تحولات لبنان و فلسطین

ناترازی انرژی و کمبود برق در استان‌های مختلف از جمله کرمان که در نهایت به خاموشی چاه موتورهای آب ختم می‌شود بسیاری از باغ‌های پسته کرمان را تشنه کرده است.

انرژی خورشیدی عطش باغ‌های پسته را رفع می‌کند

خاموشی چاه موتورها امسال به گونه‌ای بود که صدای باغداران را درآورد و شاهد تجمع بسیاری از باغداران سیرجانی در مقابل فرمانداری این شهرستان بودیم. این در حالی است که مسئولان معتقدند اگر کشاورزان به برنامه نصب پنل‌های خورشیدی بپیوندند، هم مشکل قطع برقشان حل می‌شود و هم می‌توانند از محل آن، کسب درآمد کنند.
همزمان با شروع گرما، نیاز آبی برخی محصولات کشاورزی و باغی مانند پسته نیز بیشتر می‌شود به طوری که اگر در این زمان آب به آن‌ها نرسد، محصول به کیفیت لازم نمی‌رسد و این درحالی است که در فصل تابستان مصرف برق کشور نیز به اوج می‌رسد و مدیریت بار ضرورت پیدا می‌کند.
هر سال در اوایل تابستان حرف و حدیث‌ها برای مدیریت توزیع بار شکل می‌گیرد، از سویی شاهد اعتراض کشاورزان به ویژه پسته‌کاران به علت خاموشی موتور پمپ‌ها در ماه‌های گذشته بودیم و از سوی دیگر مدیران متولی نیز چاره‌ای جز تبعیت از سیاست‌ها و برنامه‌های کشوری و اولویت‌های تعیین شده نداشتند؛ بی‌شک منازل مردم و بخش‌های خدمات‌رسان و مهم مثل بیمارستان‌ها در اولویت تأمین برق است.
شرایط محدودیت برای کشاورزان
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان در این خصوص اذعان کرد: شرایط گرما و اوج مصرف موجب شد  طبق آخرین مصوبات ملی و بخشنامه‌های کشوری، چاه‌های کشاورزی به طور روزانه در چند ساعت با قطع برق روبه‌رو شود.
محمد سلیمانی افزود: کشاورزان در صورتی که مجوز و پروانه استفاده روزانه بیش از ۲۰ساعت داشته باشند، شامل قطعی نمی‌شوند و کشاورزانی که این مجوز را دارند با ارائه آن از فهرست محدودیت خارج می‌شوند اما مجوز کمتر از ۲۰ساعت در شبانه‌روز مشمول خاموشی روزانه است.
وی اظهار کرد: همچنین در صورتی که یک چاه کشاورزی ۸۰ درصد از برق مصرفی خود را با تجهیز سامانه خورشیدی تأمین کند، از محدودیت بار معاف می‌شود و کشاورزان با این اقدام به صورت همزمان مازاد تولید برق در ماه‌های گرم یا سایر ماه‌ها را می‌توانند با قیمت تضمینی یا در بورس به فروش برسانند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان بیان کرد: ما نیز شرایط کشاورزان و محصولاتشان را در این ایام از سال درک می‌کنیم، اما همان طور که کشاورزان نیز درک درستی از اوج مصرف و ضرورت ایجاد تعادل در مصرف و مدیریت خاموشی‌ها دارند، ما موظفیم از بخشنامه‌های کشوری تبعیت کنیم.
سلیمانی با بیان اینکه کشاورزان نیز خود پاسخ این پرسش را می‌دانند که آیا برقی وجود دارد که توزیع نمی‌شود، گفت: مجبوریم در اوج مصرف، تعادل‌بخشی و مدیریت بار براساس اولویت‌ها داشته باشیم.
مصرف متفاوت مشترکان
سلیمانی در پاسخ به کشاورزان که مطالبه خاموشی منازلشان را به جای مزارعشان دارند، گفت: مصرف این اشتراک‌ها یکسان نیست و این پیشنهاد امکان اجرا ندارد.
وی توضیح داد: در حوزه شمال استان ۳هزار موتور پمپ داریم که ۸/۰ درصد از ۷۵۰ هزار اشتراک را شامل می‌شود و مصرف آن‌ها ۳۶ درصد برق است.
سلیمانی افزود: اما بخش خانگی ۸۲ درصد تعداد کل مشترکان را شامل می‌شود اما مصرف آن‌ها کمتر از ۳۰ درصد است بنابراین مصرف موتورپمپ‌ها بسیار بالاتر است.
وی گفت: ما فقط نگاه به منازل شهروندان نداریم، در میان آن‌ها، برق بیمارستان‌ها و دیگر مراکز حساس خدمات‌رسان نیز وجود دارد و آنان که در مرکز تصمیم‌گیری می‌کنند، با نگاه به جمیع شرایط این کار را انجام می‌دهند.
مصرف بیش از حد 
وی به مسئله دیگری نیز اشاره و تأکید کرد: گاه مشاهده شده پروانه یک موتور پمپ به طور مثال ۱۰ ساعت بوده اما ۲۴ ساعت استفاده می‌کند که هم منابع آب زیرزمینی را به تحدید می‌برد و هم در مصرف برق خلاف پروانه عمل می‌شود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال کرمان با بیان اینکه پروانه باید ملاک عمل باشد، اظهار کرد: پروانه نیز باید متناسب با شرایط آبی و انرژی کشور باشد؛ شاید در یک زمان مشکل کمبود آب و برق این روزها را نداشتیم، لذا باید با نگاه به شرایط موجود مدیریت کرد.
وی در عین حال هوشمند شدن کنتورهای صنایع و کشاورزی را از دستاوردهای بسیار مهم و خوب برشمرد که به مدیریت مناسب این مهم کمک می‌کند.
پنل‌های خورشیدی؛ کلید حل مشکلات 
مدیرعامل شرکت توزیع برق جنوب کرمان نیز در این ارتباط با بیان اینکه به اقتضای شرایط موجود در حوزه کشاورزی، تنها گزینه‌ای که می‌تواند به همه کمک کند، ایجاد سیستم‌های خورشیدی است، بیان کرد: مصوبه مذکور در این بخش از اردیبهشت ماه امسال ابلاغ شده و نصب پنل‌ها و ساخت نیروگاه نیز زمان زیادی نمی‌خواهد و در یک ماه تا ۴۰ روز می‌تواند به نتیجه برسد.
حمزه صدیقی اذعان کرد: در برخی استان‌ها کشاورزان در نوبت نام‌نویسی و نصب این پنل‌ها هستند و استقبال زیادی داشته‌اند که بسیار کمک‌کننده خواهد بود. وی افزود: کرمان در موقعیت طلایی انرژی خورشیدی قرار دارد، هم از نظر آفتاب و هم وزش باد حتی تولید انرژی از ضایعات کشاورزی مثل خرما و پسته نیز در استان ما می‌تواند فرهنگ‌سازی شود.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.