پیشنهاد سردبیر

مجموعه اسناد تاریخی مشتمل بر ۴ قباله ازدواج نفیس که قدمت قدیمی‌ترین سند آن به ۱۱۹ سال قبل برمی‌گردد، در شهریورماه ۱۴۰۳ به مرکز اسناد آستان قدس رضوی اهدا شد.

اهدای ۴ قباله ازدواج نفیس به مرکز اسناد آستان قدس رضوی

شکوه السادات سمیعی، کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دراین‌خصوص اظهار کرد: این مجموعه اسناد متعلق به مرحومه عصمت حضاوه عراق است که توسط مریم افشار، نتیجه وی، به مرکز اسناد این آستان مقدس اهدا شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر چهار قباله ازدواج، بخشی از اثر تألیفی «جرج جرداق»، شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس مسیحی اهل لبنان در وصف خصائل امام علی (ع) که در سال ۱۳۴۸ شمسی به خط سید حسین حجت به نگارش درآمده، در این مجموعه اهدایی قابل‌بررسی است.
سمیعی گفت: دو قباله ازدواج از این مجموعه اسناد اهدایی به‌صورت دفترچه‌هایی با تزیینات رنگی در حاشیه صفحات، به نگارش درآمده است که مربوط به اولین ازدواج سید جواد دربندی با سیده بیگم فرزند حاجی میرمحمدعلی در سال ۱۳۲۷ قمری و همچنین سند ازدواج دوم وی با عصمت حضاوه عراق در سال ۱۳۴۸ قمری است که بافاصله ۲۰ سال انجام شده است.
وی افزود: سید جواد دربندی که بعدها نام خانوادگی خود را به «خالقی» تغییر داده، یکی از باغداران معروف مشهد بوده و باغ‌های گردو و میوه‌های مختلف در این شهر و اطراف آن داشته است. وی در سال ۱۳۳۲ شمسی فوت کرده است. عصمت حضاوه عراق نیز که زاده سال ۱۲۸۸ شمسی در تهران بوده، ۴۶ سال بعد از همسرش در سال ۱۳۷۸ شمسی، دار فانی را وداع گفته است.


 اهمیت اسناد خاندانی در شناخت تاریخ
 در ادامه، سمیعی بیان کرد: دو قباله دیگر مربوط به دو ازدواج بتول فرزند آخوند ملا شکرالله در سال‌های ۱۳۳۲ قمری و ۱۳۳۷ قمری است. وی پس از جدایی از یدالله فرزند حسین، به عقد محمد آقا فرزند مشهدی غلامرضا درآمده است.
کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد آستان قدس رضوی افزود: در این دو نکاح‌نامه علاوه بر شرح کامل صداق (مهریه) معین، فهرستی از جهیزیه عروس، ذکر شده است که برای خواننده به‌وضوح مشخص می‌کند که مقدار جهیزیه این بانو در ازدواج دوم، نسبت به ازدواج اولش به نصف، کاهش‌یافته است.
وی تصریح کرد: حفظ و نگهداری از اسناد خانواده‌های قدیمی در خراسان، گام بزرگی در شناخت تاریخ خاندانی و رویدادهای اجتماعی منطقه محسوب می‌شود. معرفی این اسناد، صفحات بی‌شماری از سوابق و خدمات بزرگان و متقدمین استان ِتأثیرگذار خراسان را برای آیندگان روشن و ماندگار می‌سازد.
گفتنی است، اداره اسناد آستان قدس رضوی حافظ اسناد مکتوب و غیرمکتوب ارزشمندی است که از طریق اهدا، وقف، خریداری و همچنین جمع‌آوری اسنادی که در چرخه امور اداری در این آستان مقدس تولید شده‌اند، تهیه شده است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.