تحولات لبنان و فلسطین

هر چند به لطف بسترهای ترجمه اینترنتی تا حد زیادی فرایند برقراری ارتباط با زبان و فرهنگ‌های مختلف دنیا برای مردم سهل و دست‌یافتنی شده اما همچنان بازار زبان‌آموزانی که به دنبال ارتقای دانش‌ زبانی خود هستند داغ است.

بازار داغ زبان‌آموزی در خلأ نظارت!

به گزارش قدس خراسان، در دنیای امروز اهمیت یادگیری دست‌کم یک زبان خارجه بر کسی پوشیده نیست. هر چند به لطف بسترهای ترجمه اینترنتی تا حد زیادی فرایند برقراری ارتباط با زبان و فرهنگ‌های مختلف دنیا برای مردم سهل و دست‌یافتنی شده اما همچنان بازار زبان‌آموزانی که به دنبال ارتقای دانش‌ زبانی خود هستند داغ است.

علت تنوع شهریه‌ها و مؤسسه‌های مختلف زبان خارجه ارگان‌ها و وزارتخانه‌های متولی اعطای مجوز موضوعی است که در این گفت‌وگو به بررسی آن‌ می‌پردازیم.

نرخ‌نامه براساس خوداظهاری مؤسسه‌های زبان خارجه است
عضو شورای راهبردی مؤسسه‌های زبان خارجی اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان درباره نهادهای متولی اعطای مجوز برای آموزش زبان خارجی می‌گوید: در کشور ما سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و  وزارت علوم، تحقیقات و فناوری متولی اعطای مجوز هستند. سنین بالای ۱۸ سال در مؤسسه‌های زیرمجموعه وزارت فرهنگ و علوم، سنین زیر ۱۸ سال نیز  زیرمجموعه آموزش و پرورش و سازمان فنی و حرفه‌ای قرار می‌گیرند.
ایمان علیپور درباره تنوع نرخ‌نامه در آموزشگاه‌های مختلف می‌افزاید: نرخ‌نامه یا پوستر شهریه بر اساس چندین مورد دسته‌بندی می‌شود، به تازگی فرایند اعلام نرخ‌نامه از استان‌ها خارج شده و به صورت مکانیزه انجام می‌شود. هر مؤسسه یا آموزشگاه براساس داده‌های مختلف از جمله تجهیزات، امکانات، مخارج، تعداد زبان‌آموز، ممتاز بودن استادان ارزیابی و ارزش‌گذاری می‌شود. روند کار نیز به این شکل است که هر مؤسسه دوره‌های خود را به شکل پودمان ارائه داده و مخارج و موضوعات مرتبط با شهریه را مطرح می‌کند و این خوداظهاری مؤسسه‌ها توسط وزارتخانه مربوط مورد بررسی قرار می‌گیرد.

تأخیر شش‌ماهه در اعلام پوستر شهریه 
وی با اشاره به طبقه‌بندی مؤسسه‌ها و آموزشگاه‌ها در زمینه نرخ‌نامه، ادامه می‌دهد: براساس معیارهای کیفیت‌سنجی، این داده‌ها به وزارتخانه‌ها ارائه شده و صحت آن‌ها مورد راستی‌آزمایی قرار می‌گیرد، پس از آن هر نهادی برای زیرمجموعه خود نرخ‌نامه خاص آن مجموعه را تعیین می‌کند.  
عضو شورای راهبردی مؤسسه‌های زبان خارجی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اشاره به طولانی بودن این فرایند می‌گوید: آموزشگاه‌ها آغاز سال کاریشان از ابتدای فروردین است ولی فرایند تعیین نرخ‌نامه معمولاً با تأخیر ۵ تا ۶ ماه انجام و منجر به ضرر و زیان مؤسسه‌ها می‌شود. با توجه به اینکه اوایل سال هزینه‌ها، اجاره‌ها، حقوق پرسنل و سایر مخارجشان افزایش می‌یابد ولی آن‌ها باید ۶ ماه صبر کنند تا نرخ‌نامه اعلام شود.
علیپور با مقایسه تنوع دوره‌ها در سنین زیر ۱۸ سال و بالای آن ادامه می‌دهد: در زیر ۱۸ سال معمولاً مکالمه و گرامر کار می‌شود ولی در سنین بالاتر موضوعات تخصصی زبان از جمله آزمون‌های بین‌المللی تافل، آیلتس و...، دوره‌های تخصصی ترجمه، شغلی، سخنرانی و به عبارتی انگلیسی برای مقاصد خاص مطرح می‌شود.

قابلیت ترجمه و مهارتی بودن؛ دو دلیل برتری مؤسسه‌های فنی و حرفه‌ای
وی درباره عنوان هر کدام از مؤسسه‌ها و آموزشگاه‌های زبان خارجی می‌افزاید: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مجوزهای خود را با عنوان مؤسسه آموزش عالی آزاد، وزارت آموزش و پرورش و سازمان فنی و حرفه‌ای تا زمانی که مجوز حقیقی صادر کند با عنوان آموزشگاه صادر می‌کند و اگر حقوقی باشد با عنوان مؤسسه فعالیت می‌کند، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با عنوان مؤسسه مجوز صادر می‌کند چون فقط مجوز حقوقی می‌دهد. یک مجوز ثانویه نیز وجود دارد که وزارت میراث فرهنگی و گردشگری صرفاً در حوزه مرتبط با خود می‌دهد که فقط در حوزه زبان تخصصی گردشگری ویژه کسانی که می‌خواهند تورلیدر، گردشگر و جهانگرد حرفه‌ای در دنیا بشوند صادر می‌شود و بسیار به سرفصل‌های فنی و حرفه‌ای در حوزه زبان‌های خارجی نزدیک است.
عضو شورای راهبردی مؤسسه‌های زبان خارجی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی درباره نظارت بر نوع پوشش، کیفیت سطح برگزاری و سطح علمی این مؤسسه‌ها می‌گوید: سازمان صادرکننده مجوز مسئولیت نظارت بر هر مؤسسه مرتبط با خود را دارد.
علیپور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه مدارک هر مؤسسه و آموزشگاهی در چه شرایط و وضعیتی قرار دارد، خاطرنشان می‌کند: مدارک فنی و حرفه‌ای به لحاظ مهارتی بودن و قابلیت ترجمه می‌تواند، اعتبار بیشتری در حوزه بین‌الملل داشته باشد.

جای خالی نظارت توسط دستگاه صدور مجوز 
علیپور درباره اینکه آیا تمام مؤسسه‌ها مجوز دارند، ادامه می‌دهد: هر آموزشگاهی برای دریافت مجوز به وزارتخانه و سازمان مرتبط با خود مراجعه و مجوز مربوط را دریافت می‌کند و با توجه به اینکه مؤسسه‌ها به لحاظ شرایط سنی و به دنبال آن از نظر شرایط مهارتی و تخصصی متفاوت هستند اما باز هم دیده می‌شود مؤسسه‌ای که به سنین زیر ۱۸ سال اختصاص دارد، سنین بالای ۱۸ سال را می‌پذیرد و برعکس که در عمل نظارتی بر این موضوع از طرف نهاد صدور مجوز انجام نمی‌شود.  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.