تحولات منطقه

ورزش پیاده‌وری مزایای زیادی برای مغز دارد. محققان با بررسی فعالیت‌های بیش از ۱۰ هزار نفر در سنین مختلف، به این نتیجه رسیده‌اند که باعث افزایش ۱۰ دقیقه‌ای ضربان قلب می‌شود.

مزایای پیاده‌وری در سنین مختلف در نتایج پژوهش یک مجله پزشکی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

ورزش‌های مختلفی در دنیای امروز باعث ایجاد قابلیت‌ها و توانایی‌های جسمی در افراد می‌شود؛ قابلیت‌هایی که علاوه بر تاثیرات مثبت جسمی بر روح و فعالیت‌های مغزی نیز اثر گذار می‌باشد. پژوهشگران زیستی و علوم اعصاب تحقیقاتی را برای این موضوع انجام داده و می‌دهند که نشان دهنده اهمیت ورزش کردن به ویژه پیاده‌روی می‌باشد.

متخصصان و کارشناسان همواره توصیه می‌کنند که در میان کارهای روزمره دقایقی را به ورزش کردن اختصاص بدهیم. نتایج تجزیه و تحلیل بر روی اسکن فعالیت‌های مغزی بیش از ۱۰ هزار نفر ماه گذشته توسط مجله پزشکی آلزایمر منتشر شد؛ این نتایج نشان داد به احتمال زیاد ورزش منظم مثل پیاده‌روی با میزان حجم مغز مرتبط می‌باشد و میزان حجم کمتر مغز یکی از نشانه‌های زوال شناختی است.

این موضوع می‌تواند به زوال عقلی منجر شود. پژوهشگران معتقدند، افزایش یا حفظ بافت و توده مغزی تاثیراتی همچون حفاظت عصبی بالقوه را در پی دارد. دکتر "دیوید مریل"، "رییس اداره سلامت مغز مرکز علوم اعصاب پاسیفیک" که یکی از محققان این مجموعه می‌باشد گفت : تحقیقاتی که انجام دادیم نشان می‌دهد میزان متوسط فعالیت بدنی مانند پیاده روی کمتر از ۴ هزار قدم در روز، تاثیر مثبتی بر سلامت مغز افراد می‌گذارد. بهترین میزان پیاده‌روی روزانه ۱۰ هزار قدم می‌باشد که برای بسیاری از مردم قابل انجام نیست.

محققان برای این مطالعه به سراغ بیش از ۱۰ هزار نفر از شرکت کننده‌ای رفتند که حدودا ۵۲ سال سن داشتند. برای بررسی فعالیت‌ها و حجم مغز در ورزش، اسکن مغزی "ام‌آی‌آر" از آنها گرفته شد. طبق این تحقیقات، افرادی که در فعالیت‌های ورزشی کم یا زیاد شرکت می‌کنند ضربان قلب و تنفس آنها حداقل برای ۱۰ دقیقه افزایشی می‌شود. این حجم بیشتر در قسمت‌های "هیپوکامپ و ماده خاکستری" که مسئول پردازش اطلاعات می‌باشد، است؛ استخوان پس‌سری مغز و بخش جداری هم دیده می‌شود. یکی از نویسندگان این مطالعه گفته : با این تحقیق، مطالعات پیشین تایید و نشان دهنده ارتباط فعالیت‌های مغزی با فعالیت بدنی می‌باشدکه برای هردو مفید است.

ناگفته نماند نتایج مطالعات محققان، نشان داده ماده سفید مغز کسانی که ورزش هوازی مستمر انجام می‌دهند، تجدید و بازیابی می‌شود. با انجام ورزش‌های هوازی سلول‌های مغزی به هم متصل و از یکدیگر پشتیبانی می‌کنند و این در حالی است که ماده سفید مغز افراد بی‌تحرک دچار آسیب‌های جدی می‌شود. اسکن‌های مغزی، حتی ضایعات بافت مغزی این موضوع را ثابت کرده است.

مزایای پیاده‌روی برای افراد

پیاده‌روی برای مغز می‌تواند میزان ابتلا به "زوال مغز" را کاهش دهد و باعث عملکرد بهتر آن شود؛ اکسیژن رسانی به تمامی بافت‌های بدن نیز از جمله تاثیرات مثبت آن می‌باشد. افراد زیادی از پیاده روی به عنوان ورزش هوازی و اصلی استفاده می‌کنند، حتی ورزشکاران پیاده‌روی روزانه را برای تناسب اندام مفید می‌دانند.

کاهش استرس و اضطراب نیز یکی دیگر از فواید پیاده روی برای مغز می‌باشد؛ چرا که باعث اکسیژن رسانی به تمامی سلول‌های بدن و تحریک گیرنده‌های عصبی می‌تواند تولید هورمون‌های استرس را کاهش دهد. ضمن اینکه دم و بازدم نیز باعث کاهش حجم استرس می‌شود.

همچنین از دیگر فواید پیاده‌روی برای مغز افزایش خلاقیت، آرام‌ سازی اعصاب و مغز، افزایش مهارت حل خلاقانه مسائل آنهم به طور مرتب و استراتژیک می‌باشد؛ دوری از تکنولوژی و تماس با طبیعت نیز به توانایی‌های فردی که احتیاج به کمک گرفتن از مغز دارد نیز کمک‌های زیادی می‌کند. پیاده‌روی حتی به بهبود اختلال بیش فعالی کودکان نیز کمک می‌کند.

 ساده‌ترین و ارزان‌ترین ورزش پیاده‌روی می‌باشد، که این ورزش برای تمامی سنین مفید است. برای آغاز این ورزش باید از حرکات کم شروع کرد. داشتن کفش مناسب، کلاه و بطری به انجام این ورزش کمک می‌کند. ضمن اینکه این مقاله صرفا به بخشی از پژوهش‌های انجام شده در خصوص ورزش کردن اشاره کرده است؛ چرا که تعداد پژوهش‌های انجام شده بیش‌تر از این تعداد ذکر شده می‌باشد.

حمید اسدی-خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha