تحولات منطقه

صبح امروز رئیس دستگاه‌سیاست‌خارجی ترکیه وارد تهران شد.

موحدیان، کارشناس ارشد روابط بین‌الملل در گفتگو با قدس: منطقه؛ اولویت رایزنی‌های تهران‌ آنکارا است
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، سفر «هاکان فیدان» که به دعوت «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه‌جمهوری‌اسلامی‌ایران، انجام گرفته، فرصتی برای بررسی احتمال افزایش همکاری‌های دوجانبه در همه زمینه‌ها و تبادل‌نظر درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی جاری است.

این اقدام دو روز پس از سفر فیدان به مسکو و دیدار با «سرگئی لاوروف» همتای روسی و یک هفته پس از سفر وزیر خارجه ترکیه به عراق صورت می‌گیرد. این نخستین سفر فیدان به ایران از زمان تصدی پست‌وزارت‌خارجه ترکیه به شمار می‌آید. «فیدان» پیش از این و به‌عنوان رئیس سازمان اطلاعات ترکیه، به ایران سفر کرده بود.

فعال‌ترشدن کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، تقویت هم‌افزایی‌سیاسی، پیگیری پرونده‌های همسایگی و رایزنی درباره پرونده‌های امنیت منطقه‌ای از جمله محورهای احتمالی رایزنی‌ هیئت‌های دیپلماتیک ایران-ترکیه خواهد بود.

دررابطه با اهمیت‌سنجی سفر وزیرخارجه ترکیه به تهران، یک کارشناس ارشد روابط بین‌الملل در پاسخ به خبرنگارقدس با اشاره به برآورد حجم مبادلات ۱۰ میلیارددلاری دوکشور گفت: حجم مبادلات سیاسی ایران، ترکیه و روسیه رو به افزایش است و این حاکی از اراده مثلث تهران-آنکارا-مسکو برای بالابردن سطح همکاری‌ها و حل دیپلماتیک برخی پرونده‌های منطقه‌ای است.

سوریه «فیدان» را به تهران کشاند 
دکتر احسان موحدیان، کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به شکست پروژه‌های دولت ترکیه در خصوص گسترش مرزهای نوعثمانی، در یک دهه‌گذشته و ضربه خوردن آن‌ها از نگاه رقابتی به کشورهای اسلامی نظیرایران و عربستان گفت: با توجه به زمان فعلی، رایزنی درباره تحولات سوریه از اولویت‌های اصلی سفر وزیرخارجه به تهران است.

وی با اشاره به حمایت آمریکایی‌ها از گروهک «پ.ک.ک»در سوریه و مغایرت این اقدام با سیاست‌ آنکارا و همچنین برخی شواهد که نشان‌دهنده سعی ترک‌ها برای بازاحیای تنش‌ها بر علیه دولت بشار اسد است، افزود: تلاش‌های ناکام اردوغان پیش از انتخابات اخیر ترکیه موجب بازگشت ترک‌ها به رئالیسم تهاجمی در روابط با دمشق شد، اما آمریکایی‌ها با حمایت از پ.ک.ک، ترکیه را نگران کرده‌اند. در بستر تحولات جاری، اردوغان به دنبال یارکشی است و سفرهای پرشمار مقامات ترکیه به روسیه و ایران نشان‌دهنده تلاش آنکارا برای بازآرایی صحنه در مقابل برنامه‌آمریکایی‌هاست.

موحدیان با اشاره به سوابق امنیتی «هاکان فیدان» و انتخاب وی به عنوان وزیرخارجه ترکیه گفت: شواهدی از این دست نشان‌دهنده تشدید دکترین تهاجمی در نگاه به بیرون ترکیه در منطقه است.  ممکن است ترک‌ها به دنبال این باشند که با تهران به نقطه مشترکی برای مقابله با پ.ک.ک برسند. 

هم‌گرایی و واگرایی در گرو تجدیدنظر ترکیه 
 موحدیان با اشاره به عدم‌همخوانی برخی مواضع تهران-آنکارا در پرونده سوریه افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از صلح در سوریه حمایت کرده است اما ترکیه برای جلب حمایت تهران باید برخی گزینه‌های اختلافی فیمابین را حل و فصل کند تا امکان دیالوگ فراهم شود. موحدیان افزود: ممکن است در این دیدارها در خصوص برخی پرونده‌های اختلافی مانند پرونده قره‌باغ، برخی کریدورها و پرونده‌های مشترک میان ایران ترکیه و روسیه صحبت شود، اما برخی محورهای دیگر نیز قابل تصور است.

وی با اشاره به مطالبات ایران از ترکیه از جمله ضرورت بازنگری درباره سدسازی‌های ترکیه و آسیب‌های زیست محیطی آن‌ها برای ایران، تهدیدآفرینی زیست محیطی ترکیه برای امنیت غذایی ایران، اقدامات سرزمینی ترکیه که موجب حاشیه نشینی و بیکاری و تنش‌ها و منازعات در مناطق مرزی ایران می‌شود، حمایت ترکیه از افراد و گرایش‌های قومیتی تجزیه‌طلب در ایران و باکو اهم محورهایی است که ممکن است در گفت وگوهای طرفین به آن اشاره شود.

موحدین تصریح کرد: اگرچه ترکیه باردیگر به رئالیسم تهاجمی در روابط خارجی برگشته، اما تجربه نشان داده کشورهایی نظیر ایران این سیاست را برنمی‌تابند و این ترکیه است که باید به سمت تجدیدنظر و امتیازدهی برای موازنه‌سازی در منطقه برود. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha