تحولات منطقه

هوش‌مصنوعی اصطلاحی است که در زمان بسیار کوتاهی جایگاه ویژه‌ای در محاورات عمومی مردم دنیا پیدا کرده است.

«جان مک‌کارتی» آغازگر مسیری برای پایان بشر!
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

برای بالا بودن سرعت این اتفاق همین بس که در ایران نیز که معمولاً اتفاقات روز دنیا با تأخیری چندماهه در آن فراگیر می‌شود، این موضوع بسیار رایج شده است به‌گونه‌ای که از سالمند ۶۰ ساله تا کودک ۶ ساله، مسائل و اتفاقات روز و آینده را به‌شکلی به این مفهوم مربوط می‌دانند.

همانقدر که مردم دنیا از کاربردهای هوش‌مصنوعی هیجان‌زده می‌باشند، چهره‌ها و شخصیت‌های شناخته‌شده از آن ابراز نگرانی می‌کنند. از میان اظهارنظرهای همراه با ترس پاپ و گوترش و بیل‌گیتس که بگذریم به توییت دلهره‌آور ایلان ماسک می‌رسیم که هوش‌مصنوعی را شمشیری دولبه و عامل نابودی بشر معرفی کرد.

کدام‌یک از مفاخر علوم رایانه‌ای اولین‌بار هوش مصنوعی، این شمشیر دولبه را ایجاد کرد؟ وقتی سخن از مفاخر دانش رایانه به میان می‌آید، اسامی زیادی از ذهن‌ها گذر می‌کند از استیو جابز گرفته تا بیل گیتس و زاکربرگ، البته تازگی‌ها ایلان ماسک هم به این لیست اضافه شده است. اما بسیاری از این آدم‌ها بیشتر از آن‌که به دانش کمکی کرده باشند، تجارت رایانه‌ای را توسعه داده‌اند.

اما کسی که هوش‌مصنوعی را توسعه داد یک تاجر بازار رایانه نبود؛ او یک ریاضی‌دانِ اهل بوستون بود که احتمالا تاکنون یک‌بار هم اسمش را نشنیده‌اید. اصطلاح هوش مصنوعی را «جان مک‌کارتی» در سال ۱۹۵۰ برای اولین‌بار به کار برد؛ یعنی حدود ۷۰ سال قبل!

جان مک‌کارتی
جان مک‌کارتی

فکرش را هم نمی‌کردید که دانش هوش‌مصنوعی ۷۰ سال قدمت داشته باشد؛ البته خیلی هم مهم نیست! آنچه اهمیت دارد توسعه سریع این دانش در زمانه حال است؛ هوش‌مصنوعی بسیاری از جنبه‌های زندگی بشری را دگرگون می‌کند. این تکنولوژی نه‌تنها کارهای تکراری و روتین را از انسان‌ها می‌گیرد بلکه پیش‌بینی می‌شود تا ۳۰ سال آینده جراحی‌های پیچیده پزشکی نیز توسط ربات‌های مبتنی بر هوش‌مصنوعی انجام خواهد شد.

نشان ملی علوم (National Medal of Science ) افتخاری است که رئیس‌جمهور آمریکا به افرادی که مهم‌ترین مشارکت‌ها را در پیشبرد دانش داشته باشند اهدا می‌کند. مک‌کارتی به پاس خدمات کم‌نظیرش به دانش در سال ۱۹۹۰ این نشان را دریافت کرد. او پیش از این در سال‌های ۱۹۷۱ و ۱۹۸۸ جوایز تورینگ(نوبل کامپیوتر) و کیوتو(جایزه‌ای ژاپنی مشابه نوبل) را نیز به‌دست آورده بود.

جان مک‌کارتی در سال ۱۹۵۱ وقتی فقط ۲۴ سال از عمر خود را سپری کرده بود، موفق به اخذ مدرک دکتری ریاضی از دانشگاه استفورد شد. او تا پایان عمر کاری‌اش در همان دانشگاه ماند.

تابستان ۱۹۵۶ بود که «جان» اصطلاح هوش‌مصنوعی را ابداع و آن را دانشی برای ساخت ماشین‌های هوشمند معرفی کرد. ۲ سال بعد زبان برنامه‌نویسی LISP توسط او ایجاد شد و از آن زمان تاکنون این زبان استانداردی برای توسعه کاربردهای هوش‌مصنوعی بوده است. به عنوان نمونه ابزار «سیری» همان دستیار مجازی تشخیص صدای گوشی‌های آیفون با بهره‌گیری از همین زبان توسعه داده شده است.

جان مک‌کارتی
جان مک‌کارتی

کار بر روی نسخه‌ اولیه خودروهای با قابلیت رانندگی خودکار در آزمایشگاه SAIL که مک‌کارتی آن را پایه‌گذاری کرد آغاز شد. او از ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ مسئول آزمایشگاه هوش مصنوعی(SAIL) بود. مک‌کارتی در این سال‌ها روی سیستم‌هایی که بتوانند مهارت‌های انسانی همچون بینایی، شنوایی، استدلال و حرکت را تقلید کنند، تحقیقاتی را به انجام رساند.

اشتراک‌گذاری زمانی از دیگر نوآوری‌های مک‌کارتی بود که در دهه ۶۰ میلادی ارائه شد. این ایده پایه و اساس مفاهیم مربوط به رایانش ابری شد.

مفاهیم اولیه تجارت الکترونیک نیز از مباحثی است که اولین بار جان مک‌کارتی درباره‌اش پژوهش و تحقیق کرد.

جان مک‌کارتی در سال ۲۰۰۰ از دانشگاه استنفورد بازنشسته شد و در حالی ۱۱ سال بعد از دنیا رفت که بسیاری از مفاهیم بنیادی دانش رایانه توسط او ارائه شده بود.

جان مک‌کارتی
جان مک‌کارتی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سمانه یاوری ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
    0 0
    اینم می‌گفتی که خدارو باور نداشته. مثل هاوکینگ