تحولات منطقه

مسائل مربوط به سلامت روان یکی از مسائل فراگیر و رایج در جهان است و امروزه به یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از انسان ها تبدیل شده است.

اختلالات روانی نادر را بشناسیم/ از حملات باد به گوش تا سردرگمی در سرزمین عجایب!
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

اختلالاتی مانند اضطراب، افسردگی، اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی بیش از دیگر مشکلات روانی شناخته شده‌اند، با این حال برخی از شرایط به قدری نادر و عجیب هستند که حتی متخصصان این حوزه ممکن است در مواجه و درمان آن با مشکل روبرو شوند. در این متن به چند نمونه از اختلالات عجیب روانی می‌پردازیم.

حملات باد

این سندروم در میان مردم ایالات متحده و کامبوج رایج است و شامل علائمی مثل حملات عصبی از جمله سرگیجه، تپش قلب، تنگی نفس، سردی بدن و اضطراب می‌شود.

این اختلال بر مبنای تخیل است و فرد چیزی شبیه به برخورد باد به بدن حس می‌کند که ممکن است عوارض شدیدی را به دنبال داشته باشد؛ این عوارض ممکن است بدون هیچ پیش زمینه و آمادگی اتفاق بیوفتد و همان‌طور که ذکر شد شباهت زیادی به حملات عصبی دارد.

تفکر افراطی

این اختلال در میان مردم زیمباوه شایع است و می‌تواند به روح و جسم افراد آسیب‌های جدی از جمله سرگیجه و سردرد وارد کند. این اختلال شامل نشخوارهای فکری منفی خصوصا فکر کردن بیش از حد درمورد نگرانی‌ها است.

لیکانتروپی

افراد مبتلا به این اختلال، گمان می‌کنند توانایی تبدیل شدن به حیوانات و جانورانی مثل گرگ یا گرگینه را دارند. این افراد معتقدند که می‌توانند شکل هر حیوان خاصی را به خود بگیرند و کاملا شبیه آن‌ها رفتار کنند. به عنوان مثال برخی از آن‌ها پس از اینکه در نقش یک گرگ فرو رفتند، در جنگل‌ها زندگی می‌کنند.

غیرواقعی سازی

افراد مبتلا به این اختلال، احساس می‌کنن خارج از بدن خود هستند و از آن منظر خود را تماشا می‌کنند. همچنین گمان می‌کنند چیزهایی که می‌بینند، حقیقی نیستند یا به نوعی همه چیز در اطرافشان تحریف شده است. آن‌ها حتی در تشخیص و درک زمان با چالش مواجه هستند و آن را پر از تغییرات می‌بینند، گاهش پرسرعت و گاهی کند و آهسته.

سندروم دیوژن

جمع‌آوری کردن لوازم غیرضروری و اضافه، از ویژگی‌های اصلی این اختلال است که عمدتا در افراد مسن دیده می‌شود و همچنین غالبا با زوال عقل همراه است. از ویژگی‌ها دیگر این اختلال، می‌توان به بی‌توجهی به خود، حس رخوت، انزوای اجتماعی و شرم‌زدگی اشاره کرد.

سندروم استاندال

افراد مبتلا به این سندروم هنگام قرار گرفتن دربرابر آثار هنری، دچار اضطراب فیزیکی و حمله عصبی می‌شوند و در پی آن، احساسات منفی از جمله توهم و سردرگمی را تجربه می‌کنند. به گفته متخصصان، این افراد هنگام حضور در مکان‌هایی مثل موزه یا گالری‌های هنری، دچار این عوارض می‌شوند.

آپوتمنوفیلیا

افراد در این اختلال با میل شدیدی برای قطع اعضای بدن خود مواجه هستند. درمورد این اختلال، اطلاعات چندانی در دست نیست اما بسیاری از متخصصان این حوزه معتقدند این یک اختلال عصبی به شمار می‌رود. افراد متبلا به این اختلال، ممکن است سعی در آسیب رساندن به عضوی از بدن یا قطع آن داشته باشند. درمان این بیماری برای متخصصان با چالش‌های زیادی مواجه است چرا که افراد مبتلا به آن غالبا خود را نیازمند درمان نمی‌بینند.

سندروم دست بیگانه

در این سندروم، فرد کنترل و اراده‌ای بر حرکات دستش ندارد گویا آن عضو اصلا متعلق به او نیست. آن‌ها معمولا زندگی عادی را تجربه می‌کنند با این تفاوت که دستشان را مستقل از خود می‌دانند؛ حتی ممکن است در مواجهه با دیگران، دست بیگانه‌اش را معرفی کند! این سندروم ممکن است در افرادی رخ دهد که جسم پینه‌ای مغزشان (عضوی که ۲ نیمکره مغز را به هم متصل می‌کند و باعث ایجاد هماهنگی در حرکات اعضای بدن می‌شود) آسیب دیده است. از علل دیگر ایجاد این سندروم می‌توان به سکته و انواعی از آسیب‌های مغزی اشاره کرد.

سندروم کپگراس

افراد مبتلا به این سندروم درگیر توهم هستند و گمان می‌کنند در اطرافشان فردی بیگانه و با سوءنیت‌های مختلف در قالب خویشان نزدیک مثل همسر، دوست صمیمی یا خانواده درآمده و قصد آسیب زدن به او را دارد. این سندروم می‌تواند در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، صرع و برخی آسیب‌های مغزی بروز کند. متخصصان معمولا این سندروم را با تجویز داروهای آنتی سایکوتیک (ضد روان‌پریشی) درمان می‌کنند.

سندروم آلیس در سرزمین عجایب (تاد)

این سندروم که در کودکان بین ۵ تا ۱۰ سال بیش از دیگر رده‌های سنی رایج است، باعث ایجاد وضعیت نامتعادل روانی خواهد شد که در آن فرد از درک مفهوم زمان و مکان عاجز می‌شود، نمی‌تواند انسان‌ها را در قالب طبیعی‌شان ببیند و در تشخیص ابعاد بدن افراد و شکل قسمت‌هایی از بدن دچار مشکل می‌شوند. این علائم غالبا  موجب تقویت احساس ترس و واکنش‌های منفی درونی شده و همچنین فرد می‌تواند با بروز علائم جسمی مثل میگرن‌های مزمن، تومور مغزی و درگیری با اعتیاد مواجه شود.

منبع: csp

تکتم شریفی نژاد - خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.