تحولات لبنان و فلسطین

غیبت کشورهای عرب منطقه مانند عربستان، امارات، مصر و ... که معمولا همیشه با سیاست ها کاخ سفید همراهی داشته اند در ائتلاف امریکایی سوال برانگیز بوده و از ناکامی آمریکا در همراه کردن آنها با خود حکایت دارد.

نه عربی به ائتلاف غربی - عبری /  آمریکا از ایجاد بلوک ضد یمنی خبر داد ام از کشورهای منطقه تنها بحرین در ان حاضر است

با ادامه حملات جنون آمیز رژیم صهیونیستی علیه ساکنان باریکه غزه، مقاومت یمن تهدیدات خود مبنی بر ناامن کردن دریای سرخ را عملیاتی کرد که همین اقدام ضربه بسیار جدی به تجارت خارجی اسرائیل وارد کرده است. ۳۰ درصد از واردات رژیم از باب المندب عبور کرده و در بندر ایلات تخلیه می‌شود، اما با اقدامات انصارالله شاهرگ حیاتی صهیونیست ها زیر خنجر یمنی ها قرار گرفته است.

ممانعت انصاالله از حرکت کشتی‌ها به سمت فلسطین اشغالی، کار را به جایی رسانده که مقامات تل آویو دست به دامان آمریکا شده و خواستار برخورد نظامی با یمنی‌ها شده‌اند. یانکی ها که در طول هفتاد و چهار روز گذشته از جنگ، در خون شویی از جنایات اشغالگران کم نگذاشتند، حال هم با استقبال از این پیشنهاد در حمایت از متحد خود وارد میدان شدند. در این مسیر لوید آستین وزیردفاع ایالات متحده، بامداد سه‌شنبه طی کنفرانس خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، تشکیل ائتلافی چند میلیتی "عملیات نگهبان رفاه" برای آنچه او مقابله با تهدیدات ارتش یمن در دریای سرخ خواند را رسما اعلام کرد. علاوه بر آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، نروژ، هلند، کانادا، بحرین و سیشل در این ائتلاف حضور دارند.

ائتلاف نیم بند

البته ائتلاف بین‌المللی علیه انصارالله سال‌هاست که شکل گرفته است. وقتی در سال 1394 ( 2015 میلادی) جنگ یمن آغاز شد، روشن بود که یک‌طرف جنگ مردمی هستند که دنبال استقلال بوده و سوی مقابل ائتلاف گسترده بین‌المللی است به رهبری آمریکا. مثلث آمریکایی- اسرائیلی- عربی که در طول 8 سال جنگ مذکور نتوانست مردم مقاومت یمن را به زانو درآورد، حال تلاش دارند با به راه انداختن این شوی تبلیغاتی انصارالله را از ادامه حمایت مردم فلسطین منصرف کنند؛ هدفی که بسیار بعید به نظر می رسد.

بی مبالاتی کنونی ایالات متحده اما قطعا تبعاتی به دنبال داشته و منطقه را آبستن حوادث جدیدی خواهد. در باره تصمیم ایجاد ائتلاف دریای ادعایی آمریکا علیه انصارالله هم چند نکته قابل ذکر است. نخست استقبال سرد کشورهای عربی از ائتلاف غربی – عبری است. با نگاهی گذرا به ده کشور عضو ائتلاف، تنها کشور عربی که رسما مشارکت آن در این ابتکار تایید شده بحرین است. این شیخ نشین کوچک عربی میزان ناوگان پنجم آمریکا به عنوان بزرگترین پایگاه دریایی ارتش ایالات متحده است. این در حالی است که به غیر از منامه که قطعا با فشار واشنگتن و لندن ناچار به پذیرش چنین مشارکتی شده غیبت کشورهای عرب دیگر منطقه مانند عربستان سعودی، امارات متحده، مصر و ... که معمولا همیشه با سیاست ها کاخ سفید همراهی داشته اند سوال برانگیز بوده و از ناکامی آمریکا رد همراه کردن آنها با خود حکایت دارد.

اختلاف میان متحدین

نکته دوم که در ادامه مورد نخست قابل ذکر است، تشکیل ائتلاف دریای حداقلی وجود اختلاف میان آمریکا با متحدین عرب و همچنین دودستگی میان خود شیخ نشین ها را به عینه نشان می دهد. در این میان نبود ریاض، ابوظبی و قاهره بیش از دیگران مورد توجه است. واشنگتن برای همراه کردن عربستان و امارات با خود حتی به تهدید هم متوسل شده و از کاهش همکاری های نظامی به عنوان اهرمی برای وادار کردن آنها در پیوستن به ائتلاف ضد یمنی استفاده کرد. با این وجود طبق گزارش ها امارات و عربستان از همراهی با ایالات متحده به سبب پیامدهای ویرانگر این ائتلاف خودداری کرده‌اند. خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ به گوشه ای از این اختلاف میان متحدین آمریکا بر سر نوع تقابل با انصاراالله اشاره کرده است. طبق گزارش این رسانه اقدام علیه یمنی‌ها در دریای سرخ به دلیل اختلافات کشورهای عربی و آمریکا با مانع مواجه شده چرا مواضع عربستان همراستا با آمریکا نیست. به گفته این منبع، در حالی که امارات خواستار اقدام نظامی علیه یمنی‌هاست، اما سعودی خواستار راه‌حلی میانه‌رو است و ترس این را دارد که هرگونه جنگی باعث تحریک یمنی‌ها و پایان آتش بس شود. همزمان اما خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش افشاگرانه به نقل از یک منبع مطلع در واشنگتن مدعی شد که تعدادی از کشورهای عربی با پیوستن به این ابتکار امنیتی موافقت بوده اما نخواستند نامشان به صورت رسمی فاش شود؛ مسئله ای که دو رویی برخی دول عربی در نوع مواجه با مسئله یمن و فلسطین را برجسته می کند.

موضوع سوم عدم استقبال از ائتلاف دریایی ایالات متحده البته بر کاهش نفوذ و اعتبار جهانی آمریکا هم مهر تایید می زند. واشنگتن سال ۲۰۲۱ با حضور ۳۴ کشور از تشکیل ائتلافی با نام «نیروهای مشترک ۱۵۳» با هدف «تأمین امنیت دریایی در دریای سرخ، باب المندب و خلیج عدن» خبر داد. یانیک ها طی هفته های اخیر هم زا تلاش برای ایجاد ائتلافی با حضور 40 کشور دمی می زدند. با این حال اکنون و تنها دو سال بعد واشنگتن در تشکیل یک پیمان حداقلی برای مقابله با انصارالله ناتوان نشان داده. و تنها ده کشور به درخواست وی لبیک گفتند. برای رفع این نقیصه امریکا به صورت رسمی از روسیه و چین خواسته به این ائتلاف بپیوندند موضوعی که صراحتا توسط آنها رد شد.

منحرف کردن نگاه ها از موضوع اصلی

نکته بعدی احتمال بالا گرفتن تنش و بروز یک درگیری منطقه ای تمام عیار است. تحت تاثیر افزایش جنایات صهیونیست ها، بی‌شک شرایط خاصی در منطقه شکل گرفته که همانند صفحه شطرنج حرکتی اشتباه می‌تواند منجر به نبردی فراگیر شود و مسئول این وضعیت قطعا آمریکا است که دست اشغالگران را در ادامه جنایات باز گذاشته است. در این راستا حمله احتمالی ائتلاف به اهداف یمنی قطعا با پاسخ جدی تر یمن مواجه شده و می تواند وضعیت منطقه را از کنترل خارج کند. این تنها در مورد یمن است و این در حالی است که دیگر اضلاع مقاومت از جمله حزب الله، مقاومت عراق و بویژه جمهوری اسلامی هم دست بسته نخواهند ماند.

در نهایت به نظر طرح ائتلاف دریایی ایالات متحده آمریکا را باید راهی برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنگ غزه دانست. واشنگتن و تل آویو در تلاشند با بزرگنمایی خطر در دریای سرخ و ایجاد ائتلاف علیه انصارالله نگاه‌ها را از غزه دور کند و فاجعه انسانی در آن جا را به حاشیه رانده و با دستور کار ایجاد صف بندی های جدید منطقه ای، خود را از باتلاق غزه نجات دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.