تحولات لبنان و فلسطین

در پی اعتراض جمعی از فارغ التحصیلان رشته روانشناسی نسبت به برگزاری "مصاحبه صلاحیت حرفه‌ای" باوجود مصوبه‌ "هیئت مقررات‌زدایی" برای حذف این مصاحبه، سازمان نظام روانشناسی توضیحاتی درباره چرایی برگزاری این مصاحبه ارائه کرد.

اعتراض روانشناسان به برگزاری "مصاحبه صلاحیت حرفه‌ای" / پول مصاحبه به جیب چه ارگانی می‌رود؟

برخی از فارغ التحصیلان رشته روانشناسی نسبت به برگزاری مصاحبه از سوی سازمان نظام روانشناسی برای دریافت صلاحیت حرفه‌ای، اعتراض شدید دارند و آن را مغایر با "قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار" می دانند.

همچنین این روانشناسان می‌گویند برگزاری مصاحبه، غیرقانونی، ناعادلانه و سلیقه‌ای است و همچنین فرآیند مصاحبه برای روانشناسان هزینه‌بر و زمان‌بر نیز خواهد بود.

آزمون صلاحیت حرفه‌ای با چه هدفی برگزار می‌شود؟

روانشناسان و مشاوران در زمان دریافت مجوز فعالیت باید علاوه بر مدرک تحصیلی از صلاحیت حرفه‌ای کافی نیز در این زمینه برخوردار باشند. در همین راستا، آزمونی با عنوان آزمون صلاحیت حرفه‌ای از آنان گرفته می‌شود.

این آزمون دو بار در سال برگزار می‌شود و شرط پذیرش در مصاحبه نیز به آن اضافه شده است. در دومین دوره این آزمون که در مرداد سال جاری برگزار شد، ۱۷ هزار و ۲۲۹ نفر متقاضی ثبت‌نام کردند.

مصوبه حذف مصاحبه روانشناسی به کجا رسید؟

به گفته روانشناسان، در آزمون کتبی صلاحیت حرفه‌ای ۳۲۵ هزار تومان از شرکت‌کنندگان دریافت شده و اکنون قرار است برای مصاحبه با پذیرفته‌شدگان در این آزمون نیز از آن‌ها مبالغی بالغ بر ۵۰۰ هزار تومان دریافت شود.

این در حالی است که پیش از برگزاری دومین آزمون صلاحیت حرفه‌ای در سال جاری، در هشتادودومین جلسه "هیئت مقررات‌زدایی" در خرداد سال جاری مصوب شده است که برگزاری مصاحبه برای دریافت پروانه روانشناسی حذف شود.

اعتراض روانشناسان

روانشناسان برگزاری مصاحبه برای پذیرفته‌شدگان در آزمون را غیرقانونی و موجب تحمیل هزینه اضافی می‌دانند و آن را عاملی برای سخت‌تر کردن راه‌اندازی کسب و کار خود می‌دانند.

پاسخ سازمان نظام روانشناسی به اعتراضات

برای پیگیری این مسئله گفت‌وگویی داشتیم با علی فتحی آشتیانی؛ رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره؛ فتحی آشتیانی درباره دلیل برگزاری مصاحبه پس از قبولی در آزمون صلاحیت حرفه‌ای برای ارائه پروانه اشتغال به روانشناسان اظهار کرد: هر مصوبه‌ای در درگاه ملی مجوزها ۶ ماه پس از آن تاریخ، قابلیت اجرا دارد و اگر در گذشته اعلام شده که مصاحبه حذف خواهد شد براین اساس بوده است.

وی افزود: بنابراین در این دوره از آزمون، حذف مصاحبه انجام نشده است؛ قطعاً از آزمون دوره بعدی طبق مصوبه درگاه ملی مجوزها و هیئت مقررات‌زدایی عمل خواهیم کرد که البته براساس این مصوبه نیز، برگزاری آزمون، به علاوه‌ تایید سلامت روانی به تصویب رسیده است یعنی در صورت حذف مصاحبه نیز روانشناسان باید گواهی سلامت روان دریافت کنند.

مبالغ دریافت شده بابت مصاحبه کجا هزینه می‌شود؟

وی افزود: برای آزمون صلاحیت حرفه‌ای ۳۲۵ هزار تومان از روانشناسان دریافت شده که این هزینه کاملاً در اختیار سازمان سنجش است و سازمان نظام روانشناسی از این مبلغ به هیچ عنوان منتفع نشده است اما مبلغی که بابت مصاحبه دریافت می‌شود بر اساس حق‌الزحمه تعیین شده برای استادان و هزینه‌های جاری برگزاری مصاحبه‌ها در نظر گرفته شده است.

فتحی ادامه داد: همه پذیرفته‌شدگان در آزمون که در مصاحبه شرکت خواهند کرد می‌توانند در فرآیند مصاحبه قبول شوند و سقف و ظرفیت مشخصی به لحاظ عددی برای قبول شدن افراد تعیین نشده است.

وی با اشاره به اینکه آزمون صلاحیت حرفه‌ای منجر به دریافت پروانه اشتغال تخصصی می‌شود، گفت: در دومین دوره آزمون صلاحیت حرفه‌ای ۱۷ هزار و ۱۶۹ نفر ثبت‌نام کردند که از این تعداد ۱۵ هزار و ۴۵۶ نفر در آزمون شرکت کردند. از این تعداد ۷۰۰۶ نفر در آزمون نمره قبولی کسب کردند که ۴۵.۳ درصد از شرکت‌کنندگان را شامل می‌شود. این جمعیت ۷۰۰۶ نفره در روزهای آینده در ۳۱ استان کشور فراخوانده خواهند شد تا در مصاحبه شرکت کنند.

اعتراف سازمان نظام روانشناسی به سخت‌تر شدن راه اندازی کسب و کارها با برگزاری مصاحبه

رئیس سازمان نظام روانشناسی در پاسخ به این که برگزاری مصاحبه به نوعی در تضاد با تأکید هیئت مقررات‌زدایی برای تسهیل راه‌اندازی کسب و کارها نیست؟ بیان کرد:‌ این مصاحبه ممکن است پذیرش شرکت‌کنندگان در این آزمون و دریافت پروانه اشتغال را سخت کند اما روانشناسی به دلیل حساسیت کاری که روانشناس برعهده دارد متمایز از دیگر مشاغل است و روانشناس با روان افراد جامعه سروکار دارد بنابراین باید سختگیری‌های مورد نیاز درباره ارائه پروانه اشتغال به روانشناسان اعمال شود. در عین حال هدف ما در یکسال گذشته تسهیل صدور پروانه بوده و هست به طوری که تنها در سال گذشته تقریبا به اندازه کل ۲۰ سال گذشته که سازمان تأسیس شده، پروانه صلاحیت حرفه‌ای صادر کرده‌ایم و در آزمون قبلی ۸ هزار نفر پروانه گرفتند و در آزمون دوم نیز انتظار می‌رود ۷۰۰۰ نفر قبول شوند که این میزان صدور پروانه معادل ۲۰ سال گذشته خواهد شد.

وی درباره نحوه برگزاری مصاحبه‌ها برای پذیرفته شدگان آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسی نیز تصریح کرد: در این مصاحبه معیارهایی از جمله شیوایی و پختگی کلامی، بیان رسا و قابل فهم و توام با پذیرش و احترام به دیدگاه فرد مقابل، ظرفیت منطقی و خردمندی فرد، چگونگی استنباط منطقی، آرامش و تسلط بر موقعیت، توجه به شیوه نشستن و ژست‌های کلامی و غیرکلامی، میزان اضطراب روانشناسان، توجه به استواری رفتار و گفتار و نشانه‌های ظاهری در رفتار افراد و کفایت و سوابق حرفه‌ای در دوران کارشناسی و ارشد و دکترا مورد بررسی و پایش قرار خواهد گرفت.

چگونگی نظارت نظام روانشناسی بر فرآیند مصاحبه‌ها

فتحی آشتیانی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر چگونگی نظارت بر فرآیند برگزاری مصاحبه‌ در استان‌ها و جلوگیری از بروز تخلفات و سوگیری‌ها در پذیرش افراد در مصاحبه بیان کرد:‌ تیم‌های مصاحبه متشکل از سه نفر خواهد بود که توسط شوراهای استانی از استادان دانشگاه‌ها انتخاب می‌شود و ناظران سازمان که روسای شوراهای استانی هستند بر فرآیند مصاحبه نظارت خواهند کرد. بالغ بر ۵۰۰ نفر از استادان برای برگزاری این مصاحبه‌ها در سراسر کشور که به زودی چگونگی برگزاری آن اعلام می‌شود حضور خواهند داشت.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.