به گزارش قدس آنلاین، سعید توکلی صبح امروز در آیین افتتاحیه طرح ملی همیار گاز در خراسان رضوی در سالن اجتماعات شرکت گاز استان با بیان اینکه بنیه و پایه شرکت ملی گاز از خانگیران شکل گرفته است، گفت: خراسان بزرگ دارای پتانسیل بالا و قابل تأمل است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: یکی از موضوعات مورد توجه، حل معضل ناترازی گاز است و اینکه چگونه این مسئله ملی را در بدنه سایر سازمانها جاری و ساری کنیم، روشهای مختلفی در این زمینه وجود دارد، اما مهمترین بخشی که میتواند به ما در این زمینه کمک کند، آموزش و پرورش است.
وی با بیان اینکه پتانسیل و ظرفیتی که آموزش و پرورش دارد، بسیار عالی است و هیچکشوری نیست که در فرایند رشد و توسعه خود از این مسیر عبور نکرده باشد، ادامه داد: حسن دیگر آموزش و پرورش، تربیت انسانهای زحمتکش، پرتوان و کمتوقع است و یک پتانسیل نیروی انسانی همچون دانشآموزان دارد. خراسان رضوی با استفاده از این ظرفیت توانسته است طرح همیار گاز را با کمک یک شرکت دانشبنیان بهخوبی اجرا کند.
توکلی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم اقدامی را در کشور نهادینه کنیم و گروه و جامعه هدف را فراموش کنیم، حتماً شکست میخوریم. شاید یک روز فضای مجازی ابزاری بود که برای بسیاری افراد ناشناخته بود، اما اکنون تنها چیزی که با آن میتوان ارتباط برقرار کرد، همین فضای مجازی است و آن را میتوان به یک فرصت تبدیل کرد.
معاون وزیر نفت یادآور شد: مشکلی که در شرکت انتقال گاز ایران داشتیم، بحث حریم خط لوله بود. بیشترین معارض را خط لولهها در جوار روستاها داشتند و بهترین افرادی که به ما در این زمینه کمک کردند، معلمان نهضت سوادآموزی بودند.
وی تأکید کرد: اگر مشکلی در کشور داشته باشیم که به یک مسئله عمومی تبدیل شده باشد، تنها توسط شرکت ملی گاز و وزارتخانهها و دولت قابل حل نیست و باید همه افراد جامعه پای کار بیایند.
توکلی با بیان اینکه حدود 72 درصد از سرانه مصرف انرژی کشور ما از گاز طبیعی است، در هیچ کجای دنیا به این شیوه نیست که همه تخممرغهای مصرف انرژی را در یک سبد قرار دهند؛ اکنون آمریکا و روسیه نیز به این میزان از گاز طبیعی استفاده نمیکنند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: ۷۴ درصد از تولید گاز در دورترین نقطه کشور و در عسلویه است، طبیعتاً انتقال این مقدار گاز به شمال کشور توجیهپذیر نیست. راههای مختلفی برای تأمین گاز به این نقاط داریم که یکی از آنها دیپلماسی انرژی است که بهصورت جدی در حال پیگیری آن هستیم. یکی از موارد در حلقه آخر، صرفهجویی و بهینهسازی است و این اتفاق توسط تکتک افراد جامعه رخ میدهد. این فرهنگسازی تا هنگامی که ساختارمند نشود، اتفاق خاصی نمیافتد.
وی با بیان اینکه ما در ایران انرژی را خامسوزی میکنیم، گفت: اکنون گاز را بدون ملاحظات مقررات ساختمانی یا استاندارسازی تجهیزات گازسوز مصرف میکنیم. بخاریهایی که اکنون استفاده میکنیم، راندمانشان بسیار پایین هستند. بیش از 20 هزار مگاوات برقی که در کشور تولید میشود، توسط نیروگاههایی با راندمان پایین است. اصل موضوع در زیرساختهاست و باید بتوانیم با مکانیزمهای دیگر مصرف گاز را کنترل کنیم.
ناترازی ۲۰ میلیون مترمکعبی گاز در خراسان رضوی
معاون امور عمرانی استانداری خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: سختی رساندن انرژی که در گذشته نفت بوده، امروز در پالایشگاهها و مخازن ذخیره گاز توسط مردان زحمتکشی که کمتر دیده میشوند، اتفاق میافتد و جا دارد از زحمات آنها تقدیر کنیم.
جواد خدایی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۱، در سرمای طاقتفرسا و غیرقابل تصوری که در بسیاری از نقاط کشور داشتیم، دمای هوا در مشهد به حدود ۱۹ درجه زیر صفر و در فریمان به ۲۸.۵ درجه زیر صفر رسید. مدارس، دانشگاهها، ادارات و کارخانهها تعطیل شدند، اما با این وجود همچنان دچار افت فشار شدید گاز در استان بودیم. اگر با همان منوال پیش میرفتیم، تا دو روز بعد تمام شبکه گازرسانی را در بسیاری از نقاط استان از دست میدادیم.
وی افزود: در آن روزها جلسهای با مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی داشتیم و بررسی کردیم که چهکاری میتوانیم انجام دهیم. تنها راهی که داشتیم، کاهش مصرف گاز بود، اما این کار در یک روز امکانپذیر نبود. از دوستان در اداره کل ارشاد و هنرمندان خراسانی دعوت کردیم و گفتیم که ۲۴ ساعت فرصت داریم تا پیام این موضوع را به همه اقشار مردم برسانیم. کار بسیار خوبی رقم خورد و توانستیم با همه مشکلات و سختیها از آن مرحله عبور کنیم. بهگونهای که یک هفته بعد طبق گزارش شرکت گاز خراسان رضوی، با وجود محدودیتها ۳۳ میلیون مترمکعب گاز را در استان صرفهجویی کردیم. جالب اینجاست که در اوج سرما نسبت مصرف خانگی ما که افزایشی بود، کاهش یافت و آن زمان وزیر نفت از شرکت گاز خراسان رضوی تقدیر کرد؛ چرا که باورپذیر نبود که بتوانیم با یک کار فرهنگی و مشارکت مردمی مصرف گاز را کاهش دهیم.
معاون امور عمرانی استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه خراسان رضوی امروز میتواند ادعا کند که پایتختی برای بهینهسازی مصرف انرژی در کشور است، افزود: از سال ۱۴۰۱ به این نتیجه رسیدیم که چارهای نداریم جز اینکه در کنار پروژههای توسعهای، مقوله بهینهسازی مصرف را جدی بگیریم، این موضوع محدود به گاز نبود و در حوزه برق و آب نیز تجربههای مختلفی را داشتهایم. دلیل آن نیز محرومیتها و محدودیتهای استان در حوزه انرژی و آب است که باعث شد هماستانیهای ما آرام آرام به یک همزیستی مسالمتآمیز با این موضوع، بهویژه در سبک زندگی برسند.
خدای با بیان اینکه حداقل ۲۰ میلیون مترمکعب ناترازی انرژی گاز در خراسان رضوی داریم، ادامه داد: عمده این مصرف نیز در زمینه خانگی است. این بدین معناست که در زمان اوج مصرف، بسیاری از شاغلان در کارخانهها و ادارات بر اثر این ناترازی بیکار میشوند و مجبور به تعطیلی کار خود میشوند.
وی متذکر شد: تلاش دوستان در شرکت گاز استان جای تقدیر دارد و آنها به یک ادراک و باور دقیق و عمیق رسیدهاند که باید با مشارکت مردم انرژی را مدیریت کنیم، نه صرفاً با اقدامات فنی و مدیریتی.
معاون امور عمرانی استانداری خراسان رضوی تأکید کرد: امیدوارم با همکاری همه دانشآموزان و معلمان، این سنت حسنه بهینهسازی مصرف و صرفهجویی از شعار فاصله بگیرد و به متن زندگی و از آن مهمتر به سبک زندگی ما در کشور تبدیل شود. این امر میتواند سالهای درخشانی را برای توسعه صنعت، اقتصاد و استقلال کشور رقم بزند.
طرح همیار گاز در کل کشور افتتاح شد
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران نیز در این مراسم گفت: همیشه روابط عمومی گاز خراسان رضوی کارهای خلاقانهای را انجام داده است و از جمله فعالیتهایی که در کشور شاهد هستیم، پویش همیار گاز در خراسان رضوی است که طرح بسیار خوبی به شمار میآید.
سیدحسن موسوی افزود: اولین موضوعی که بعد از انتصاب پیگیری کردم، سامانه سونرژی بود. در این راستا جلسات متعددی با شرکت دانشبنیان طراح این سامانه داشتیم. یکی از مصادیق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، همین همکاری و حمایت از این شرکت دانشبنیان توسط شرکت گاز خراسان رضوی است.
وی افزود: بهجای اینکه هر ساله در مدارس حضور پیدا کنیم، دانشآموزان عزیز خودشان در این سامانه حضور پیدا میکنند، آموزشهای لازم را میبینند و جوایزی نیز هر ماه به آنها اهدا میشود.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه برای رهایی از ناترازی انرژی، چارهای نداریم جز اینکه به آیندهسازان کشور تکیه کنیم، چرا که دانشآموزانی که آینده این مملکت را رقم خواهند زد، عنوان کرد: بحث فرهنگسازی را همیشه دوستان روابط عمومی دنبال میکنند، اما در شرکت گاز خراسان رضوی، پایهگذار طرح همیاران گاز، امور پژوهش شرکت است و با همکاری دوستان در روابط عمومی این کار انجام شده است.
موسوی ادامه داد: امسال از این تجربه خوب شرکت گاز خراسان رضوی استفاده میکنیم و با موافقت مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، قرار بر این شد که این طرح در کل کشور اجرایی شود. سال گذشته پایههای چهارم، پنجم و ششم در این طرح شرکت کردند و با توجه به این تجربه به این نتیجه رسیدیم که امسال پایههای پنجم و ششم را در این طرح آموزش دهیم.
وی متذکر شد: هر دانشآموزی که در این طرح شرکت میکند و در آزمون قبول میشود، علاوه بر اینکه برخی از دانشآموزان جوایزی را دریافت میکنند، گواهی عضویت در انجمن همیاران گاز نیز برایشان صادر میشود و همه این دانشآموزان عضو این انجمن میشوند.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این برنامه افتتاحیه طرح همیار گاز نه تنها در خراسان رضوی بلکه در سطح کشور است، خاطرنشان کرد: از طریق ارتباطی که با رسانهها داریم، تلاش میکنیم فعالیتهای گستردهتری را در مدارس رقم بزنیم. همانطور که در این طرح بهترین مربیان تشویق و تقدیر شدند، ما نیز در شرکت ملی گاز از روابط عمومیهای برتری که بتوانند بیشترین تعداد مربی و دانشآموز را به سامانه سونرژی وارد کنند، تقدیر خواهیم کرد.
مشارکت پنج هزار مدرسه استان در پویش همیار گاز
در ادامه رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی نیز گفت: طرح ملی همیاران گاز از مشهد آغاز میشود و امیدواریم به برکت وجود امام رضا(ع) همکاری خوبی صورت بگیرد و آثار مثبتی در کل کشور داشته باشد. ما سالهاست که با آموزش و پرورش همکاری خوبی داشتهایم، اما یکی از مشکلاتی که همیشه در این زمینه داشتیم، سنجش اثربخشی این فعالیتها بوده است، چرا که این فعالیتها کیفی بودند.
حمیدرضا افشون با بیان اینکه سال گذشته سامانه سونرژی را یک شرکت دانشبنیان در مشهد به ما معرفی کرد و توانستیم با این سامانه عملکرد معلمان و دانشآموزان را در زمینه فرهنگسازی مصرف گاز رصد کنیم، افزود: سال گذشته پویشی را برگزار کردیم که ذیل آن همکاری با آموزش و پرورش نیز شکل گرفت. این پویش با حمایت استاندار وقت، معاون امور عمرانی ایشان و مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی انجام شد و جزو طرحهای پیشرو بود که در شرکت ملی گاز نیز مطرح و ارائه کردیم.
وی ادامه داد: برای اینکه این کار بهصورت منسجم انجام شود، دبیرخانهای را با همکاری آموزش و پرورش و واحدهای آموزش و بهینهسازی در شرکت گاز خراسان رضوی تشکیل دادیم و پایش و سنجش این طرح را نیز در این دبیرخانه انجام میدادیم.
رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی تصریح کرد: برنامه به این صورت بود که در یک لایه از آموزش و پرورش، در قالب کارگاههای آموزشی، آموزشهای لازم را ارائه میدهیم. این لایه شامل کلیه رابطین مناطق و نواحی آموزش و پرورش استان است و خواسته ما از آموزش و پرورش این بوده که معلمین علاقهمند و داوطلب در این کارگاهها شرکت کنند، چرا که برای گرفتن نتایج بهتر نباید این کار بهصورت اجباری انجام شود. بنابراین، معلمان داوطلب در کارگاه لایه اول شرکت کردند و بهعنوان رابط در آموزش و پرورش و مدارس انجام وظیفه میکردند. همه فعالیتهای آنها نیز در سامانه سونرژی ثبت میشد.
افشون اضافه کرد: دانشآموزان نیز در قالب ارسال عکس، نقاشی و شعر در این پویش مشارکت میکردند. با همکاری دبیرخانه، فایلهایی را در قالب مسابقه و بازی در سامانه بارگذاری کردیم و دانشآموزان در این سامانه امتیاز میگرفتند. هر لحظه رتبه دانشآموزان و معلمان در این سامانه قابل رؤیت بود و هر ماه به دانشآموزان و معلمان برتر جوایزی اهدا میکردیم.
وی با بیان اینکه امیدواریم در طرح همیار گاز نیز بتوانیم مدارس بیشتری را تحت پوشش قرار دهیم، متذکر شد: در پویش سال گذشته، پنج هزار مدرسه و ۶ هزار و ۴۰۰ معلم در سطح استان ثبتنام کرده و فعال بودند. همچنین، ۱۵ هزار دانشآموز نیز آثار خود را ارسال کرده بودند و در کارگاههای آموزشی شرکت داشتند.
بخاریهای نفتی از مدارس خراسان رضوی جمعآوری شده است
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: ما در آموزش و پرورش بزرگترین شبکه نیروی انسانی را در استان داریم و بهعنوان قویترین رسانه و گستردهترین شبکه میتوانند هر پیامی را که میخواهند به هر نقطهای برسانند تا پیام تعلیم و تربیتی را به دورترین نقاط استان برسد.
محمدتقی فخریان خاطرنشان کرد: از طرف قرارگاه جهادی تعلیم و تربیت استان، طی ۴۰ روز گذشته به تمام شهرهای مرزی خراسان رضوی رفتم. دورترین منطقه صالحآباد در مرز افغانستان است که در آخرین مدرسه این منطقه که در لبه مرز بود، خوشبختانه دانشآموزان از گاز و معلم خوب بهرهمند بودند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه همه بخاریهای نفتی در مدارس سراسر استان جمعآوری شده و گاز به همه مناطق استان رسیده است، متذکر شد: سال گذشته تفاهمنامهای را با همه دستگاههای استان امضا کردیم که همه پای کار تعلیم و تربیت بیایند و هر دستگاهی وظیفه خودش را در تربیت در آموزش و پرورش مشخص کند. یکی از دستگاههای پیشتاز در این عرصه، شرکت گاز خراسان رضوی بود، که طبق این تفاهمنامه معلمان استان توانستند از پالایشگاه گاز سرخس بازدید کنند.
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی خطاب به دانشآموزان حاضر در مراسم گفت: دانشآموزان عزیز ما باید با کمک هم به سمت ساخت ایران اسلامی حرکت کنیم و این اتفاق خواهد افتاد چرا که هم شما دارای انرژی بالایی هستید و هم امیدوار به آینده نظام اسلامی، و هم همکاران ما در دستگاههای مختلف این توان را دارند که امید را به جامعه تزریق کنند تا انشاءالله به موفقیتهای بیشتری برسیم.
فخریان با بیان اینکه از بعد انقلاب، بیش از ۹۷ درصد مردم از نعمت گاز بهرهمند هستند و در روستاهای ما نزدیک به ۹۰ درصد مردم از گاز بهرهمند هستند، عنوان کرد: در سنوات گذشته، دانشآموزان عزیز ما در مناطق دوردست از سرمای شدید و بهعلت نفتسوز بودن بخاریها در مدارس دچار آسیب میشدند که الحمدلله این مشکل کاهش پیدا کرده است. امیدواریم با کمک دانشآموزان، در فرهنگسازی برای مصرف گاز بتوانیم از این حامل انرژی بهتر استفاده کنیم.
در پایان این مراسم از ۲۴۷ معلم و دانشآموز فعال در حوزه پویش همیار گاز تقدیر شد.
نظر شما