تحولات منطقه

افزایش قیمت بنزین در برنامه هفتم توسعه پیشی‌بینی نشده است و لایحه بودجه ۱۴۰۴هیچ اشاره ای به اصلاح نرخ این سوخت نکرده اما این گمانه وجود دارد که دولت برای درآمدهای حاصل از افزایش قیمت آن کیسه دوخته است.

جای پای درآمدهای بنزینی در بودجه /  پشت پرده یکپارچه شدن حساب هدفمندی با بودجه
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش خبرنگار قدس آنلاین، یکی از نمایندگان مجلس در مخالفت با لایحه بودجه سال آینده گفت دولت برنامه افزایش قیمت ۴۰ درصدی بنزین را در سال آینده دارد چرا  ۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد از محل افزایش قیمت بنزین لحاظ کرده است.

گمانه زنی‌هایی برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی از همان آغاز دولت چهاردهم مطرح بود، چرا که پزشکیان در زمان کاندیداتوری خود گفته بود، هر حرکتی که می‌خواهیم برای اصلاح قیمت بنزین و رفع هر کدام از ناترازی ها انجام دهیم در ابتدا باید مردم را توجیه و آماده کنیم و در آن‌ها این پذیرش به وجود بیاید که این مداخله منجر به درمان خواهد شد؛ این‌که من تصمیم بگیرم بدون مشارکت مردم و نظر مردم یک شبه تصمیم بگیرم و آن فاجعه به وجود بیاید نه علمی و نه قابل قبول است. وی با اختصاص سهمیه بنزین به کسانی که خودرو ندارند موافق و معتقد بود کسانی که خودرو ندارند، در صورت دریافت سهمیه بنزین دولتی و فروش آن با هزینه آزاد می‌توانند تا حدودی فشار شرایط تورمی و افزایش قیمت‌ها را برای خود کاهش دهند.

هر چند در هیچ جای لایحه بودجه به طور مستقیم اشاره‌ای به افزایش قیمت بنزین نشده است، اما افکار عمومی به خاطر دارد که پزشکیان رئیس جمهور در زمان انتخابات درباره احتمال افزایش قیمت بنزین با تصمیم سران سه‌قوه، اظهار کرد که «این از اختیاراتی است که به سران سه‌قوه داده شده و ممکن است که به این افزایش قیمت اقدام کنند.» البته با ایجاد کردن آمادگی در مردم و جلب رضایت آنها که معلوم نیست قرار است چگونه افتاق بیفتد.

با وجود اینکه موضع دولت درباره بنزین به صورت شفاف در لایحه بودجه سال آینده نیامده است، توجه به چند نکته سرنخ هایی از اصلاح قیمت انرژی به دست می دهد:

اول اینکه در پیشنهادات و فروض اولیه لایحه بودجه سال آینده کشور مطرح شده بود که قیمت سوخت متناسب با تورم افزایش یابد، اما در لایحه بودجه ارائه شده به مجلس به صورت صریح این موضوع یعنی افزایش قیمت سوخت و بنزین نیامده است.

نکته دوم این که همه ساله در لوایح بودجه رقم کل درآمد دولت از فروش داخلی فرآورده‌های نفتی را در بخش هدفمندی یارانه‌ها درج می‌ کرد اما حالا این کار را نکرده است. به نظر می‌رسد علت سانسور این رقم در لایحه بودجه  این بوده که دولت نخواسته رشد درآمدهای این بخش افشا شود. طبیعی است وقتی در بودجه سال آینده، درآمد دولت از محل فروش فرآورده‌های نفتی رقم خیلی بیشتری نسبت به سال جاری باشد، معنایی جز افزایش قیمت یک یا چند حامل انرژی ندارد.

نکته سوم نیز این است که منابع بودجه هدفمندی یارانه‌ها به بودجه عمومی متصل شده و رئیس سازمان برنامه بودجه عدم اطمینان از منابع هدفمندی یارانه‌ها را باعث تصمیم یکپارچگی بودجه ذکر کرد. یکی از نکات کلیدی در این ایده، لحاظ کردن منابع مربوط به هدفمندی یارانه‌ها در سرجمع بودجه است. دولتمردان معتقدند که یارانه‌ها به عنوان بخشی از منابع مالی دولت تأثیر قابل توجهی بر روی برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی دارند، پس با ادغام این منابع با سایر بخش‌های بودجه می‌توانند مدیریت مالی کشور را بهبود ببخشند.

دکتر رضا غلامی اقتصاددان در گفت و گو با خبرنگار قدس با اشاره به اینکه هنوز اطلاع دقیقی از افزایش منابع هدفمندی نیست تاکید می کند: طبق قانون اگر بنزین گران شود، دولت باید مابه التفاوت آن را به هدفمندی بدهد که بین مردم توزیع شود.

وی می افزاید: به نظر می رسد که دولت می خواهد  بنزین را گران کند و منابع آن را به بودجه تزریق کند، به همین دلیل حساب هدفمندی را با بودجه یکپارچه کرده، است که این مساله در این میان گم شود. با این وجود این یک ابهام است که هنوز جواب آن به طور قطع مشخص نیست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.