محمدرضا کارگذار کارشناس انرژی با اشاره به اهمیت مشارکت بخش خصوصی در توسعه میادین نفت و گاز کشور اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم برنامه هفتم توسعه در شکستن انحصار توسعه میادین نفت و گاز کشور بوده است که موجب مشارکت بخش غیردولتی در توسعه میادین مشترک نفت و گاز کشور خواهد شد.
وی افزود: حذف انحصار راه را برای توسعه بازارهای صادراتی ایران نیز هموار می کند. تنوع بخشیدن به مقاصد فروش با کمک گرفتن از سرمایه گذاری مستقیم مشتریان جهت توسعه یک راهکار متداول در توسعه تجارت نفت کشورهاست که برای کاهش وابستگی به یک خریدار و کاهش خطرات احتمالی مرتبط با نوسانات تقاضا یک امر حیاتی است. با دستیابی به بازارهای متعدد کشور می تواند بر سر توافق های تجاری مطلوب مذاکره کند و مشارکت های بلند مدت برقرار کند و سهم بازار جهانی خود را افزایش دهد.
این کارشناس انرژی با اشاره به افزایش بهره وری در استخراج نفت و گاز با کمک شکستن انحصار توسعه میادین نفت و گاز کشور اظهار کرد: مشارکت شرکت های بخش خصوصی در توسعه میادین نفت و گاز منجر به افزایش بهره وری و افزایش ظرفیت استخراج نیز می شود. شرکت های خصوصی اغلب دانش تخصصی، فناوری های پیشرفته و شیوه های مدیریت کارآمد را وارد می کنند که می تواند فرآیندهای تولید را بهینه کند و از طریق به کارگیری تکنیک های مدیریت مخزن بهبود یافته، روشهای بهبود یافته بازیابی و فناوری های پیشرفته حفاری، راندمان استخراج می تواند به طور قابل توجهی افزایش یابد و این افزایش بهره وری نه تنها به نفع صنعت است بلکه به رشد اقتصادی کشور نیز کمک می کند.
کارگذار افرود: در این میان توسعه صنعت نفت و گاز می تواند تاثیر مثبتی بر توسعه درآمدها و ارزآوری کشور داشته باشد چون زمانی که شرکت های بخش خصوصی در بازار رقابت میکنند می توانند تولید بالاتر داشته باشند و در نتیجه در آمدزایی برای شرکت ها و دولت افزایش یابد و کشور می تواند این درآمد اضافی را به بخش های مختلف از جمله توسعه زیر ساخت ها، آموزش، مراقبت های بهداشتی و برنامه های رفاه اجتماعی کشور مصرف کند. علاوه بر این افزایش تولید و صادرات نفت و گاز نیز می تواند باعث تقویت پول کشور و بهبود تراز تجاری آن شود.
وی ادامه داد: اکنون بخش خصوصی اجازه حضور در کل زنجیر تولید را دارد و این موضوع شامل شناسایی میدانی، برداشت، حمل و نقل و صادرات نفت خام و گاز است در این کار معمول این است که دولت به عنوان یک کارفرمای بزرگ عمل کند و بخش خصوصی به عنوان پیمانکار پروژه ها را پیش ببرد. اما تا قبل از این آن طور که شایسته بوده ما نتوانسته ایم از ظرفیت بخش خصوصی در پروژه های کلان بهره ببریم و با مصوبه جدید بخش خصوصی با تکیه بر تکنولوژی و سرمایه داخلی و خارجی می توانند در بستر مناسبی کشور را یاری دهند. با کمک شرکای خارجی، سرمایه بالا و فناوری های پیشرفته این مسئله تسهیل خواهد شد.
کارگذار افزود: شکستن انحصار در صنعت نفت و گاز ایران باعث ایجاد رقابت می شود که می تواند کارایی و نوآوری بیشتری را به همراه داشته باشد. با مشارکت شرکت های بخش خصوصی ، احتمال بیشتری برای اتخاذ فناوری های پیشرفته و بهترین شیوه ها وجود دارد که منجر به بهبود کارایی عملیاتی و مقرون به صرفه بودن می شود. رقابت شرکت ها را تشویق می کند تا تکنیک های اکتشاف و استخراج خود را تقویت کنند و در نتیجه بهره وری و رقابت کلی صنعت را افزایش دهند و این به نوبه خود می تواند سرمایه گذاری و تخصص خارجی را جذب کند و رشد این بخش را بیشتر تقویت کند.
نظر شما