تحولات لبنان و فلسطین

به‌تازگی علیرضا پیمان‌پاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی وعده داده قیمت گوشت تا انتهای سال جاری به‌ویژه در بهار سال آینده به‌صورت چشمگیری کاهش خواهد یافت.

راهکار درست کاهش قیمت گوشت چیست؟

به گزارش قدس آنلاین، البته ناگفته نماند نخستین بار نیست که وی وعده کاهش قیمت گوشت را می‌دهد؛ پیمان‌پاک از ابتدای امسال تاکنون حدود سه بار این وعده را تکرار کرده‌، اما نه‌تنها کاهش قیمتی را در گوشت شاهد نبوده‌ایم، بلکه شاهد افزایش قیمت افسارگسیخته آن نیز هستیم که نتیجه این اتفاق رسیدن سرانه مصرف گوشت در ایران به ‌پایین‌ترین حد خود طی چند سال اخیر است. به‌طوری که این میزان از ۱۳ کیلوگرم در سال۹۰ به ‌حدود ۵ تا ۶ کیلوگرم در حال حاضر رسیده است.

یکی از راهکارهایی که همیشه مسئولان برای خاتمه دادن به ‌مسئله افزایش قیمت درنظر گرفته‌اند، واردات گوشت از کنیا، برزیل و آرژانتین تا هند و پاکستان است. تابستان در سفری که رئیس‌جمهور به‌ کنیا داشت مقرر شد نیسان آبی به‌ این کشور صادر کنند و گوشت قرمز وارد، اما باوجود وارداتی که نه‌تنها از کنیا که دیگر کشورها هم انجام شد، کاهش قیمتی در نرخ گوشت قرمز شاهد نبودیم. هرچند فعالان اقتصادی این عرصه تأکید دارند راهکار کاهش قیمت گوشت را نباید در واردات دید، بلکه معتقدند باید تولید را در اولویت قرار داد تا یک‌ بار برای همیشه معضل گوشت رفع شود.

تناقض در آمار قائم مقام و مرکز ملی آمار!
افشین صدردادرس، رئیس اتحادیه دام سبک کشور در گفت‌وگو با قدس اظهار کرد: قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی مهرماه امسال در رسانه ملی اعلام کرد آبان‌ماه قیمت گوشت کاهش خواهد یافت و بار دیگر در آبان وعده کاهش قیمت در آذر را داد و درنهایت در دی‌ماه وعده داد تا انتهای سال شاهد کاهش قیمت گوشت خواهیم بود؛ اما همچنان خبری از کاهش قیمت نیست.

وی ادامه داد: مرکز آمار ایران در پایان پاییز سال ۱۴۰۲ جمعیت دام کشور را ۶۲ میلیون رأس اعلام کرد. این تعداد در تابستان امسال ۶۰ میلیون رأس بود، بنابراین از تابستان تا پایان پاییز حدود ۲میلیون رأس و به‌عبارتی حدود ۳درصد جمعیت دام کشور افزایش یافت.
دادرس با بیان اینکه در همان گزارش اعلام شده مقدار پروار دام در پاییز نسبت به ‌تابستان کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: این درحالی است که قائم مقام وزیر جهاد اعلام کرد جمعیت دام و پرواربندی حدود ۲۵درصد رشد داشته است!

به‌گفته رئیس اتحادیه دام سبک کشور، برنامه وزارت جهاد کشاورزی درباره تنظیم بازار گوشت، صرفاً بر مبنای واردات تنظیم شده و آقایان به‌خصوص در معاونت بازرگانی هیچ برنامه‌ای برای حل این مشکل ندارند.

وی ضمن بیان اینکه با وعده‌های مکرر هیچ کاری پیش نمی‌رود، تصریح کرد: مسئله این است انتهای زنجیره که مصرف‌کننده است توان خرید گوشت کیلویی ۵۵۰ هزار تومان (درصورت رسیدن به ‌این قیمت) را ندارد.

دادرس به ‌مسئله حذف یارانه‌ها و وعده دولت به‌منظور هدفمند کردن آن اشاره و یادآوری کرد: حدود ۶۱ میلیون نفر از مردم این کشور یارانه دریافت می‌کنند و این درحالی است که سال گذشته قرار بود پس از حذف ارز ترجیحی این یارانه از طریق کالابرگ الکترونیک پرداخت شود و مردم با این کالابرگ محصولات پروتئینی خریداری کنند؛ اما مشاهده می‌کنیم پرداخت نقدی یارانه‌ها نه‌تنها آثار تورمی به ‌کشور تحمیل کرده، بلکه هیچ کمکی هم به ‌بخش تولید نکرده است.

رئیس اتحادیه دام سبک نخستین برنامه وزارت جهاد کشاورزی را تلاش برای برقراری سازوکار کالابرگ الکترونیک دانست تا مردم این یارانه را صرف خرید محصولات پروتئینی کنند و گفت: چنانچه این سازوکار اجرا نشود و یا توان خرید مردم افزایش نیابد، تمام برنامه‌هایی که دولت درصدد است برای افزایش جمعیت دام کشور و پایین آوردن قیمت گوشت اجرا کند بی‌ثمر می‌مانند، زیرا قیمت تمام‌شده تولید بالاست و مردم توان پرداخت آن را ندارند.

وی افزود: وقتی برای یک کسب‌وکار آینده مشخص و روشنی در پیش نباشد طبیعی است که فعالان این حوزه کنار خواهند کشید. امروز برای تولید گوشت، آینده مشخصی وجود ندارد. دولت ابتدا گفت واردات تا ماه رمضان انجام می‌شود، اما امروز اعلام می‌کند تا هر زمان که نیاز باشد واردات انجام می‌دهد؛ این گفته مشخص می‌کند برنامه‌ای برای اصلاح شرایط در داخل وجود ندارد و باوجود اینکه رهبری بر مسئله اقتصاد تأکید دارند و فرمودند «تورم را از طریق تولید کاهش دهید»، آقایان برعکس این فرمایش را انجام می‌دهند و پول‌پاشی می‌کنند و به ‌تولید ضربه می‌زنند.

مسئولان مراقب باشند که بره‌های متولد شده در بهار کشتار نشود
دادرس اضافه کرد: به‌انتهای سال و فصل زایش نزدیک می‌شویم؛ اما نباید از یاد ببریم این برنامه هرساله است که در فصل بهار با زادآوری دام مواجه هستیم. مهم‌تر از بهار و تابستان است که در صورت مشخص نبودن آینده، بره‌های متولد شده در بهار به ‌تابستان نمی‌رسند و کشتار می‌شوند.

رئیس اتحادیه دام سبک ضمن یادآوری این نکته که در بهار سال گذشته کشتار بره‌های شیری را داشتیم، تصریح کرد: باتوجه به‌شرایطی که پیش‌روست به‌نظر می‌رسد در سال آینده هم همان برنامه در پیش باشد، هرچند آینده را روشن نمی‌بینم، اما امید دارم ماه رمضان بار دیگر با وعده جدید دوستان مواجه نشویم.

واردات گوشت تنها مانند یک مُسکن عمل می‌کند
وی واردات گوشت را مُسکن و عامل ضربه ‌به ‌تولید داخل دانست و ابراز کرد: با ارزی که مسئولان برای واردات گوشت اختصاص می‌دهند، گوشت وارداتی به‌مراتب از گوشت داخلی گران‌تر می‌شود. متأسفانه دولت با اختصاص یارانه برای واردات، به ‌دامدار خارجی یارانه می‌دهد و برای تولیدکننده داخل رقیب می‌تراشد. این درحالی است که قانون به صراحت تأکید دارد محصولات کشاورزی وارد شده باید از محصول داخلی گران‌تر باشد.

دادرس به‌ کیفیت پایین گوشت وارداتی اشاره و تأکید کرد: معتقدم چنانچه مسئولان گوشتی با کیفیت گوشت تولید داخل را وارد کنند، قیمت آن پس از واردات به ‌مراتب از گوشت داخلی گران‌تر تمام می‌شود.

رئیس اتحادیه دام سبک کشور به‌ارائه راهکار کاهش قیمت پرداخت و ضمن تأکید بر اینکه در وهله نخست باید شرایط بازار اصلاح شود، خاطرنشان کرد: در ادامه دولت می‌تواند اقدام به ‌استفاده از کالابرگ الکترونیک و بن‌کارت کند و در کنار آن به ‌پرواربند برای خرید بره لاغر تسهیلات بدهد تا با خرید بره لاغر از دامدار مولد هم عاملی باشد در مسیر کشتار نشدن دام توسط دامدار مولد و هم کسب‌وکار خودش رونق گیرد و در ادامه مردم هم با قیمت مناسب گوشت را خریداری کنند.

وی تأکید کرد: از هر زاویه‌ای که به ‌‎موضوع نگاه کنید تولید داخل به‌صرفه‌تر و توجیه‌پذیرتر از واردات است، چراکه هم اشتغال تقویت می‌شود و هم قطع وابستگی رخ می‌دهد، اما اینکه چرا مسئولان به ‌این موضوع بی‌توجه هستند را نمی‌دانم.

گفتنی است؛ رفع ایرادهای بخش توزیع به‌منظور جلوگیری از گران‌فروشی، تقویت گله‌های مولد روستایی و عشایری و تشویق و فراهم کردن زمینه سرمایه‌گذاری در این زمینه ازجمله راهکارهای کاهش قیمت گوشت قرمز است که کارشناسان این عرصه بر آن تأکید دارند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.