به گزارش قدس آنلاین، موضوع نامزدی جمهوری آذربایجان برای میزبانی اجلاس آبوهوایی سازمان ملل در سال آینده در حال بررسی است.
این امر در نتیجه توافق بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان که سالها دشمن یکدیگر بودهاند، ممکن شد.
منابع دیپلماتیک به خبرنگاران گفتند که پیشبینی میشود نامزدی جمهوری آذربایجان مورد حمایت سایر کشورها قرار گیرد، هرچند این موضوع همچنان موضوع مذاکرات در اجلاس اقلیم COP۲۸ در دبی است.
این سؤال که چه کسی میزبانی کنفرانس احزاب (COP) را از امارات متحده عربی به عهده خواهد گرفت، به یک بنبست بیسابقه رسیده است.
این امر به دلیل اعلام روسیه مبنی بر وتوی نامزدی هر کشوری از اتحادیه اروپا برای میزبانی ایجاد شد.
اتحادیه اروپا تحریمهای اقتصادی سنگینی را علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین اعمال کرد.
جمهوری آذربایجان در ۷ دسامبر گفت که دستیابی به توافق با ارمنستان شانس باکو را برای میزبانی اجلاس COP۲۹ افزایش داده است. ایروان اعلام کرد که نامزدی جمهوری آذربایجان را در این مورد وتو نخواهد کرد.
همچنین خاطرنشان میشود که برای میزبانی کنفرانس احزاب (COP) به حمایت همه کشورهای عضو گروه منطقهای اروپای شرقی سازمان ملل متحد نیاز است.
توافق بین ایروان و باکو
آیخان حاجیزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در ۸ دسامبر گفت که باکو حمایت اکثر کشورهای این گروه از جمله روسیه را به دست آورده است.
هیئت روسی در کنفرانس COP۲۸ از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد.
ارمنستان با میزبانی جمهوری آذربایجان در ازای عضویت ایروان در دفتر کنفرانس احزاب (COP) گروه اروپای شرقی موافقت کرده است.
منابع دیپلماتیک به خبرنگاران گفتند که انتظار میرود کشورهای اروپای شرقی از نامزدی باکو حمایت کنند، اگرچه مولداوی نیز نامزدی خود را ارائه کرده است و صربستان نیز قصد دارد این کار را انجام دهد.
رویترز مینویسد که دیپلماتها باید این موضوع را تا پایان COP۲۸ در ۱۲ دسامبر حل کنند.
در این خبر همچنین تأکید شده که جمهوری آذربایجان، کشور نفت و گاز، عضو گروه اوپک پلاس است.
امارات متحده عربی به دلیل انتصاب سلطان الجابری رئیس شرکت نفت دولتی ADNOC به عنوان رئیس اجلاس COP۲۸ با انتقاداتی روبرو شده است.
چرا نامزدی باکو مایه نگرانی شده است؟
رویترز مینویسد که برخی از نمایندگان در نشست COP۲۸ نسبت به برگزاری مجمع جهانی آبوهوا در کشوری که دو سال متوالی تولیدکننده نفت است، ابراز نگرانی کردند.
آیخان حاجیزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان با اعلام اینکه باکو از این نگرانیها آگاه است، گفت: اگرچه جمهوری آذربایجان کشوری غنی نفت و گاز است، اما اهداف استراتژیک آن، تنوعبخشی به منابع انرژی به ویژه استفاده از انرژی باد و خورشید است.
سایت پولیتیکو نیز از چنین نگرانیهایی در خصوص کاندیداتوری جمهوری آذربایجان نوشت.
مقاله این سایت اشاره میکند که انتظار می رود برزیل، که دومین ذخایر بزرگ نفت آمریکای جنوبی را دارد، میزبان اجلاس COP۳۰ در سال ۲۰۲۵ باشد.
این در حالی است که بیانیه مشترک جمهوری آذربایجان و ارمنستان ابراز امیدواری میکند که نامزدی باکو مورد حمایت سایر کشورهای اروپای شرقی قرار گیرد.
در این بیانیه خاطرنشان شده است که دو کشور اقدامات اعتماد متقابل بیشتری را بین خود اجرا خواهند کرد.
مشکل نفتی بودن جمهوری آذربایجان
رویترز مینویسد که مولداوی و صربستان نیز برای میزبانی COP۲۹ درخواست دادهاند.
وزارت خارجه آمریکا و همچنین سفارتخانههای آمریکا در روسیه، مولداوی و صربستان هنوز به درخواستهای آژانس در این باره پاسخی ندادهاند.
پولیتیکو مینویسد که امارات متحده عربی که ریاست COP۲۸ را بر عهده دارد، ایده کنار گذاشتن کامل سوختهای فسیلی را نپذیرفت و این امر باعث ایجاد اختلافنظر جدی در بین کشورهای شرکتکننده شد.
پولیتیکو تأکید میکند که ۹۰ درصد اقتصاد جمهوری آذربایجان بر پایه صادرات نفت است.
برزیل که به نظر میرسد نامزد واقعی میزبانی کنفرانس COP۳۰ باشد، هفته گذشته نیز اعلام کرد که به گروه اوپک پلاس خواهد پیوست.
نظر شما