از آن زمان تاکنون وزیر امور خارجه سفرهای متعدد به کشورهای مختلف داشته تا علاوه بر اینکه تاکید کند اقدام ایران کاملا مشروع و پاسخی به حملات رژیم صهیونیستی بوده است، به آنان این اطمینان خاطر را بدهد که به دنبال تشدید تنشها در منطقه نیستیم و از سوی ایران تهدیدی نخواهند شد، مگر اینکه فضای هوایی خود را علیه کشورمان در اختیار رژیم صهیونیستی قرار دهند.
در این راستا سیدعباس عراقچی ۲۰ سفر منطقهای در ۲۰ روز اخیر داشته است. در جریان این سفرها، وزیر امور خارجه کشور پس از ۱۷ سال به بحرین، پس از ۱۴ سال به مصر و پس از ۱۰ سال به اردن سفر کرد. اما علاوه بر عراقچی، بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز در روزهای اخیر به منطقه سفر کرده و ضمن حضور در سرزمینهای اشغالی، در ریاض نیز حاضر شده است. حال همزمانی نسبی این سفرها و تاثیر احتمالی آنها بر کاهش شدت حملات رژیم صهیونیستی به ایران برای برخی سوال برانگیز شده است.
رژیم صهیونیستی جمعه شب حملات تجاوزکارانهای به چند مرکز نظامی در سه شهر تهران، ایلام و خوزستان داشت. این اقدام متجاوزانه در دو مرحله انجام شد و به مدت ۴ ساعت طول کشید. البته که میزان خسارات این حمله کمتر از چیزی بود که در جنگ روانی رژیم صهیونیستی تبلیغ میشد. از آن گذشته علیرغم جو متشنجی که صهیونیستها در تلاش بودند علیه ایران به راه بیاندازند، بسیاری از کشورهای منطقه این تعدی به تمامیت ارضی کشور را محکوم کردند.
مهدی خورسند، تحلیلگر مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه در حمله ناکام رژیم صهیونیستی به ایران تحرکات دیپلماتیک رئیس دستگاه دیپلماسی کشور نقش فوقالعاده موثری داشته است، اظهار کرد: دولت چهاردهم در شرایط بسیار خاصی به خصوص در حوزه بینالملل فعالیت خود را آغاز کرد و این وضعیت یک دیپلماسی فعال را میطلبید. آقای عراقچی و تیمش در سفرهای منطقهای تدابیری از خود نشان دادند که در بردارنده پیام اقتدار جمهوری اسلامی بود. فراتر از اینها نوع سخنرانی و تحرکات دیپلماتیک نمایندگان ایران در اجلاس بریکس نشان از برنامهریزی دقیق دستگاه دیپلماسی داشت.
وی اضافه کرد: سفرهای متوالی وزیر خارجه بسیاری از معادلات منطقهای را بر هم زد. اکنون که بیشتر از ۲۴ ساعت از حمله رژیم صهیونیستی به ایران میگذرد، ما شاهد محکومیت این حمله توسط عربستان، ترکیه، قطر و بسیاری از کشورهایی بودیم که آقای عراقچی به آنجا سفر داشت. اینها نشان از موفق بودن سفرها و تاثیرات تلاشهای دیپلماتیک دارد. با توجه به بیانیه نیروهای مسلح در خصوص حمله ناکام رژیم صهیونیستی، گفته میشود رژیم از پایگاههای نظامی آمریکا در عراق برای حمله به ایران استفاده کرده است و در نتیجه تصور اینکه کشورهای منطقه از جمله اردن جغرافیای خودشان را در اختیار صهیونیستها قرار دادهاند، کاملا اشتباه بود و دیپلماسی مسیر خودش را به درستی طی کرده است.
سفر به مصر؛ گل سرسبد سفرهای منطقهای عراقچی
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به اینکه کاستن از شدت حملات رژیم تنها یک بخش از دستاورد این سفرهاست، عنوان کرد: در روزهای اخیر روسای جمهور ایران و مصر در حاشیه اجلاس بریکس دیدارهایی داشتند. همچنین گل سر سبد وقایع دیپلماتیک اخیر، سفر آقای عراقچی به مصر بود که پس از دو دهه اتفاق افتاد. سفرهای اردن و مصر کاملا منحصربهفرد بود. این مناسبات پتانسیل بالایی در رفع سوءتفاهمات همسایگی و نزدیک شدن کشورها به یکدیگر داشت.
خورسند ادامه داد: به نظر من این دیدارها ضمن اینکه با هدف ایجاد اتحاد در جهان اسلام و یکپارچهسازی آن علیه رژیم صهیونیستی انجام شد، در بلندمدت میتواند سوءتفاهمات کشورها نسبت به یکدیگر را از بین ببرد و زمینه ایجاد طرحهای اقتصادی و منطقهای را فراهم سازد. حالا که پیک بحران بین ایران و رژیم صهیونیستی را پشت سر گذاشتیم، باید به سمت هدفگذاری مشترک اقتصادی حرکت کنیم. شاید بحران سیاسی فعلی در منطقه مسبب این سفرهای دیپلماتیک باشد، اما الآن باید این دیدارها را تعمیق بخشیم و تلاش کنیم با حضور ایران، در هم تنیدگی اقتصادی منطقهای ایجاد شود.
نظر شما