بهگزارش قدس آنلاین، هر چهار ساعت یک پرستار مهاجرت میکند. به گفته محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار،«در هر ماه حدودا ۲۰۰ پرستار مهاجرت میکنند». چندی پیش نیز محمد رئیسزاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی اعلام کرد که«سالانه سه هزار پزشک و پرستار از کشور مهاجرت میکنند». بسیاری این موضوع را نگرانکننده دانستهاند و دلیل آن را مشکلات اقتصادی عنوان میکنند.
محمد رئیسزاده در خصوص علت مهاجرت پزشکان و پرستاران گفت: «کادر درمان به دلیل شرایط کار سخت و مشکلات معیشتی ناشی از تورم تمایل به اشتغال به کار در بیمارستانها ندارند. آنهایی که میتوانند مهاجرت میکنند و در کشورهای همسایه و یا اروپایی مشغول به کار میشوند و آن دسته که نمیتوانند مهاجرت کنند مشاغل دیگر را ترجیح میدهند.» این در حالی است که در چند هفته اخیر تجمعات گسترده در اعتراض به وضعیت نامناسب پرداختیها از سوی پرستاران صورت گرفت. به نظر میرسد وزارت بهداشت نیازمند اقداماتی است تا اقتصاد سلامت را بهبود یبخشد و مشکلات مالی موجود در این حوزه را حل کند. یکی از این اقدامات، توسعه گردشگری سلامت در راستای تحقق برنامه هفتم توسعه است.
گردشگری سلامت راهکار برون رفت از وضعیت فعلی
چندی پیش عین اللهی، وزیر سابق بهداشت اعلام کرد که سالانه یک میلیارد دلار ارز از طریق گردشگری سلامت وارد کشور میشود. این درحالی است که طبق برنامه هفتم توسعه، وزارت بهداشت ملزم به توسعه گردشگری سلامت بوده است و مقرر شده است تا درآمد این حوزه تا ۶ میلیارد یورو در سال افزایش یابد. با توجه به پیشرفتهای نظام سلامت در چند دهه اخیر، ظرفیت بسیار بالایی برای این حوزه در کشور وجود دارد و همانطور که در چشماندازهای نظام سلامت ترسیم شده است، ایران میتواند به رتبه نخست منطقه در این حوزه دست یابد و به قطب گردشگری سلامت در منطقه تبدیل شود.
در چند سال اخیر، این صنعت به یکی از ارکان مهم کشورها در اقتصاد تبدیل شده است و از منابع اصلی ارزآوری برخی از کشورها محسوب میشود. آمارها نشان میدهد در سال گذشته ترکیه ۲.۳ میلیارد دلار از این حوزه کسب کرده است. بازار گردشگری سلامت آمریکا تا سال ۲۰۲۶ حدود ۱۲.۹ میلیارد دلار را از سهم جهانی این بازار نصیب خود میکند. همچنین اخیرا در گزارشی پیشبینی شده است که بازار گردشگری سلامت هند تا حدود ۴ میلیارد دلار رشد خواهد داشت. این موضوع تاییدی بر اهمیت این صنعت و لزوم توسعه آن است.
کیفیت پزشک و پرستار ایرانی و نیاز جهان به آنها
در حال حاضر کشور به پیشرفتهای زیادی در حوزه سلامت دست یافته است. مسئول گردشگری سلامت، وزارت بهداشت ایران را در زمینه پیوند عضو سرآمد دانست و توضیح داد: « در حال حاضر ۲۸ مرکز پیوند کلیه، ۱۳ مرکز پیوند کبد، ۱۰ مرکز پیوند قلب، ۳ مرکز پیوند ریه، ۵ مرکز پیوند پانکراس، یک مرکز پیوند روده کوچک و ۲۲ مرکز فراهم آوری بافت و اعضا در کشور فعالیت دارد. علاوه بر آن، انواع انواع روشهای درمان ناباروری در ایران انجام میشود و در این زمینه میتواند نقطه مثبتی در ارائه خدمات به گردشگران سلامت باشد.»
از طرفی پذیرش آسان پزشکان و پرستاران ایرانی در سایر کشورها، نشان از کیفیت بالای تربیت پزشک و پرستار در کشور دارد و کشورها مشتاق هستند تا از خدمات این نیروها در جهت پیشرفت خود استفاده کنند. رهبر انقلاب در دیدار با مردم آذربایجان در بهمن ماه سال قبل گفتند: «در حال حاضر دنیا به پزشک ما نیاز دارد. یک روز ما به پزشک بنگلادشی احتیاج داشتیم. امروز دنیا به پزشک ما احتیاج دارد.» این واقعیت فرصتهای زیادی را در قالب گردشگری سلامت پیشروی نظام سلامت قرار میدهد که میتواند اقتصاد سلامت را رشد دهد.
گردشگری سلامت میتواند برای نظام سلامت ارزآوری داشته باشد و درآمد دلاری برای این حوزه به ارمغان آورد که بخشی از آن صرف توسعه زیرساختها و بخش دیگر برای منابع انسانی این حوزه صرف خواهد شد. به نظر میرسد توسعه این صنعت میتواند راهکاری موثر برای جلوگیری از مهاجرت کادر درمان بوده است و مشکلات اقتصادی آن را تا حد خوبی حل کند.
نظر شما