تحولات منطقه

رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد گفت: درخواستی از نهادهای متولی مبنی بر ممانعت خرید از کشاورزانی که محصولشان را با فاضلاب جاری در کشف‌رود تولید می‌کنند از طرف نهادهای متولی یا گزارش‌هایی مرتبط با این موضوع به ما ارائه نشده است.

سلامت محصولات کشف‌رود نیازمند شفافیت آزمایشگاهی
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، گلوگاه اصلی توزیع سبزی، صیفی و میوه در مشهد میادین میوه و تره‌بار است. با توجه به اینکه عرضه و تأمین نیاز میوه بلندترین شب سال در هفته پیش رو از موضوعات مهم شهر مشهد است و  چند وقتی است این مطلب چند باره در فضای مجازی دست به دست می‌شود که سبزی و صیفی‌هایی که در مشهد توزیع می‌شوند به دلیل آبیاری با آب کشف‌رود سلامت ندارند در همین زمینه به گفت‌وگو با رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد پرداختیم.

محمد قنبری شکوه عنوان کرد: در حال حاضر و در این فصل سبزی در مشهد تولید نمی‌شود که بخواهد با کشف‌رود یا هر منبع آبی مشهد آبیاری شود و نیاز حال حاضر بازار مشهد به سبزی از مناطق گرمسیر مانند طبس یا در برخی مواقع شمال کشور تأمین می‌شود. 

وی با تأکید بر اینکه در پاسخ به ابهامات باید پرسید منشأ آب کشف‌رود چیست؟ ادامه داد: آیا فاضلابی که جریان دارد از کوتاهی نهادهای متولی است و اگر آب کشف‌رود برای کشت و کار تصفیه شده، پس مشکلی ندارد، اما اگر مشکل دارد چرا به عنوان سهمیه در اختیار کشاورز قرار می‌گیرد؟ پساب کشف‌رود از تصفیه‌خانه تأمین می‌شود باید به آن اعتماد کرد چون آزمایش علمی در این زمینه وجود ندارد!

رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد یادآور شد: ما ۱۲ سال پیش این مطالب را گفتیم اما نتیجه نداشته و الان هم همین است اگر سهمیه‌ای نباشد چطور کشاورزی در آنجا انجام می‌شود؟ تاکنون درخواستی از ما نشده که برای کنترل چگونگی آبیاری و اثر آن بر کیفیت محصولات اقدامی داشته باشیم و همچنین به دلیل صنفی بودن فعالیت اتحادیه بارفروشان، در چارچوب وظایف ما هم نیست که در مسائل محیط زیست یا بهداشت دخالت کنیم. 

قنبری شکوه با اشاره به نبود درخواستی از نهادهای متولی مبنی بر ممانعت خرید از کشاورزانی که محصولشان را با فاضلاب جاری در کشف‌رود تولید می‌کنند عنوان کرد:  ما زمانی می‌توانیم دخالت کنیم که یک کشاورز یا یک همکار از اتحادیه کمک یا مساعده یا مجوزی بخواهد و ما بدانیم که با آب آلوده کشت انجام می‌دهد اما تاکنون چنین مواردی حتی از طرف نهادهای متولی یا گزارش‌هایی مرتبط با این موضوع به ما ارائه نشده است. 

کارخانه‌ها مقصد محصولات تولیدی کشف‌رود

وی در توضیح اقلامی که با آب‌های آلوده کشت می‌شوند گفت: محصولاتی که معمولاً با این آب‌ها کشت می‌شوند گوجه فرنگی، ذرت علوفه‌ای یا محصولاتی است که به میدان بار نمی‌آیند و نحوه فروش متفاوتی دارند.

رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد تغذیه سبزیجات تولیدی در مشهد را با آب چاه موتور دانست و تصریح کرد:  سبزیجات معمولاً با آب چاه موتور آبیاری می‌شوند مثلاً در انتهای خواجه‌ربیع دقیقاً بعد از آرامگاه خواجه‌ربیع  آب از چاه برای آبیاری زمین‌های کشاورزی تأمین و صیفی‌جات و سبزیجات خوبی در این منطقه کشت می‌شود اما اینکه آیا آب‌های سطحی در این چاه موتور نفوذ پیدا کرده است باید آزمایش انجام شود. یا به عنوان مثال سمت آرامگاه فردوسی چاه موتور برای آبیاری زمین‌های کشاورزی وجود دارد اما باز هم کشاورزان در همین منطقه سهمیه آبیاری با پساب هم دارند که می‌گویند تصفیه است اما از نظر ما تصفیه نیست. 

وی ادامه داد: حتی در همین مناطق سبزی یا صیفی کشت نمی‌شود که در داخل میدان بار عرضه شود چون این محصولات مستقیم به کارخانه‌ها عرضه میشوند. معمولاً سبزیجاتی که در مشهد عرضه می‌شود بیشتر به شکل بسته‌بندی است که به سبزی نیشابوری معروف است.

قنبری شکوه به تولید صیفی در مشهد اشاره و تشریح کرد: صیفی‌جات مانند کلم، گل‌کلم و غیره که به میدان بار عرضه می‌شود را نمی‌توان به یقین گفت با آب آلوده کشف‌رود آبیاری شده است یا نه، از طرف دیگر باید در نظر گرفت دسترسی به آب کشف‌رود هم با محدودیت‌های ایجاد شده مانند وجود حصارها، برای انتقال سخت شده و هر کشاورزی نمی‌تواند این انتقال آب را انجام دهد مگر اینکه نهادهای متولی این سهمیه را اختصاص بدهند. 

وی ضمن اشاره به میزان نیاز بازار مشهد به سبزی و صیفی عنوان کرد: روزانه در میادین میوه و تره‌بار مشهد حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن سبزی و صیفی عرضه می‌شود که میزان سبزیجات در حدود ۵۰ تن است و باید گفت کشت سبزی در مشهد عمدتاً طی سال‌های اخیر کم شده و به سمت کشت گلخانه‌ای رفته است.

ایجاد ۶۰ جایگاه عرضه میوه شب یلدا

رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد با اشاره به برگزاری جلسه تنظیم بازار در چهارشنبه گذشته عنوان کرد:  این جلسه با حضور فرماندار مشهد برگزار و مقرر شد ۶۰ جایگاه در شهر مشهد به غیر از فروشگاه‌های سازمان میادین شهرداری مشهد برای عرضه میوه شب یلدا در نظر گرفته شود که این جایگاه‌ها در اختیار اتحادیه بارفروشان برای عرضه مستقیم میوه قرار می‌گیرد.

به گفته وی، عرضه چهار میوه سیب، پرتقال، انار و هندوانه در این جایگاه‌ها به صورت مستقیم و با قیمت میدان بار الزامی و عرضه بقیه میوه‌ها از جمله موز ممنوعیت ندارد. 

قنبری شکوه نیاز روزانه مشهد به پرتقال را به طور میانگین ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن برآورد کرد و گفت: میزان نیاز به سیب درختی ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن در هر روز است و این روند برای شب یلدا در نظر گرفته شده و پیش‌بینی نیاز بیشتر و گرانی هم نداریم که بخواهد محصولی کم باشد تا در شب یلدا گران‌تر از بقیه فصل‌ها یا روزها باشد به‌خصوص با عرضه مستقیمی که طبق جلسات تنظیم بازار داریم. 

رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد تصریح کرد: این جایگاه‌ها بر اساس تصمیم جلسه تنظیم بازار از شنبه شروع به فعالیت می‌کنند که با توجه به تعطیلی روز یکشنبه و روز شهادت و تعطیلی میدان تره‌بار عمده فعالیت این جایگاه‌ها از روز دوشنبه خواهد بود.

تمرکز جایگاه‌های عرضه در مناطق متوسط شهری

وی افزود: در مناطق مختلف شهری این جایگاه‌ها دیده شده و هیچ منطقه‌ای خالی از این جایگاه‌ها نیست اما در برخی مناطق از جمله بولوار حر یا مناطق مشابه با وجود وانت‌های عرضه میوه و فراوانی میوه نیاز به این جایگاه‌ها ضروری نیست و عمده این جایگاه‌ها در قسمت متوسط و برخوردار شهر راه‌اندازی می‌شود چون در این مناطق با توجه به تراکم جمعیت و اختلاف قیمت با میدان تره‌بار وجود این جایگاه‌ها ضروری‌تر است. 

جریان فاضلاب ورودی به کشف‌رود تا پایان سال ۱۴۰۳ قطع خواهد شد

اساسی‌ترین اشتباه در کنترل منشأ تولید محصولات کشاورزی در حاشیه کشف‌رود، هجوم به کشاورزان برای کشت این محصولات است زیرا تا زمانی که تصفیه‌خانه‌های مشهد تکمیل و مورد بهره‌برداری قرار نگیرند این جریان ادامه دارد. 

محسن داوری، فرماندار مشهد نیز روز پنجشنبه در نشست با اعضای مرکزی خانه احزاب خراسان رضوی تاریخ حل معضل کشف‌رود را پایان سال ۱۴۰۳ عنوان کرد و گفت: یکی از جلساتی که به صورت ثابت و مستمر برگزار می‌شود و ماهیت عملیاتی دارد، جلسه کارشناسی با محوریت کشف‌رود است.

هرچند مهم‌ترین دلیل تکمیل نشدن این پروژه‌ها کمبود منابع مالی قید می‌شود، اما باید به این نکته توجه کرد با وجود دستگاه‌های عریض و طویل نظارتی و دولتی از جمله بهداشت، محیط زیست، شهرداری، فرمانداری، استانداری، آب منطقه‌ای و همه دستگاه‌هایی که تفاهم‌نامه سال ۹۸ درباره حل معضل کشف‌رود را امضا کرده‌اند تاکنون هر سازمان به چه بخشی از تعهدات خود عمل کرده است؟ آیا مدعی‌العموم قصد ورود جدی به ماجرا را ندارد؟

قدس خراسان در مرداد سال جاری به صورت مکتوب و رسمی درخواست نمونه‌برداری و بررسی آلودگی‌های مربوط به آبیاری با فاضلاب کشف‌رود از جمله بررسی درصد تجمع نیترات، فسفات و فلزات سنگینی مانند کروم و سیانور را در سبزیجات و صیفی‌جات مانند گوجه فرنگی، بادمجان و سبزیجات خوراکی که در مناطق مشکوک به فاضلاب آلوده کشت می‌شدند را به اداره استاندارد خراسان رضوی ارسال کرد تا گمانه‌زنی‌ها درخصوص صحت یا رد افزایش بیماری‌ها به دلیل استفاده از فاضلاب کشف‌رود با انتشار نتایج آن پایان بگیرد که با وجود پیگیری‌های انجام شده این درخواست همچنان بی‌پاسخ مانده است.

هرچند گمانه‌زنی‌ها درخصوص خرید و فروش فاضلاب کشف‌رود و سودجویی از منابع درآمدی در این زمینه نیز وجود دارد، اما سلامت مردم با هیچ معادله اقتصادی قابل قیاس و تعامل نیست و ارائه نتایج مطالعاتی و مستند می‌تواند صحت ادعاهای وجود آلودگی در محصولات سبزی و صیفی مشهد را تأیید یا رد کند که این موضوع نیازمند شفاف‌سازی با نتایج آزمایشگاهی است.

خبرنگار: طاهره فجرداودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.