تحولات منطقه

معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرماندار مشهد گفت: در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی توجه ویژه‌ای به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش برخی از محصولات راهبردی کشور و حمایت از تمامی حلقه‌های این زنجیره شده است.

توجه ویژه طرح ملی «توسعه مشاغل خانگی» به تکمیل زنجیره ارزش محصولات کمک می‌کند
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، سال جاری با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده و در این راستا مشاغل خانگی یکی از زمینه‌های مشارکت مردمی در تولید است که می‌توانند با برنامه‌ریزی صحیح و افق دید وسیع گسترش یافته و سبب افزایش صادرات و افزایش سرانه تولید ناخالص ملی شوند.

به همین خاطر تسریع و تسهیل راه‌اندازی این مشاغل و پرداخت تسهیلات برای گسترش آن‌ها از جمله موضوعاتی است که باید مدنظر دولت برای تحقق شعار سال باشد که در این راستا دولت با اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی به دنبال تحقق این هدف است.

در این راستا به سراغ معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرماندار مشهد رفتیم تا از برنامه‌های فرمانداری مشهد در راستای حمایت از مشاغل خانگی و اهداف مدنظر این حوزه در شهرستان مشهد جویا شویم.   

امیر قربان‌پور با بیان اینکه مشاغل خانگی زیرمجموعه تولید داخلی است و ایجاد و توسعه آن در واقع نوعی حمایت از تولید داخلی با مشارکت مردم محسوب می‌شود، گفت: موضوع اشتغال خانگی و تولیدات خانگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و در این راستا طرح ملی توسعه مشاغل خانگی از جمله طرح‌های حمایتی حوزه اشتغال ذیل برنامه اشتغال فراگیر است که با نقش‌آفرینی معاونت آموزشی و کارآفرینی جهاد دانشگاهی به ‌عنوان نهاد واسط، تسهیلگر و توسعه‌ای در حال اجراست.

تجارت سنتی خانگی شناخته شده نیست

وی افزود: اهمیت مشاغل و تولیدات خانگی یا همان تجارت سنتی خانگی در میان شهروندان شناخته شده نیست و در جایگاه واقعی خود قرار ندارد، ارزش افزوده این مشاغل در سرانه تولید ناخالص داخلی شهرستان مشهد کمتر از ۳درصد برآورد شده البته این آمار نیازمند به‌روزرسانی از طریق پیمایش‌های میدانی است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرماندار مشهد تصریح کرد: اقدام‌های صورت گرفته در دولت سیزدهم از جمله در حمایت و ساماندهی تعاونی‌ها به ‌ویژه سند توسعه تحول‌بخش تعاون که پس از گذشت ۱۰ سال به‌روزرسانی شده از جمله ابزارهای راهگشایی است که می‌تواند علاوه بر ایجاد زنجیره‌های ارزش و شبکه‌سازی مشاغل خانگی، زنجیره‌های تأمین مرتبط با این حوزه را نیز دستخوش تحول کند.

قربان‌پور با بیان اینکه در زمینه پرداخت تسهیلات به مشاغل خانگی به صورت سالانه رشد داشته‌ایم، ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۳۰ درصدی و در سال ۱۴۰۲ رشد ۵۰ درصدی در این زمینه داشته‌ایم و این رشد در دو زمینه اعتبارات پرداختی و تعداد پرداخت‌ها به متقاضیان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: با همکاری ارکان مؤثر در حوزه اشتغال شهرستان مشهد درصدد ایجاد کارگروهی عالی برای هماهنگی هر چه بیشتر در نظام برنامه‌ریزی و اجرا و همچنین بهبود کارایی و بهینه‌سازی اعتبارات و حمایت‌های مرتبط از مشاغل خانگی میان سه بخش دولتی حاکمیتی، خصوصی و مردمی هستیم.

سهم زنان در اشتغال خانگی ۸۰ درصد است

معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرماندار مشهد بیان کرد: بر اساس آمایش ملی سهم زنان در اشتغال خانگی حدود ۸۰ درصد است و این مشاغل در رسته‌های مختلف توزیع شده‌اند و جابه‌جایی میان این رسته‌ها با توجه به شرایط دستخوش تغییر می‌شود، به همین منظور در برنامه‌ریزی صورت گرفته در کارگروه مشاغل، اولویت‌بندی بر اساس نیازها و توانمندی‌های زنجیره تأمین و ارزش مورد بررسی قرار می‌گیرد و نسبت به پیشران‌های اقتصادی شهرستان بازنگری و بازطراحی صورت می‌گیرد. 

قربان‌پور با تأکید بر ظرفیت‌های بسیار متنوع مناطق مختلف شهری افزود: اتصال زنجیره‌های یاد شده بر اساس موقعیت جغرافیایی و کاهش هزینه‌ها در عین افزایش کیفیت تولید، ضرورتی جدی در این برنامه است.

وی یادآور شد: در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی توجه ویژه‌ای به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش برخی از محصولات راهبردی کشور و حمایت از تمامی حلقه‌های این زنجیره شده و برنامه‌ریزی دقیقی برای شناسایی مزیت‌های منطقه‌ای، آموزش، مشاوره و توانمندسازی فنی و مدیریتی و در نهایت شناسایی شرایط بازار صورت گرفته است. 

معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرماندار مشهد افزود: سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان و اجراکنندگان طرح نیز در پیاده‌سازی آن از جزئی‌نگری پرهیز کرده و همواره تلاش کرده‌اند با نگاهی کل‌نگر و سیستمی به‌دنبال فهم واقع‌بینانه‌ای از شرایط موجود و ارائه راهکار و طرحی عملیاتی به‌ منظور ایجاد اشتغال پایدار باشند. با این تفاسیر، آگاهی‌بخشی و تعامل مشترک متولیان امر و متقاضیان فعالیت در بخش مشاغل خانگی به‌عنوان نقطه عطف این طرح ملی به‌ شمار می‌رود. 

قربان‌پور ادامه داد: ما نیز متناسب با مزیت‌ها و ظرفیت‌های موجود شهرستان مشهد به‌ ویژه در زنجیره‌های بخش تولید محصول و خدمات که تنوع رشته‌ای بسیاری به ویژه در موضوعاتی مانند سوغات، زنجیره تأمین حلال، صنعت گردشگری حلال و کشاورزی خانگی نوین دارد، در پی اتصال بازار تقاضا به بازار تولید در این بخش‌ها هستیم.

خبرنگار: فریده خسروی 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.