تحولات منطقه

زندگی سالم - متخصصان تغذیه بر این باورند که در روزهایی که آلودگی هوا به حد هشدار و یا اضطرار می‌رسد برای جلوگیری از صدمه دیدن سیستم تنفسی و التهاب دستگاه گوارش باید مصرف شیر، لبنیات و دیگر فرآورده‌های لبنی بیشتر شود زیرا آنها دارای فسفر، منیزیم، کلسیم و خنثی‌کننده سموم هستند.<BR>

« شیر» از پس هوای آلوده بر می آید
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گفته کارشناسان، مصرف شیر و فرآورده‌های آن سبب نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده می‌شود. از سوی دیگر استفاده از فرآورده‌های لبنی موجب می‌شود که عمل دفع ادرار و مدفوع و به همراه آنها، مواد آلاینده بیشتر انجام شود بدین‌ترتیب التهابات و بیماری‌های دستگاه گوارش کاهش می‌یابد.
همچنین مصرف دوغ و ماست‌های پروبیوتیک برای مقابله با آلاینده‌های هوا توصیه می‌شود زیرا آلاینده‌های موجود شامل ترکیبات مختلفی هستند که از طریق هوایی که تنفس می‌کنیم وارد بدن می‌شوند. بدین‌ترتیب آثار مخرب آنها روی بافت‌های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق بر جای می‌ماند و در طولانی مدت ابتلا به پوکی استخوان را تشدید می‌کند.
از سوی دیگر در زمان آلودگی هوا، ساخت ویتامین‌D از طریق پوست به شدت کاهش می‌یابد. به همین دلیل در شهرهای بزرگ که هوای آلوده دارند، کمبود ویتامین‌D در میان مردم شیوع بالایی دارد.
این در حالی است که متخصصان تغذیه بر این باورند که افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار می‌گیرند. زیرا گیرنده‌های فلزات دو ظرفیتی در بدن انسان به صورت رقابتی عمل می‌کنند در صورتی که این گیرنده‌ها، قبلاً با عناصری مانند آهن و کلسیم اشباع شده باشند، بدن کمتر در معرض آلودگی با سرب قرار می‌گیرد. در این زمینه نیز مصرف بیشتر لبنیات به اشباع کردن این گیرنده‌ها کمک شایانی می‌کند.

بهترین غذاها در روزهای آلودگی هوا
مصرف غذاهایی که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های سلنیوم و بتاکاروتن هستند توصیه می‌شود. سبزی‌ها و میوه‌هایی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم می‌توان در غذاهای دریایی، مرغ، نان، آجیل و غلات سبوس‌دار پیدا کرد.
همچنین استفاده از ویتامین‌های مختلفD ، A، E و C توصیه می‌شود بنابراین بهتر است در محل کار و چه پشت فرمان از سبزی‌ها و میوه‌هایی همچون کرفس، اسفناج، گوجه‌فرنگی، لیمو‌شیرین، نارنگی، پرتقال و کاهو استفاده شود که غنی از ویتامین‌C هستند.
البته مصرف جوانه گندم، روغن‌های گیاهی، گردو، بادام، زیتون و جگر که منابع ویتامین‌E هستند نیز نباید فراموش کنیم . این ویتامین می‌تواند مسمومیت ناشی از آلودگی هوا را خنثی کند. منابع مناسب ویتامین‌D هم شیر، کره و زرده تخم‌مرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانه باشند.
همچنین مصرف روزانه یک عدد سیب می‌تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهد و استفاده از میوه‌هایی مانند پرتقال و توت‌فرنگی نیز در این زمینه توصیه می‌شود.

سیر و پیاز بخورید
سیر، پیاز و تره‌فرنگی هر قدر هم که بوی آنها آزاردهنده باشد، بسیار مفید است زیرا آنها حاوی مقدار زیادی گوگرد هستند که می‌توانند از مخاط دستگاه تنفسی محافظت کنند.

نوشیدن آب فراوان را فراموش نکنید
نوشیدن آب فراوان در روزهای آلودگی هوا به کلیه‌ها کمک می‌کند تا بهتر کار کنند واملاح اضافی را از بدن خارج کنند بدین‌ترتیب ذرات آلودگی مدت کمتری در بدن باقی می‌ماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.