی اردوغان نیز بر مبنای همین سیاست دوگانه بوده، چنانکه فشارهای داخلی که اردوغان به دلیل مشکلات اقتصادی با آن روبهرو است وی را وادار به جلب حمایت از سوی غرب و آمریکا کرده است.
نظر شما