دولتی و انتظام بخشی به آنها فواید زیادی برای کشور دارد. این اقدام به از بین بردن بستر سوءاستفادههای احتمالی منجر میشود و برای افزایش اعتماد عمومی ضرورت دارد.
به عقیده کارشناسان، اقداماتی همچون انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی که اخیراً ۱۰۰۰ مورد از آنها منتشر شد، مزیتهای زیادی دارد و باید با جدیت دنبال شود. یکی از مزیتهایش، افزایش بهره وری شرکتهاست، زیرا امکان نظارت ۸۵ میلیون ایرانی بر آنها فراهم میشود.
به گفته مدیرکل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد، بر اثر اقداماتی که اخیراً این وزارتخانه در راستای شفاف سازی عملکرد شرکتهای دولتی و انتشار صورتهای مالی آنها انجام داده است، امروز نه تنها نهادهای خاصی مانند وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه که در مجامع شرکتهای دولتی حضور دارند بلکه تمامی مردم ایران میدانند که شرکتهای دولتی کدامها هستند. به علاوه، کل اطلاعات ریز مالی این شرکتها در صورتهای مالی شان منتشر و ایراداتش مشخص میشود. گزارش حسابرسی هم در اختیار همه مردم قرار میگیرد.
نظرات سیدجواد حسینی کیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس را در خصوص مزیتهای انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی جویا شدیم که در ادامه میخوانید.
حسینی کیا با اشاره به این موضوع که انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی اقدام درستی است و مزیتهای بیشماری برای کشور دارد، تصریح کرد: وقتی وضعیت شرکتهای دولتی روشن میشود، مدیران تلاش میکنند مجموعه تحت کنترل خود را به عنوان یک شرکت پیشران و موفق در اذهان عمومی به تصویر بکشند. همین امر، بهبود بهره وری این شرکتها را به دنبال دارد.
وی ادامه داد: بنابر اطلاعات منتشره توسط وزارت اقتصاد درآمدهای عملیاتی ۱۰۰۰ شرکتی که در آبان ماه صورتهای مالی آنها منتشر شد، نسبت به سال قبل ۳۳ درصد افزایش یافت و در سال ۱۴۰۱ به ۳۷ هزار میلیارد ریال رسید. ۳۷۶ شرکت عمومی نسبت به سال قبل افزایش سود ثبت کردند و ۲۷۸ شرکت افزایش سود بیش از ۵۰ درصدی داشتند. این پیشرفتها بر اثر شفاف سازی و در معرض دید عموم قرار گرفتن عملکرد شرکتها رخ داده است.
وی ادامه داد: وزارتخانهها و شرکتهای دولتی نباید به بهانه محرمانه بودن از انتشار صورتهای مالی شان ممانعت کنند. اگر بعد از بررسیهای لازم به این نتیجه رسیدیم که اطلاعات شرکت یا وزارتخانه موردنظر جنبه محرمانگی ندارد و مشکلی برای کشور به وجود نمی آورد، حتماً باید نسبت به انتشار عمومی صورتهای مالی اش اقدام کنیم تا افزایش بهره وری را در آنها شاهد باشیم و زمینه نظارت عمومی بر شرکتها به وجود بیاید.
حسینی کیا گفت: البته باید توجه داشته باشیم که امکان انتشار صورتهای مالی تمامی شرکتها و وزارتخانهها وجود ندارد. مثلاً، ما نمی توانیم اطلاعات شرکتهای تحت نظارت وزارت اطلاعات را منتشر کنیم، زیرا به لحاظ امنیتی مشکل ساز میشود. اما شرکتها و وزارتخانههای دیگر باید صورتهای مالی شان اطلاع رسانی شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس خاطرنشان کرد: شفاف سازی عملکرد شرکتهای دولتی و انتشار صورتهای مالی آنها باعث ایجاد تحرک در این شرکتها میشود و به نفع اقتصاد ملی است. از طرف دیگر، نظارت عمومی بر این شرکتها افزایش مییابد و فعالیت این شرکتها در بستر درستی پیش میرود.
حسینی کیا گفت: در بسیاری از شرکتها مردم سهامدار هستند و حق دارند بدانند شرکت چه طور اداره میشود و چه وضعیتی دارد. اگر شرکتی زیان ده است، دلیلی برای ادامه فعالیتش تحت کنترل دولت وجود ندارد و باید نسبت به واگذاری آن به مردم اقدام شود. تمامی این روندها بر اثر انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی میسر میشود.
نظر شما