شکست های نیروهای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در عملیات های مناطق جنوبی و شمالی غزه منجر به تشدید اختلافات بین مقامات کابینه دولت و ستاد کل ارتش اسراییل شده است . این اختلافات تا آنجایی است که شبکه ۱۲ تلوزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرده است رییس ستاد کل ارتش این رژیم به دلیل انتقاد و حتی فراتر از آن توهین در جلسات کابینه دولت شرکت نمیکند ؛ رییس ستاد کل میداند که حضور در این جلسات برای او حکم تله را دارد (به همین ترجیح می دهد با مقامات نظامی دولت نتانیاهو سر یک میز ننشیند ). دفتر نخست وزیر ( نتانیاهو ) از" هرتزی هالیوی" رییس ستاد کل درخواست کرده تا در جلسات دولت حاضر شود و او نیز گفته که هرگاه بتواند این کار را خواهد کرد ، اما شواهد نشان حاکی از اختلافات زیاد مقامات نظامی-امنیتی و نمایندگان کنست ( مجلس اسراییل ) با دولت نتانیاهو و به ویژه شخص او میباشد .
علت های اختلافی نتانیاهو با سایر مقامات رژیم
گزارش های متعددی از شکست های نیروهای نظامی ارتش اسراییل در عملیات هایی که انجام میدهد وجود دارد. این گزارشها باعث اختلافات جدیدی بین مسئولان امنیتی شاباک ، موساد و سازمانهای اطلاعاتی تحت نظر ارتش رزیم صهیونیستی شده است. وجود بیش از ۵۰۰ کشته و بیش از ۲۱۸۰ زخمی در بین نظامیان رژیم صهیونیستی یکی از مهمترین عوامل بروز اختلاف میان مقامات این رژیم شده است.
موشه اشتاینمتس تحلیلگر شبکه کان اسراییل اعلام کرد، کمبود تسلیحات و نیروی انسانی می باشد ؛ این یک بحران بزرگتر از سایر مشکلات کنونی است. این معضل راهبردی تا سالهای زیادی همراه ما خواهد بود. حتی اگر بر حماس ( و سایر گروه های مقاومت) هم پیروز شویم باز هم این معضل ادامه خواهد داشت .
همچنین موشه شیمش دیگر تحلیلگر شبکه کان درباره ریشه اختلافات بین مسئولان دولت نتانیاهو گفت : طی هفته اخیر تنشهای زیادی بین مقامات درباره روزهای بعد از جنگ غزه میباشد. وی تصریح کرد که رابطه نخست وزیر نتانیاهو با وزیر جنگ دولتش از ابتدای جنگ هیچگاه خوب نبوده است ؛ یوآو گالانت و بنیگانتز با رد دعوت نخست وزیر در جلسه نشست مطبوعاتی ( روز شنبه ) و خالی گذاشتن صندلیها نشان دهند اختلاف بزرگی بین آنها میباشد. شیمش با اشاره به مخالفت برخی وزاری تندروی کابینه با اتمام جنگ تاکید کرد که ، نخست وزیر بالاخره مجبور میشود بین راهبرد " بنی گانتز "و راهبرد "بزالل اسموتریچ "یکی را انتخاب کند.
چند روز گذشته دفتر نخست وزیر اعلام کرده بود ، که به گانتز و گالانت اطلاع داده بودند در جلسه کابینه نمیتوانند درباره مرحله پسا جنگ حرفی بزنند چرا که باعث ایجاد بحران در ائتلاف خواهد شد. نتانیاهو در چنین شرایط بحرانی تصمیم گرفت که کابینه جنگی درباره این مسئله صحبتی نکند و موضوع در جلسه سه شنبه کابینه امنیتی به گفتگو و مشورت گذاشته شود. بنیگانتز نیز جواب داده بود که حتی چنین بحرانی هم باعث نمیشود درباره این موضوع حرفی نزنیم ؛ ارتش باید بداند که در مرحله چهارم چه برنامهای در دستورکار کابینه قرار دارد. ناگفته نماند که کابینه جنگی متشکل از نخست وزیر ، یوآو گالانت وزیر جنگ و بنیگانتز رییس مخالفان کابینه هستند.
همچنین " ایتمار بن گویر "مشاور امنیت داخلی اسراییل که یکی از افراطی ترین اعضای کابینه نتانیاهو میباشد گفته است: بررسی اوضاع بعد از جنگ در اختیار کابینه جنگی نمیباشد ؛ بزالل اسموتریچ رییس حزب "صهیونیست مذهبی" نیز اعلام کرده که در اعتراض به کنار گذاشته شدنش از بحث، خودش این موضوع را در جلسه ای جداگانه برگزار خواهد کرد. بن گویر و اسموتریچ نیز با اینکه در کابینه امنیتی اسراییل با داشتن ساختاری بزرگ حضور دارند، اما عضو کابینه جنگی نمیباشند.
تبعات و آینده جنگ غزه برای صهیونیست ها
شبکه ۱۳ تلوزیون اسراییل در توضیح تبعات این اختلافات گفت: ساختار روابط گالانت و گانتز درمقابل نخستوزیر با بدبینی و بیاعتمادی همراه شده و میتواند بر مدیریت جنگ اثر گذار باشد. این اظهارات در حالی انجام میشود که با گذشت بیش از ۸۷ روز از جنگ علیه غزه و به دستآمدن آمار تلفات سنگین برای ارتش ، رسانهای عبری علاوه بر تجزیه –تحلیل تحولات سیاسی پساجنگ ، افزایش فشار بر نتانیاهو برای آتشبس و توافق با حماس را گزارش دادهاند.
روزنامهنگار مشهور اسراییلی، آفیریگلعاد چند روز پیش با ذکر این نکته که ۷ اکتبر پایان فاجعه اسراییل نخواهد بود بلکه تازه نقطه شروع آن بود و اخبار تلخی زیادی در راه است نوشت: فاجعه ها در آینده نزدیک دنبال خواهد شد و ما در جنگ بسیار سختی قرار داریم. سخت این است که دشمن ما احمق نیست و از سالها پیش برای چنین جنگی آماده شده ، و ما بیهوده در بین خود مشغول اختلافات داخلی بودهایم .
تشدید تنش بایدن و بنیامین نتانیاهو
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی و اسراییلی اعلام کرده جلسه مذاکره جوبایدن رییس جمهور ایالات متحده آمریکا با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل با تنش شدید لفظی همراه بوده است. همچنین به نوشته این روزنامه ، اختلاف نظر اساسی واشنگتن و تلآویو در مذاکرات اخیر و حتی مذاکرات قبلی مربوط به اداره غزه پس از جنگ غزه میباشد که به توافق مشخصی نرسیدهاند .
آمریکا با تدوام اشغال غزه پس از اتمام عملیات زمینی ارتش رژیم صهیونسیتی مخالف است اما دولت اسراییل با تشکیلات امنیتی با حضور نظامیان ارتش در غزه پس از پایان جنگ تاکید دارند .براساس ادعای روزنامه تایمز اسراییل جوبایدن رییس جمهور ایالات متحده معتقد است نداشتن برنامه در خصوص آینده حکمرانی در غزه موجب خواهد شد ارتش رژیم اسراییل برای مدتی نامعلوم در نوار غزه باقی بماند. آمریکایی ها خواستار آن هستند که اگر اسراییل بتواند به هدفش در نابود کردن حماس برسد ، بهتر است تشکیلات خودگردان فلسطین اداره امور غزه را به دست بگیرد. روز شنبه نیز آلان فیشر، تحلیلگر شبکه خبری الجزیره در منطقه قدس شرقی گفت : اسموتریچ یکی از مخالفان سرسخت ایده واگذاری امور غزه به تشکیلات خودگران فلسطین، بعد از جنگ است ؛ به همین دلیل وی تمایلی به گفتوگو درباره مسئله آینده جنگ غزه بود.
لازم به ذکر است ، خبرگزاری آمریکایی " کانترپانچ " نیز از بن بست رژیم صهیونیستی در جنگ غزه خبر داد و نوشت: عملیات طوفان الاقصی پیامدها و نتایج توافق آبراهام ( که در ۱۵ سپتامبر سال ۲۰۲۰ با وساطت آمریکا انجام شد) شامل عادی سازیهای جدید حکومت های عربی با اسراییل را از بین برد. اتفاقات و حوادث ۷ اکتبر ثابت کرد که فلسطینیان از سرزمینشان جایی نخواهند رفت. روزنامه نیویورک تایمز آمریکا ، چهارشنبه گذشته در تحلیلی به نقل از کارشناسان سیاسی نوشت : هنوز نشانهای از افول توان نظامی حماس وجود ندارد.
خبرنگار: حمید اسدی
نظر شما