تحولات منطقه

۲۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۱
کد خبر: ۹۲۴۸۵۸

اصولاً خبرهای مربوط به اینترنت و دستاوردهای جدید علمی آن حتی در تخصصی‌ترین حالتش، برای همه ما جذاب است.

ممکن است توی ذوقتان بخورد!
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

از کاربران ساده‌ای که تمام ارتباط و اتصالشان با پدیده اینترنت به یک گوشی هوشمند ساده و وب‌گردی و پرسه در فضای مجازی خلاصه می‌شود، بگیرید تا کاربران، برنامه‌نویسان و متخصصانی که زندگی و حرفه‌شان به‌شکلی با اینترنت گره خورده است.


همین مقدارمختصر
ماجرای اینترنت کوانتومی به امسال و روزهای اخیر محدود نمی‌شود. مثلاً دو سه سال پیش، سایت‌های داخلی به نقل از منابع علمی نوشتند: «کارشناسان حوزه شبکه بر این باورند اینترنت کوانتومی می‌تواند در کمتر از یک دهه به واقعیت ملموس در زندگی ما تبدیل شود. این اینترنت روی بخش خاصی از فیزیک کوانتوم تأکید دارد که در آن چیزهایی مانند انتقال دیتا در مسافت‌های طولانی و حتی سفر در زمان امکان‌پذیر می‌شود. ارتباط کوانتوم شبکه‌ای امکان مبادله‌ اطلاعات میان دستگاه‌های کوانتومی را با استفاده از قوانین مکانیک کوانتوم فراهم می‌کند. این فناوری بستر یک اکوسیستم کوانتومی خواهد بود، جایی که رایانه‌ها، شبکه‌ها و سنسورها، اطلاعات را به روش کاملاً جدیدی تبادل می‌کنند». 
متأسفانه ممکن است از اینجای مطلب به بعد، بدجوری توی ذوقتان بخورد! از آنجا که اطلاعات من و شما درباره بحث تخصصی و پیچیده کوانتوم و اینترنتش، محدود است، بر فرض اگر با جست‌وجوی مفصل در اینترنت، مطلب مفصلی در این باره آماده می‌کردم و پیش رویتان می‌گذاشتم نتیجه‌اش مقاله‌ای می‌شد که تهش نه من و نه شما چیز چندانی از آن نمی‌فهمیدیم. پس درباره اینکه اینترنت کوانتومی چیست و چطور کار می‌کند به همان مختصری که گفتیم و می‌گوییم راضی باشید. ضمن اینکه اگر توی ذوقتان نمی‌خورد این را هم اضافه کنیم که اینترنت کوانتومی اگر به حقیقت بپیوندد، قرار نیست برای میلیون‌ها میلیون کاربر عادی اینترنت، چیز دندان‌گیری داشته باشد و یا تغییر و تحولی در نحوه استفاده ما از اینترنت ایجاد کند. بنابراین حق دارید بپرسید پس این همه سروصدا درباره اینترنت کوانتومی و قابلیت‌هایش برای چیست؟

۱۰ سال یا چند ثانیه؟
دانشمندان می‌گویند اینترنت کوانتومی می‌تواند امکان انتقال بسیار بسیار سریع داده‌ها به سراسر جهان را به شکلی ایمن‌تر از اینترنت عادی امروزی فراهم کند. سریع‌تر بودن انتقال اطلاعات یعنی با سرعت حرکت نور، ایمن‌تر بودن هم یعنی اولاً رمزگذاری داده‌ها بسیار پیچیده‌تر و پیشرفته‌تر است و شکستن رمزها هم ممکن نیست. ثانیاً برفرض هکری بخواهد اقدام به سرقت اطلاعات کند به‌سرعت و به آسانی با ردپاهایی که در اینترنت کوانتومی از او به جا مانده شناسایی می‌شود. با این حساب و فعلاً برای کاربران عادی اینترنت در جهان این حد از سرعت و امنیت کاربردی ندارد.
یعنی دانلود فیلم، تماس تصویری و غیره که عمده فعالیت کاربران عادی است با همین سرعت فعلی اینترنت به‌راحتی انجام می‌شود و این فعالیت‌ها مورد توجه هکرها هم نیست و به امنیت بالا و این جور حرف‌ها نیازی نیست. در واقع اگر من و شما بخواهیم از اینترنت کوانتومی استفاده کنیم مثل این است که پیشرفته‌ترین رایانه جهان را به عنوان ماشین‌حساب به کار بگیریم! تازه همین اَبَررایانه‌ای که گفتیم در مقابل یک پردازنده کوانتومی، رقمی به حساب نمی‌آید چون محاسبات و عملیاتی را که اَبررایانه برای انجام آن مثلاً به ۱۰ سال زمان نیاز دارد، یک پردازنده کوانتومی در چند ثانیه انجام می‌دهد. 
از سال۲۰۲۰ که محققان اتریشی برای نخستین بار فرضیه اینترنت کوانتومی را مطرح کردند، این کاربران حرفه‌ای و تخصصی و به‌خصوص دولت‌ها و نهادهای علمی و امنیتی مربوط به آن‌ها بودند که شاخک‌هایشان حساس شد و الان هم به‌شدت در حال مطالعه روی آن هستند و به نتایج جالبی هم رسیده‌اند. 

خبرنگار: مجید تربت‌زاده
منبع: قدس آنلاین

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.