تحولات منطقه

بودجه تخصیص داده شده برای توزیع شیر رایگان در مدارس خراسان رضوی ۱۰ درصد بودجه کشوری و معادل ۳۰۰ میلیارد تومان است اما نظارت‌ها آن طور که باید و شاید انجام نمی‌شود و خانواده‌ها گلایه زیادی دارند.

گلایه‌های شیری و نظارت‌های کشکی
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، توزیع شیر در مدارس هم از آن قصه‌های پر فراز و نشیب است،  اواخر شهریور امسال بود که وزیر آموزش‌ و پرورش در جلسه هیئت دولت، از تصمیم برای اجرای طرح توزیع رایگان شیر در مدارس ابتدایی کشور خبر داد و گفت: امسال دو بار در هفته در مقطع ابتدایی سراسر کشور شیر توزیع می‌شود.

تکرار این موضوع از سوی رئیس‌جمهور در ابتدای سال تحصیلی تأکیدی بر اجرای آن بود و انتظار می‌رفت همزمان با آغاز سال تحصیلی این طرح اجرایی شود، ولی ماجرا این قدرها هم ساده نبود.
۲۶ مهرماه پس از برگزاری آیین افتتاح طرح توزیع شیر رایگان در شهرستان‌‍‌های استان تهران، برخی رسانه‌ها از آغاز توزیع شیر در تمام دبستان‌ها خبر دادند و نوشتند: «توزیع شیر امروز به صورت نمادین در یکی از مدارس آغاز شد و به ‌تدریج تا سه هفته آینده تمام دبستان‌های کشور زیر پوشش قرار می‌گیرند؛ توزیع شیر در سال تحصیلی جاری قرار است در تمام دبستان‌های دولتی و غیردولتی سراسر کشور انجام شود و حدود ۹میلیون دانش‌آموز، هفته‌ای دو بار و ۷۵ نوبت در طول سال، شیر دریافت خواهند کرد».

طرح توزیع شیر رایگان در مدارس ابتدایی در حالی آغاز شد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در جلسه علنی همان روز یعنی چهارشنبه ۲۶ مهر، بندهای الحاقی (۵) و (۶) ماده ۷۱ لایحه برنامه هفتم توسعه را به تصویب رساندند و بر این اساس نمایندگان مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف به اجرای توزیع شیر رایگان در مدارس ابتدایی دولتی کردند.

در خراسان رضوی و شهر مشهد اما خبری از اجرای وعده‌های شیری در مدارس نبود تا اینکه ۲۸ روز بعد یعنی ۲۴  آبان ماه صفدر سلطانی؛ معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و توسعه منابع آموزش ‌و پرورش خراسان رضوی، اول آذرماه را آغاز توزیع شیر رایگان در مدارس اعلام کرد، اما اول آذرماه هم بسیاری از مدارس در استان خراسان رضوی و شهر مشهد رنگ شیر را ندیدند.

نخستین توزیع شیر در خراسان رضوی سه ماه پس از شروع سال تحصیلی

تا اینکه سرانجام سلطانی پنجم آذر سال جاری را زمان توزیع سراسری شیر در مدارس اعلام کرد و درخصوص علت وقفه در توزیع شیر توضیح داد: «قرارداد لازم برای تهیه و توزیع شیر در مدارس با کارخانجات منعقد شده است، ظرفیت تولیدی کارخانجات تأمین‌کننده بر اساس نیاز استان است و هیچ ‌گونه کمبودی در تولید شیر نداریم؛ با توجه به اینکه قرنطینه اولیه شیر مدارس به منظور رعایت بهداشت نیازمند بازه زمانی ۱۰روزه است، بنابراین ابتدای آذرماه که اولین وعده سراسری توزیع شیر رایگان در مدارس بود در برخی از نواحی اتفاق نیفتاد، اما دومین وعده که یکشنبه هفته آینده است، اجرا خواهد شد. کارخانجات طرف قرارداد توزیع شیر، متعهد شده‌اند که در روز یکشنبه، پنجم آذرماه در سراسر استان در مدارس دولتی در مقطع ابتدایی شیر بدون وقفه توزیع خواهد شد. به این ترتیب در مجموع حدود ۶۵وعده و نزدیک به ۵۲ میلیون پاکت شیر تا پایان اردیبهشت‌ ماه‌۱۴۰۳ میان دانش‌آموزان ابتدایی استان توزیع خواهد شد. بیش از ۸۰۰‌هزار دانش‌آموز ابتدایی در استان و ۳۲۰‌هزار دانش‌آموز ابتدایی در مشهد مشمول طرح توزیع رایگان شیر در مدارس خواهند بود».

سرانجام پنجشنبه ۹ آذرماه نخستین توزیع شیر رایگان در مراسمی با حضور علی فرهادی، معاون وزیر آموزش و پرورش در مدارس مشهد آغاز شد.

شنبه ۳۰ دی ماه مسمومیت دانش‌آموزان پس از خوردن شیر مدرسه خبرساز شد و فرهادی با رد آن تأکید کرد: شیر توزیع شده در تمام مدارس کاملاً استاندارد و سالم است.  

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت هم شنبه گذشته یعنی ۷ بهمن ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد ۶۲ هزار مدرسه و حدود ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار دانش‌آموز در کشور زیر پوشش برنامه توزیع شیر در مدارس قرار گرفته‌اند.

گلایه خانواده‌ها از نحوه توزیع شیر در مدارس

تکرار گلایه‌های مردمی از نحوه توزیع شیر در مدارس خراسان رضوی و به ویژه شهر مشهد اما حکایت دیگری است.

در یکی از این پیام‌ها مادری این طور نوشته است: «نحوه توزیع شیر در مدارس به چه صورت است؟ این هفته سه روز به دخترم شیر دادند و هر دفعه دو پاکت در صورتی که مدرسه پسرم کنار همین مدرسه است از اول هفته فقط یک بار شیر توزیع شده است». مخاطب دیگری نیز در پیامی که فرستاده این طور عنوان کرده است: «مگر این پاکت‌های شیر سهم دانش‌آموزان نیست؟ پس چرا اگر دانش‌آموزی در روز توزیع به علت بیماری غایب باشد مستخدم مدرسه سهمیه دانش‌آموزان غایب را که با توجه به سرمای هوا و شیوع بیماری‌هایی مانند آنفلوانزا تعدادشان هم کم نیست، برای خودش می‌برد؟ چرا روز بعد سهمیه شیر غایبان را به آن‌ها نمی‌دهد؟ چرا نظارتی انجام نمی‌شود؟». در یکی دیگر از پیام‌های رسیده به تحریریه قدس خراسان بیان شده است: «دو فرزندم در یک مدرسه درس می‌خوانند، اما فقط به پایه‌های اول و دوم شیر می‌دهند و به پایه‌های بعدی سهمیه شیر تعلق نمی‌گیرد! مگر قرار نبود هفته‌ای دو بار به همه دانش‌آموزان مدارس دولتی در مقطع ابتدایی شیر داده شود؟ چرا حتی در یک مدرسه هم بین پایه‌های مختلف تبعیض وجود دارد؟ از آن گذشته به همان پایه‌هایی هم که می‌دهند به طور منظم نیست، هفته گذشته ندادند و این هفته هم یک نوبت!».

۸۱۸ هزار و ۵۵۶ دانش‌آموز خراسان رضوی زیر پوشش طرح شیر رایگان

موضوع را از رئیس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی  آموزش و پرورش خراسان‌ رضوی پیگیری می‌کنیم.

حسین محمدزاده می‌گوید: توزیع شیر برای همه مدارس دولتی در مقطع ابتدایی انجام می‌شود، این کار دو بار در هفته و ترجیحاً روزهای یکشنبه و چهارشنبه و در مجموع تا پایان اردیبهشت ماه برای هر دانش‌آموز ۴۴ نوبت توزیع شیر انجام خواهد شد که احتمال ارتقا و افزایش نیز وجود دارد. 

وی با بیان اینکه ۸۱۸ هزار و ۵۵۶ دانش‌آموز زیر پوشش این طرح هستند، عنوان می‌کند: نظارت بر توزیع شیر رایگان در مدارس توسط دستگاه‌های نظارتی ما مانند اداره ارزیابی و عملکرد و معاونت تربیت بدنی و سلامت انجام می‌شود.

بر پایه گفته رئیس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان‌ رضوی خانواده‌ها می‌توانند موارد احتمالی تخلف را از طریق شماره ۳۲۲۲۲۱۰۳-۰۵۱ به اداره ارزیابی و عملکرد اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی اطلاع دهند تا بررسی و پیگیری انجام شود.

محمدزاده متذکر می‌شود: غیر از دستگاه‌های نظارتی که در داخل آموزش و پرورش هستند، سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه علوم پزشکی نیز بر حمل و نقل و نگهداری نظارت می‌کنند و در این فرایند دخیل هستند.

او در پاسخ به گلایه خانواده‌ها در خصوص توزیع نابرابر شیر در مدارس مختلف می‌گوید: با توجه به اینکه تعداد مدارس زیاد است و شرکت‌ها نمی‌توانند همه مدارس را در یک زمان واحد زیر پوشش توزیع شیر قرار دهند بنابراین برای خودشان تقسیم‌بندی کرده‌اند که ماه اول برای یکسری از مدارس شیر ببرند و ماه دوم یک تعداد دیگر از مدارس اما اینکه هنوز در مدرسه‌ای توزیع شیر شروع نشده در نوبت توزیع قرار دارد. همچنین اگر توزیع بیشتر از دو نوبت در مدرسه‌ای رخ  داده احتمالاً علتش این است که هفته قبل در آن مدرسه توزیع نشده است.

رئیس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان‌ رضوی در خصوص تاریخ مصرف و شرایط نگهداری شیر مدارس عنوان می‌کند: شیر توزیعی در مدارس به صورت پاکت‌های ۲۰۰ سی‌سی استریلیزه با ۵/۲ درصد چربی است و تا ۶ ماه ماندگاری دارد و تا یک ماه پس از تاریخ تولید باید توزیع شود. 

گفتنی است برای اجرای این طرح در کشور ۳‌هزار و ۸۰۰‌میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که از این رقم، ۳۰۰میلیارد تومان برای خراسان رضوی بودجه تخصیص داده شده است اما نظارت‌ها آن طور که باید و شاید انجام نمی‌شود! 

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.