به گزارش قدس آنلاین به نقل از فارس حسام مقدم علی امروز یکشنبه ۳۰ مهر، در نشست خبری اکتشاف و گوهرسنگها که در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی برگزار شد، اظهار داشتت: با تعاملاتی که از ۲ سال گذشته فی مابین دستگاه های اجرایی زیرمجموعه وزارت صمت در حوزه اکتشافات مواد معدنی اتفاق افتاده است میتوان نوید داد که بهزودی خروجیهای ارزشمندی را به کشور معرفی کنیم که این خروجی ها عمدتا در مناطق کمتر توسعه یافته، یافت شده است که میتواند ظرفیت آبادانی کشور را ارتقا دهد.
معاون طرح های توسعه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی افزود: در بحث عناصر نادر خاکی، ما نمی توانیم ادعا کنیم که ظرفیت استحصال همه عناصر را بصورت صنعتی دارا هستیم.
وی با اشاره به انجام مطالعهای توسط دفتر صنایع معدنی با نام عناصر استراتژیک گفت: براساس این طرح ۱۶ عنصر استراتژیک مورد نیاز کشور شناسایی شد که بعضی از این عناصر حتی وارداتی حدود یک میلیون دلار داشت، بنابراین براساس شناسایی این عناصر برنامه ای تنظیم شد که در بحث اکتشاف و فرآوری آنها مطالعه صورت گیرد و حتی بسته برون مرزی برای آن پیش بینی شده که اگر پتانسیل تامین داخلی عنصر را نداشته باشیم آن را از کشورها منطقه تامین کنیم.
مقدم علی بیان داشت: در حال حاضر در خصوص سرب و روی بخصوص روی واردات موقت داریم و این محصول وارداتی در کشور به شمش تبدیل و صادر می شود.
وی افزود: سه محدوده در خصوص اکتشاف کبالت و تنگستن هدف گذاری شده و فعلا ذخایر جدیدی نیز نداریم و مکان های امید بخش اکتشاف این دو عنصر در نوار شرقی، مرکز و غرب کشور است.
انتقال دانش فنی اکتشاف از روسیه و چین
مقدم علی بیان داشت: برای انتقال ظرفیت های جدید آزمایشگاهی و اکتشاف در حوزه مواد معدنی مذاکراتی با کشور روسیه و همچنین چین انجام شده است که این امیدواریم این مذاکرات به نتیجه برسد.
وی بیان داشت: حوزه اکتشاف با بهره برداری معدن تفاوت جدی دارد زیرا اکتشاف تجربه محور است و در داخل کشور ظرفیتهای خوبی برای اکتشاف است اما این مساله به منزله آن نیست که از ظرفیت های بزرگ بینالمللی برای اکتشاف استفاده نکنیم.
صدور ۲۰۰ پروانه اکتشاف معدنی در دولت سیزدهم
معاون طرح های توسعه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی بیان داشت: تعداد پروانه های اکتشافی که در کشور ثبت شده افزاینده بوده است، مجموعه سازمان توسعه بیش از ۲۰۰ پروانه اکتشاف دارد. نسبت به سنوات گذشته تقریبا بیش از ۲ برابر ظرفیت پروانه های اکتشاف ارتقا یافته البته اگر محدوده هایی تبدیل به پروانه اکتشاف می شود الزاما این محدوده ها تبدیل به معدن و فرآوری نمی شود.
مقدم علی اظهار داشت: محدودههایی که تفکر مهندسان نشان میدهد که درصد تحقق بالاتری برای تبدیل به معدن دارد را در اولویت قرار میدهیم که نزدیک به ۱۰ تا ۱۵ ظرفیت برای سال جاری وجود دارد و پیش بینی می شود سال آینده حدود ۲۵ محدوده دیگر را نیز داشته باشیم.
وی در رابطه با قراردادهای امضا شده با افغانستان در حوزه اکتشاف گفت: یک کنسرسیوم در خصوص افغانستان با حضور شرکت های بزرگ تشکیل شد و این شرکت ها در یک مزایده ای در افغانستان شرکت کردند. نهایتا این مزایده منتج به برنده شدن کنسرسیومی که در داخل کشور تشکیل شده بود نشد. اما کنسرسیوم هنوز به قوت خود باقی است و پیگیر آن هستیم که نتیجه خوب از افغانستان بگیریم اما فعلا کنسرسیوم ما نتوانسته که یک معدن را در افغانستان در اختیار بگیرد.
برنامه تولید ۲۵ تن طلا تا سال ۱۴۰۹
معاون طرح های توسعه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی بیان داشت: در کشور حدود ۹.۸ تن طلا تولید می شود که بخش زیادی از آن از بازیافت طلا است و بخشی هم از واردات است و برنامه ما در طرح جامع طلا آن ست که تا سال ۱۴۰۹ تولید را به ۲۵ تن برسانیم که یک بخشی از آن از طریق فعال سازی معادنی است که اکتشافات آن کامل نشده و لذا تبدیل به کارخانه فرآوری نشده است.
وی بیان داشت: برنامه های منسجی برای شناسایی و اکتشاف معادن طلا در نظر گرفته شده است به عنوان مثال معدن طلای هیراد از ۱۵ سال پیش شناسایی شده اما اکتشافات آن به دلایل مختلف کامل نشده بود. برای هدف گذاری و شناسایی و اکتشاف معادن طلا به حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد بودجه در جهت تکمیل مطالعات نیاز است.
نظر شما