نخست وزیر رژیم صهیونیستی که پیش از این، صحن علنی مجمع عمومی سازمان ملل را صحنه ای مناسب برای عقده گشایی بچه گانه ضد ایرانی خود یافته بود، این بار با به دست گرفتن نقاشی کودکانه از آمال رژیم اسرائیل در باره آینده منطقه سخن گفت. بنیامین نتانیاهو که ظاهرا فراموش کرده چگونه ایده «خاورمیانه جدید» که سال 2006 بر زبان کاندولیزا رایس وزیرخارجه ایالات متحده و اربابان آمریکایی وی جاری اما با بازیگری جریان مقاومت به تاریخ پیوست، حال به گزافه گویی و لفاظی درباره این مفهوم البته از منظر این رژیم جعلی پرداخته است.
اما خاورمیانه جدید مد نظر صهیونیست ها چه ویژگی های دارد؟ کشوری های اسلامی و بویژه ایران و عربستان سعودی در قبال آن چه جایگاه و البته واکنشی دارند؟ بازیگران فرامنطقه ای و بویژه ایالات متحده کجای داستان قرار دارند؟ از همه مهمتر، نوع بازیگری جریان مقاومت در به ناکامی کشاندن خواب تازه برای جغرافیای خاورمیانه چگونه قابل ارزیابی است؟ این پرسش هایی است که یافتن پاسخ برای آنها خالی از لطف نیست.
مسیری که از دهلی آغاز شد
نسخه پیچی نتانیاهو در صحن سازمان ملل برای منطقه و رویا پردازی درباره خاورمیانه جدید در حالی است که محیط داخلی سرزمین های اشغالی این روزها بسیار آشفته و شکننده است. در این مسیر شامگاه روزگذشته هزاران نفر از شهرکنشینان صهیونیست برای سیوهشتمین هفته پیاپی در واکنش به اصلاحات قضایی نتانیاهو دست به اعتراض و برگزاری تظاهرات در سرزمین های اشغالی زدند.
سید احمد سادات مدیر پیشین شبکه العالم در گفت و گو با قدس پیرامون این موضوعات، نمایش نقشه تخیلی خاورمیانه جدید توسط نتانیاهو در نشست سازمان ملل را فرار رو به جلوی وی از مشکلات داخلی و فشارهای محور مقاومت دانست. وی در این باره توضیح داد: بسیاری از رسانه های صهیونیستی و غربی اقدام نتانیاهو را مورد تمسخر قرار دادند تا جایی که همزمان با پخش تصاویر سخنرانی نخست وزیر رژیم صهیونیستی تظاهرات گسترده مخالفان ضد سیاست های وی را در مقابل مقر سازمان ملل پخش می کردند.
سادات با اشاره به مسئله عادی سازی اسرائیل با عربستان و موج سواری رسانه های همسو با رژیم صهیونیستی، گفت: نتانیاهو قصد دارد خاورمیانه جدیدی را با برخی از کشورهای عربی به ویژه سعودی شکل دهد. وی در این مسیر اینگونه تبلیغ می کند که تعامل با ریاض بسیاری از مشکلات تل آویو و جهان اسلام به خصوص کشورهای عربی را مرتفع خواهد ساخت.
وی تصریح کرد: راه اندازی نمایش تبلیغاتی از سوی نخست وزیر اسرائیل در حالی در نشست سازمان ملل صورت گرفت که امروز وضعیت داخلی در سرزمین های اشغالی بسیار شکننده شده بطوریکه روز گذشته اهالی غزه بالن های آتش زایی را به سمت شهرک نشین های صهیوینست ارسال و منجر به ترس و فرار آنان به پناهگاه ها شد. او در ادامه افزود: نقشه ای که نتانیاهو بعنوان خاورمیانه جدید در سازمان ملل مطرح کرد همان نقشه ای و مسیری است که ماه گذشته در نشست سران گروه 20 در شهر دهلی بعنوان کریدور تجاری هند، خاورمیانه و اروپا مطرح شده؛ این درحالی است سران رژیم صهیونیستی و آمریکایی ها برای متقاعد کردن عربستان سعودی در بحث عادی سازی با تل آویوو برنامه ریزی کرده بودند.
جایگاه تعیین کننده محور مقاومت
مدیر پیشین شبکه العالم با اشاره به جایگاه محور مقاومت در به شکست کشاندن توطئه های گذشته علیه منطقه تصریح کرد: امروز محور مقاومت در بهترین حالت و جایگاه قرار دارد بطوریکه بر اساس توانمندی های خود بسیاری از معادلات را در منطقه تعیین و نقشه های رژیم صهیونیستی و آمریکا را قبل از هر اجرایی خنثی و نابود می کنند .
وی در رابطه با وضعیت سرزمین های اشغالی و ترس صهیونیست ها از مقاومت افزود: زمانی رژیم صهیونیستی تصور انجام هیچ گونه عملیاتی در منطق کرانه باختری و جنین را نداشت اما قدرت محور مقاومت در منطقه منجر شد عملیات هایی بصورت روزانه در این منطقه شکل بگیرد و همین امر منجر به وحشت صهیونیست ها و ساکنانان اسرائیلی در این منطقه شود.
او تصریح کرد: موج مهاجرت معکوس از سرزمین های اشغالی به دلیل ناامنی و عدم امنیت رو به افزایش است و از طرف دیگر موج انتقادات نسبت به اصلاحات قضایی نتانیاهو و کابینه وی رو به گسترش و در بسیاری از شهرهای این رژیم شامل تل آویوو، حیفا، درعا وغیره شاهد تظاهرات گسترده مردمی هستیم.
نقشه خاورمیانه جدید نتانیاهو را جدی بگیریم ؟
علیرضا تقوینیا، دیگر کارشناس مسائل بینالملل هم درباره ادعای واژه خاورمیانه جدید توسط نتانیاهو در سازمان ملل، گفت: واژه خاورمیانه جدید نخستین بار نیست که در ادبیات سیاسی جهان مطرح می شود. با این وجود نخست وزیر صهیونیست با بلند کردن یک نقشه، بار دیگر این واژه را سر زبان ها انداخت .
وی افزود: در این خصوص چند نکته باید ذکر شود؛ نخست نقشه ای که او در تریبون سازمان ملل آن را در دست گرفت، کشورهایی که با اسرائیل به عادی سازی رابطه دست زده اند و یا خواهند زد را با رنگ سبز متمایز کرد که شامل مصر ، سعودی ، بحرین ، سودان، اردن و امارات می شد. اما کشورهای لیبی ، سوریه ، عراق ، الجزایر ، ایران، لبنان ، کویت ، قطر ، عمان و یمن هنوز جزو مخالفان عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی هستند . دوم اینکه در نقشه ای که نتانیاهو نشان داد، اثری از کشور فلسطین طبق قطعنامه های سازمان ملل نبود که نشان از نگاه افراطی و حداکثری راست گراهای حاکم دارد و اگر سعودی بدون درنظر گرفتن حقوق حداقلی فلسطینیان ( مانند حاکمیت آنها بر کرانه غربی، قدس شرقی و بازگشت آوارگان) به عادی سازی رابطه دست بزند، یک خودکشی سیاسی و مذهبی کرده است و جایگاه معنوی خود را در جهان اسلام از دست خواهد داد. سوم به نظر می رسد عادی سازی رابطه میان سعودی و اسرائیل به سادگی میسر نباشد و نقشه ای که نتانیاهو نشان داد از اساس فاقد ارزش ارزیابی می گردد، زیرا بن سلمان شروطی را برای این معامله مطرح کرده از قبیل داشتن چرخه کامل غنی سازی اتمی و پذیرفتن دولت فلسطینی از سوی حاکمان فعلی رژیم صهیونیستی. بسیار بعید است که اینشروط توسط آمریکا و اسرائیل پذیرفته شود. چهارم اینکه نتانیاهو در مخمصه داخلی گرفتار شده و سعی در دستاورد سازی دارد و به همین جهت یکسال مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به بایدن حداکثر فشار را بیاورد تا او نیز سعودی را ملزم کند که به عادی سازی تن دهد. وی تصریح کرد: با یان وجود بن سلمان نیز که تمایل ندارد بدون گرفتن امتیاز دندان گیری نزد امت اسلامی منفور گردد، فعلا زیر بار فشار کاخ سفید نرفته است. البته در دنیای سیاست هر رخدادی ممکن است اما ولیعهد سعودی نیک می داند کشورش از جایگاه معنوی ویژه ای در جهان اسلام برخوردار بوده و قبله مسلمانان در آن واقع شده و به همین دلیل به سادگی ریسک چنین تصمیم پرخطری را آنهم بدون گرفتن امتیاز قابل توجه نخواهد پذیرفت.
نظر شما