طی دو سال گذشته بندی در لایحه بودجه سالانه مبنی بر تعرفهگذاری پلکانی بهای برق مصرفی مشترکان خانگی وجود داشت. به این ترتیب، کسانی که به مدیریت مصرف خود میپردازند و به میزان استاندارد از برق استفاده میکنند، مشمول تخفیف میشوند و بهای برق مصرفیشان با تعرفه بسیار کمتری نسبت به پلکانهای مصرفی بالا محاسبه میشود.
در لایحه بودجه 1404 پیشنهاد افزایش بهای برق مصرفی خانوارها به صورت برابر در تمامی پلکانها به میزان 38 درصد مطرح شده است. به زعم بسیاری از کارشناسان، این روند کاملاً به نفع پرمصرفها و به ضرر کم-مصرفهاست.
در حالی پیشنهاد حذف بند مربوط به تعرفهگذاری پلکانی بهای برق مصرفی مشترکان خانگی داده شده است که طی دو سال گذشته نتایج خوبی در این طرح به دست آمد. به نحوی که طبقات متوسط مصرفی به مدیریت مصرف مبادرت کردند تا از تخفیف بهرهمند شوند. در طرف مقابل، پرمصرفها که جزو اقشار مرفه جامعه هستند نیز مشمول اضافه پرداخت شدند.
بسیاری بر این عقیدهاند که دولت به منظور مقابله با ناترازی برق در کشور باید از تعرفهگذاری پلکانی به عنوان یک ابزار بهره ببرد. به زعم آنان، در نظر گرفتن قیمتهای برابر برای تمامی پلکانها و یا افزایش برابر بهای برق برای همه مفید نخواهد بود.
احمد فاطمی، نماینده بابل در مجلس در خصوص حذف بند مربوط به افزایش پلکانی بهای برق مشترکان در لایحه بودجه 1404، به نحوی که خوشمصرفها اضافه پرداختی نداشتند و پرمصرفها مشمول افزایش بهای مصرفی میشدند، تصریح کرد: افزایش 38 درصدی بهای برق مصرفی تمامی مشترکان به صورت برابر اقدام مناسبی نیست. ما قبول داریم که با ناترازی برق مواجه هستیم و باید چارهاندایشی در این زمینه داشته باشیم. اما نیاز است به اعمال روشهای هوشمندانه برای حل مشکل بپردازیم.
وی ادامه داد: درست است که هزینه بالایی برای تولید برق پرداخت میشود. اما این نکته را هم مدنظر باید داشته باشیم که تورم فشار زیادی بر مردم تحمیل میکند و باید دولت حمایت از اقشار ضعیف و متوسط را مدنظر داشته باشد.
این نماینده مجلس گفت: در دهکهای پایین جامعه نیاز به حمایت جدی دولت از مردم احساس میشود. بنابراین، لازم است سیاستهای افزایش قیمت بهای برق را به نحوی دنبال کنیم که دهکهای پایین جامعه و خوشمصرفهای برق متحمل هزینه اضافه نشوند.
فاطمی گفت: افزایش 38 درصدی تمامی پلکانهای مصرف به صورت برابر، بار تورمی در جامعه خواهد داشت. باید کممصرفها با تشویق تعرفهای مواجه شوند و به جای آن پرمصرفها با میزان رشد بسیار بالایی داشته باشد و به این ترتیب به جای ضربه به مشترکان عادی، پرمصرفها را باید هدف قرار دهیم. این طور سیاستها به ضرر مردم است. در صحن مجلس تلاش خواهیم کرد که به اصلاح این مورد بپردازیم.
وی ادامه داد: روش تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها یا آیبیتی مزیتهای زیادی برایمان دارد. در این روش، پرمصرفها دچار اضافه پرداخت میشوند و کسانی که مصرف متعارفی دارند، بهای پایینی را برای برق مصرفیشان میپردازند. الان هم این روش وجود دارد. اما معتقدیم باید تقویت شود.
این نماینده مجلس گفت: سقفی برای مصرف برق مشخص شده است و کسانی که بیشتر از آن مصرف میکنند، باید بهای برق را با تعرفه بالایی پرداخت کنند. این روشهای تعرفهگذاری پلکانی میتواند به لحاظ تشویق خوشمصرفها موثر باشد.
فاطمی گفت: با توجه به مزیتهایی که روش تعرفهگذاری پلکانی دارد، باید این روش خیلی قویتر در حوزه برق پیگیری شود تا بتوانیم به عنوان یک ابزار موثر از آن بهره ببریم.
وی ادامه داد: در لایحه بودجه 1404 به رایگان کردن برق مصرفی افرادی که تحت پوشش نهادهای حمایتی در کشور هستند، پرداختیم. خرید اشتراک برق نیز برای این اقشار رایگان است.
فاطمی گفت: بنده هم قبول دارم که باید تعرفه برق به صورت پلکانی محاسبه شود و از افزایش قیمت به صورت برابر برای همه پلکانها پرهیز شود. در این روش، باید طوری عمل کنیم که پرمصرفها که اغلب از اقشار مرفه جامعه هستند، بهای بیشتری برای برق بپردازند.
وی ادامه داد: دولت باید به سمت بهینهسازی مصرف و حل مشکل ناترازی حرکت کند. باید به سمتی برویم که هزینه مصرف برای پرمصرفها افزایش پیدا کند و مجبور به مدیریت مصرفشان شوند. تبدیل کردن صرفهجویی به یک فرهنگ نیز میتواند کمککننده باشد.
این نماینده مجلس گفت: روش تعرفهگذاری پلکانی باید به عنوان یک ابزار توسط دولت مورد استفاده قرار بگیرد. به ویژه در شرایطی که با ناترازی انرژی روبرو هستیم، استفاده از این روش ضرورت بیشتری دارد. از طریق دریافت مبالغ بالاتر از پرمصرفها و هزینهبهای کمتر از کممصرفها باید قیمتها را متعادل کنیم.
نظر شما