تحولات منطقه

مدیرعامل مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: با توجه به اینکه حدود ۳۵ درصد از مصرف نمک مردم ایران از منبع غلات و به‌ ویژه نان تأمین می‌شود، نجات مردم از بیماری‌هایی همچون فشارخون فقط با اصلاح و مهندسی نان می‌تواند یک هدف در دسترس و قابل ‌تحقق باشد.

کنترل فشار خون با مهندسی نان
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، زنجیره تأمین نان در استان خراسان رضوی به عنوان یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین زنجیره‌های تأمین غذایی، نقش حیاتی در فراهم کردن نیازهای روزمره مردم ایفا می‌کند. نان به عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع غذایی در فرهنگ ایرانی، نه تنها از نظر تغذیه‌ای اهمیت دارد؛ بلکه از جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز مهم است.

کیفیت نان وابسته به عوامل فراوانی از جمله نوع آرد، فرایند تولید و شرایط نگهداری است. آرد به عنوان ماده اولیه و اصلی نان، تحت تأثیر کیفیت گندم، روش‌های آسیاب‌کردن و همچنین استانداردهای بهداشتی قرار دارد. کیفیت آرد در خراسان رضوی با توجه به تنوع اقلیمی و تولید گندم می‌تواند متفاوت باشد و این تفاوت‌ها بر کیفیت نان تولیدی تأثیر مستقیم دارد. با این حال برگزاری رویدادهای مسئله‌محور در زمینه نان و زنجیره تأمین آن از جمله اقدام‌هایی است که می‌تواند تا اندازه‌ای به این ماده غذایی اساسی در پای سفره‌های مردم، با رویکرد حل مسئله پرداخته و بخشی از مسائل آن را رفع کند.

مصرف سالیانه ۱۸۰کیلوگرم نان در کشور
مدیرعامل مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در حاشیه رویداد مسئله‌محور نان در گفت‌وگو با قدس خراسان با اشاره به اهمیت ارتقای امنیت غذایی گفت: این مسئله به کیفیت و در دسترس بودن مواد غذایی در جامعه وابسته است. ما در کشوری زندگی می‌کنیم که به طور متوسط سالیانه ۱۶۰ تا ۱۸۰ کیلوگرم نان مصرف می‌شود و بر این اساس ۵۰ درصد کالری و بخش عظیمی از مواد مغذی ما از نان بدست می‌آید.
سید محمدعلی رضوی ادامه داد: یارانه‌ای که در چرخه زنجیره تأمین نان وجود دارد، سبب شده نان با قیمتی ارزان در اختیار مصرف‌کننده قرار بگیرد و این ارزان بودن منجر به پایین آمدن کیفیت و بهره‌وری در چرخه اقتصادی نان شود و این دو مسئله خود عاملی برای ضایعات بالاست.
وی با اشاره به ضرورت هدفمندسازی تلاش‌های علمی برای ارتقای کیفیت نان افزود: این موضوع در سبد غذایی ایرانیان اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در کشور ما متوسط مصرف نان توسط اقشار مختلف بیش از سه برابر متوسط جهانی است و بر اساس تحولات اقتصادی و معیشتی که در سال‌های اخیر ایجاد شده، اقشار متوسط و ضعیف جامعه به ‌جای برنج یا اقلام غذایی دیگر به مصرف نان می‌پردازند و مواد مغذی مورد نیاز خود، فرزندان و اعضای خانواده‌شان را از این محل تأمین می‌کنند.
مدیرعامل مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه در کشور ما با توجه به تنوع گسترده گندم و آرد، افزودن نمک به آرد یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است، تأکید کرد: با توجه به اینکه حدود ۳۵ درصد از مصرف نمک مردم ایران از منبع غلات و به‌ ویژه نان تأمین می‌شود، نجات مردم از بیماری‌هایی همچون فشارخون فقط با اصلاح و مهندسی نان می‌تواند یک هدف در دسترس و قابل ‌تحقق باشد.
رضوی با بیان این مطلب که تقاضا برای دستیابی به غذایی سالم‌تر رو به افزایش است، گفت: صنعت نان در حال تحول قابل توجهی است. مصرف‌کنندگان به دنبال نانی هستند که نه تنها خوشمزه؛ بلکه مغذی، بدون افزودنی‌های مضر و با استفاده از روش‌های پایدار تولید شده باشد.  
وی درباره محورهای رویداد مسئله‌محور نان افزود: نان فراسودمند و جدید، روش‌های افزایش ماندگاری نان با در نظر گرفتن سلامت آن، نان‌های خاص برای گروه‌های خاص جامعه همچون بیماران سلیاکی، فنیل‌کتونوریا، سالمندان و...، بسته‌بندی‌های جدید و خلاقانه نان، پخت، توزیع، نگهداری و ضایعات نان از جمله محورهای این رویداد است که شرکت کنندگان در این حوزه‌ها به بیان ایده‌ها و طرح‌های خود پرداختند.

کل زنجیره تأمین نان دارای ایرادهایی است
رئیس دفتر ملی امنیت غذایی نیز با اشاره به زنجیره تأمین نان گفت: زنجیره تأمین به‌ حدی گسترده بوده که اشتغال میلیون‌ها نفر از مرحله کاشت تا استحصال گندم، فرایند تولید آرد، پخت نان و حمل‌ونقل غله در فرایندهای بینابینی به این حوزه مربوط است. بنابراین می‌توان نان را مهم‌ترین ماده غذایی با پیوست‌های وسیع اقتصادی در کشور دانست.
شهاب بیشه‌سری با بیان اینکه درباره کیفیت فعلی نان در سبد غذایی مردم، شرایط به شکلی است که فراتر از هر اظهارنظر کارشناسی حتی خود مردم از حقایق و واقعیت‌ها آگاه هستند، افزود: با وجود این امروزه کیفیت نان در مناطق مختلفی از کشور به اندازه‌ای است که مردم رضایت کامل از آن دارند؛ ولی در برخی نقاط دیگر، شاهد کیفیت نازل آن هستیم. بنابراین با این گستره آمایشی وسیع نان باید گفت متأسفانه ما در شرایط مطلوبی نسبت به میانگین‌های جهانی قرار نداریم.
وی با اشاره به اهمیت مطالعات دانشگاهی در حوزه ریزمغذی‌های نان خاطرنشان کرد: موضوع تلفات و هدررفت غلات در کشور ما بسیار زیاد است و باید فکری به حال این حوزه کرد. اگرچه مردم نیز تکالیف مهمی بر عهده دارند؛ اما انگشت اتهام این حوزه هم فقط به سمت مردم نیست و سرتاسر زنجیره تأمین نان از مرحله کاشت گندم و برداشت آن توسط ماشین‌آلات کشاورزی گرفته تا حمل‌ونقل گندم، فراوری آرد، ذخیره‌سازی آن، استحصال خمیر در نانوایی‌ها، پخت نان و تحویل آن به مردم دارای ایرادها و اشکالاتی است که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.