تحولات منطقه

وزارت کشور ترکیه در ۳ ماه اخیر، تعداد قابل توجهی از سران باندهای قاچاق انسان را دستگیر کرده است.

ترکیه و معضل قاچاق انسان؛ مسیر ترانزیت قاچاق تغییر می‌کند؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، ترکیه دارای یک موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد است و دقیقاً به عنوان دروازه اروپا شناخته می شود. در نتیجه، مهاجرین غیرقانونی بسیاری از آسیا و آفریقا برای رسیدن به یونان، آلمان، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی، راه ترکیه را در پیش می گیرند. برخی از آنان به مقصد می رسند، گروهی دستگیر می شوند و گروهی نیز در ژرفای آب دریا غرق شده و جان می دهند.

این روزها در ترکیه، کار برای فعالیت ده ها و حتی صدها شبکه قاچاق انسان، سخت و دشوار شده است. پیش از این، علاوه بر استانبول و ازمیر، در بسیاری از استان های مرزی و به ویژه استان های ساحلی این کشور، واسطه ها مشغول فعالیت بودند تا اعضای کاروان های قاچاق را تامین کنند و قایق، راه غرب را در پیش بگیرد.

با آن که بسیاری از این قایق ها واژگون شده و تاکنون هزاران نفر در اژه، مرمره و مدیترانه غرق شده اند، اما قاچاقچیان ترکیه و شرکای اروپایی و آسیایی آنها، همچنان مشغول فعالیت هستند. اما ظاهراً حالا ورق برگشته و افزایش شمار دستگیری ها، همه پناهجویان و قاچاقچیان را نگران کرده است. چرا که وزیر جدید کابینه اردوغان یعنی علی یرلی کایا، در مورد قاچاق انسان، بسیار دقیق و سخت گیر است و بخش مهمی از توان پلیس و وزارت کشور را به مبارزه با این پدیده اختصاص داده است.

کشور ترکیه ,

وزارت کشور ترکیه در سه ماه اخیر، تعداد قابل توجهی از سران باندهای قاچاق انسان را دستگیر کرده است. 

ترکیه دروازه را می بندد

علی یرلی کایا، دیروز در استانبول و در اعلام گزارش چهار ماهه دوران وزارت خود در زمینه مبارزه با قاچاق انسان، به خبرنگاران گفت: «حوزه اصلی مبارزه ما سازمان دهندگان مهاجرت های غیرقانونی و قاچاق مهاجران است. در ۱۲۰ روز گذشته ۲ هزار و ۳۹۸ عملیات علیه قاچاقچیان انجام شده است. از مجموع ۳ هزار و ۹۷۵ متهم، ۱۲۲۵ نفر زندانی و ۴۶۵ نفر تحت کنترل قضایی قرار گرفتند. در جریان این عملیات ۱۱۲ هزار و ۴۰۴ مهاجر غیرقانونی دستگیر شدند. ۴۸ هزار و ۳۳۹ نفر از آنها به کشورهای خود بازگردانده شدند. همچنین به دنبال بازرسی های دقیق ۱۲۰ هزار و ۵۳۱ نفر که متوجه شدند، گرفتار می شوند و معافیت ویزای یا اقامت آنها به پایان رسیده است، کشورمان را ترک کردند».

وزیر کشور ترکیه در ادامه افزود: «در کشور ما تعداد کل مهاجران عادی ۴ میلیون و ۷۱۱ هزار و ۶۲۲ نفر است و این حوزه کاملاً تحت کنترل است. اما در مورد قاچاق انسان و اقامت غیرقانونی، فعالیت دقیقی داریم و با تلاش نیروهای مرزی ما از ورود ۸۰ هزار و ۹۴۶ مهاجر غیرقانونی به مرزهای ما جلوگیری شد. تعداد مهاجران غیرقانونی در کشور ما به لطف کار موفق نیروهای مرزی ما، به سرعت کاهش می یابد. حالا به جایی رسیده ایم که شبکه های قاچاق انسان، مجبورند ترکیه را دور بزنند و از مسیری دیگر استفاده کنند، چرا که به خوبی فهمیده اند اگر از کشور ما عبور کنند، گرفتار خواهند شد».

کشور ترکیه ,

فعالیت باندهای قاچاق انسان در ترکیه و مهاجرت غیرقانونی از طریق این کشور به سمت اروپا، یک موضوع پیچیده، حساس و مهم است که ابعاد امنیتی، اقتصادی و انسانی فراوانی دارد. موقعیت استراتژیک ترکیه بین اروپا، خاورمیانه و آسیا، آن را به کشوری ترانزیتی برای مهاجرت های غیرقانونی و قاچاق انسان تبدیل کرده است.

مرزهای این کشور با سوریه، عراق، ایران و چندین کشور اروپای شرقی حرکت در مناطق را تسهیل می کند. ترکیه به عنوان منبع، مقصد و کشور ترانزیت برای قاچاق انسان عمل می کند.

همه افرادی که به امید رسیدن به غرب و به صورت غیرقانونی به ترکیه می روند، جویای کار نیستند و قاچاق انسان در ترکیه طیف های مختلفی از جمله بهره کشی جنسی، کار اجباری، قاچاق اعضای بدن و قاچاق کودکان را شامل می شود.

در مورد فعالیت باندهای قوی سازمان یافته در ترکیه در حوزه قاچاق انسان، اطلاعات زیادی وجود ندارد. آنان غالباً شرکای خارجی دارند و بعضاً در سیستم پلیس، وزارت کشور و گمرک نیز، واسطه ها و رفقایی دارند.

به این ترتیب شبکه های جنایی سازمان یافته در تسهیل عملیات قاچاق نقش دارند. برخی از آنها ممکن است با باندهای قاچاق سلاح و مواد مخدر نیز، همدست باشند. غالباً در تاریکی شب از طریق مسیرهای قاچاق دریایی تعیین شده فعالیت می کنند، از اسناد سفر جعلی استفاده کنند و درآمدهای کلانی دارند.

به طور معمول، شبکه های قاچاق جنایتکار اغلب از مهاجرانی که به دنبال عبور غیرقانونی از مرزها هستند، سوء استفاده می کنند. آنها با هدف تسهیل مسیرهای مهاجرت غیرقانونی، خدمات و کمک هایی را در ازای پرداخت پول ارائه می کنند.

فعالیت های قاچاق انسان شامل حرکت در مسیرهای زمینی، دریایی یا هوایی است و مهاجران ممکن است در طول سفر با شرایط خطرناک و استثمار مواجه شوند.

ترکیه میزبان تعداد قابل توجهی از پناهندگان، به ویژه از سوریه است که ظاهراً آمار آنها از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر فراتر رفته است. در نتیجه، مدیریت هجوم پناهندگان و تضمین حفاظت از آنها یک چالش بزرگ است.

دولت ترکیه اقداماتی را برای مقابله با قاچاق انسان انجام داده است. این کشور قوانین را اجرا کرده، واحدهای تخصصی ایجاد کرده و با سازمان های بین المللی و کشورهای همسایه برای مبارزه با این جنایات همکاری کرده است. با این حال، مبارزه با قاچاق انسان همچنان یک چالش پیچیده است که نیازمند تلاش ‌های مداوم در سطوح مختلف است.

در پایان باید گفت، ترکیه به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای جهانی برای حرکت مهاجرین و پناهجویان غیرقانونی از آسیا و آفریقا به سمت اروپا، با مشکلات فراوانی روبرو است و دچار لطمات فراوانی شده است. اما دولت این کشور نیز، گهگاه با استانداردهای دوگانه، رویکردهای سیاسی هدفمند و اقدامات نمایشی و تبلیغاتی، نتوانسته تصمیمات استراتژیک دقیق و روشنی در مورد مبارزه با قاچاق انسان و مهاجرت غیرقانونی اتخاذ کند.

به باور کارشناسان، جرایم سازمان یافته باندهای قاچاق انسان و مهاجرت غیرقانونی، موضوعات پیچیده‌ ای هستند که عوامل متعددی در آن نقش دارد. به همین خاطر، تلاش‌ برای مبارزه با این پدیده‌ نیازمند رویکردهای جامع شامل اجرای قانون، همکاری بین‌ المللی، اقدامات حفاظتی برای جمعیت ‌های آسیب ‌پذیر و رسیدگی به علل ریشه ‌ای است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.