تحولات منطقه

عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: دفتر تبلیغات باید در عرصه رسانه قوی‌تر عمل کرده و در مرزهای اطلاع رسانی جهانی قرار بگیرد و آثار پژوهشکده‌های دفتر تبلیغات اسلامی با زبان‌های مختلف ترجمه شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین ایزدپناه: دفتر تبلیغات اسلامی نیازمند نگاه جهانی در عرصه پژوهش است
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالرضا ایزدپناه، عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در مراسم نکوداشت هفته پژوهش و دهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم که امروز ۱۹ آذرماه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: دفتر تبلیغات اسلامی با سابقه درخشان ۴۰ ساله مشغول فعالیت در عرصه علمی پژوهشی است و کارنامه ۴۰ ساله دفتر تبلیغات اگر تدوین شود شاهد پیشرفت بسیار قوی آثار علمی هستیم.

وی ادامه داد: زمانی‌که آثار دفتر تبلیغات اسلامی را مشاهده می‌کنیم دلالت بر زحمات اساتید و تفکر و اندیشه‌ورزی عمیق آنان دارد؛ روابط عمومی دفتر تبلیغات باید در عرصه رسانه قوی‌تر عمل کرده و در مرزهای اطلاع‌رسانی جهانی قرار بگیرد و آثار پژوهشکده‌های دفتر تبلیغات اسلامی با زبان‌های مختلف برای جهانیان ترجمه شود.

عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه پیشگام تولید آثار کاربردی و تمدنی است، گفت: پژوهش باید از ابتدا با رویکرد تولید محصول معطوف به عمل جلو برود و مسئله‌محوری و کاربردی‌شدن آثار در دفتر تبلیغات حوزه از سال‌های قبل شروع شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ایزدپناه با بیان اینکه ۴۰ سال قبل در مرکز تحقیقات دفتر تبلیغات اسلامی (پژوهشگاه فعلی علوم و فرهنگ اسلامی)، کار معجم بحارالانوار شروع شد، گفت: از همان دوران آثار خوبی در پژوهشگاه تولید شد و تا امروز هم تداوم یافته است. امروز باید حوزه اطلاع‌رسانی در دفتر تبلیغات فعال‌تر از پیش شود و بتواند دستاوردهای این نهاد را در سطح جهانی اطلاع‌رسانی کند.

وی با بیان اینکه اخیرا نقدی بر آثار یکی از ملحدین عرب‌زبان به فارسی نوشته شده است، افزود: اگر این اثر ترجمه نشود و اطلاع‌رسانی درباره آن هم صورت نگیرد در کتابخانه خاک می‌خورد؛ وقتی شوروی سابق سقوط کرد و آذربایجان مستقل شد، دفتر کانون همکاری بین دو کشور را ایجاد کرد، و مجله‌ای به نام شهریار هم راه‌اندازی شد که در سراسر آذربایجان منتشر می‌شد. مدتی بعد به اتفاق برخی دوستان به این کشور رفتیم تا برای نخبگان و دانشگاهیان آنان فصلنامه نظامی راه بیندازیم و دیداری با مسئول یکی از کتابخانه‌های مهم آنجا داشتیم؛ رئیس این کتابخانه به ما گفت که شما کارهای خیلی خوبی تولید کرده‌اید ولی متاسفانه فقط بین خودتان باقی می‌ماند و پژوهش‌های شما هم ناقص است زیرا ارجاع به منابع جدید ندارید.

حجت الاسلام والمسلمین ایزدپناه با بیان اینکه باید ساز و کاری برای رفع این نقایص داشته باشیم، اضافه کرد: رئیس کنونی دفتر تبلیغات اسلامی فردی نواندیش و جهانی‌نگر است و به همت ایشان کارهایی در این عرصه هم انجام شده است لذا پیکره دفتر تبلیغات اسلامی با اندیشه عجین است و حرکت‌هایی چون تولید مجلات به زبان عربی و انگلیسی و ... هم در این راستا صورت می‌گیرد.

عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی با تاکید بر ایجاد ساز و کار رسانه‌ای و ابلاغ و بلاغ برای دفتر داشته باشیم، اظهار کرد: علامه حسن‌زاده آملی تاکید داشتند که ما محاسن کلام شیعه و ائمه(ع) را که انسان‌پسند و فطرت‌پسند است نتوانسته‌ایم به جهان بشناسانیم. دفتر پویایی و نشاط پژوهشی بسیار خوبی دارد که باید با نشر آثار آن در تحقق این فرمایش علامه حسن‌زاده آملی گام بردایم.

حجت الاسلام والمسلمین ایزدپناه با تاکید بر نگاه جامعه‌شناسانه تاریخی به آثار پژوهشی، تصریح کرد: باید تحلیل کنیم که چرا فلان اثر در فلان زمان و با چه پشتوانه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری تولید شده است؟ آیا این پژوهش‌ها از هم گسسته هستند یا نظام‌مند و هدفمند؟ آیا این پژوهش‌ها در راستای رفع خلأهای راهبردی نظام اسلامی بوده است یا خیر و اگر بله چه مقدار موفق عمل کرده است؟

وی به ذکر خاطره‌ای از استاد محمدرضا حکیمی و ساده‌زیستی ایشان پرداخت و افزود: چندین سال قبل ما خدمت ایشان رسیدیم؛ وسایل خانه ایشان شاید به قیمت امروز به چند میلیون هم نمی‌رسید و در عین حال توفیق داشتند چندین اثر فاخر تولید کنند. برادر ایشان، علی آقای حکیمی که مدرس بنده بود چند وقت قبل از ایشان، وفات کرد و بنده نتوانستم در تشییع ایشان شرکت کنم ولی یکی از دوستان برای بنده تعریف کردند که من دیدم علامه محمدرضا حکیمی نه تنها در مراسم تشییع برادرشان ناراحت نیستند بلکه خوشحال هم هستند و وقتی علت را جویا شدیم گفتند که خوشحالی من از بابت حضور آقا امام زمان(عج) در این مراسم بود.

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه چنین انسان والا مقامی آثاری تولید می‌کند که جهت خدایی و الهی دارد، افزود: بنده مدتی در خدمت مقام معظم رهبری تلمذ می‌کردم و ایشان فیش‌هایی در مورد برخی موضوعات قرآنی به ما می‌دادند تا درباره آن تحقیق کنیم و روش تحقیق و پژوهش را هم به ما آموختند. یکی از موضوعاتی که ایشان خیلی بر آن تاکید داشتند این بود که پژوهش باید برای خدا و در راه خدا و جهت آن هم ولایت باشد؛ ایشان می‌فرمودند که جهت خیلی مهم است؛ اگر کارهای شما جهت داشته باشد برکت و افزونی هم دارد ولی اگر جهت نداشته باشد بی‌ثمر است.

حجت الاسلام والمسلمین ایزدپناه ادامه داد: ایشان تاکید کردند که اجازه ندهید انقلاب از مسیر الهی خود خارج شود و این روایت را خواندند: قَالَ اَللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لَأُعَذِّبَنَّ کُلَّ رَعِیَّةٍ فِی اَلْإِسْلاَمِ دَانَتْ بِوَلاَیَةِ کُلِّ إِمَامٍ جَائِرٍ لَیْسَ مِنَ اَللَّهِ وَ إِنْ کَانَتِ اَلرَّعِیَّةُ فِی أَعْمَالِهَا بَرَّةً تَقِیَّةً وَ لَأَعْفُوَنَّ عَنْ کُلِّ رَعِیَّةٍ فِی اَلْإِسْلاَمِ دَانَتْ بِوَلاَیَةِ کُلِّ إِمَامٍ عَادِلٍ مِنَ اَللَّهِ وَ إِنْ کَانَتِ اَلرَّعِیَّةُ فِی أَنْفُسِهَا ظَالِمَةً مُسِیئَةً. امام باقر علیه السلام فرمود: خدای تبارک و تعالی فرموده است: هر آینه عذاب می‌کنم هر رعیتی را که در اسلام با پیروی از امام ستمگری که از جانب خدا نیست دینداری کند، اگر چه آن رعیت نسبت به اعمال خود نیکوکار و پرهیزگار باشد و هر آینه در می‌گذرم از هر رعیتی که در اسلام با پیروی از امام عادل از جانب خدا دینداری کند، اگر چه آن رعیت نسبت به خود ستمگر و بدکردار باشد. اگر جهت درست باشد ولو جماعت اهل سیئه هم باشند فرجام آنان نیک است؛ مثلا شما در کشتی که سوار می‌شوید اگر جهت حرکت آن غلط باشد و در پرتو ولایت نباشد همه افراد اگر نماز شب هم بخوانند به مقصد نمی‌رسد ولی اگر مسیر کشتی درست باشد ولی افراد درون آن افراد نادرستی هم باشند خوش عاقبت خواهند شد.

استاد حوزه و دانشگاه افزود: این آثار پژوهشی را که دیدم این مسئله را مشاهده کردم که آثار بر محوریت اندیشه ولایت موج می‌زند؛ مقام معظم رهبری چند سال قبل فرمودند فلسفه سیاسی ما نیازمند پشتوانه مبتنی بر قرآن و عترت و برهان است و باید به این سمت حرکت کنیم و دفتر تبلیغات این کار را بر عهده گرفته است و مسئولان دفتر نگاه رهبری را رصد کرده و درصدد تحقق آن برآمده‌اند.

وی افزود: در بحث تمدن اسلامی ایرانی با اینکه قبل از انقلاب هم مطالعات تمدنی داشتیم و آقا به ما توصیه می‌کردند در این زمینه مطالعه داشته باشیم؛ الحمدلله دفتر تبلیغات اسلامی آثار گران‌بهایی تولید کرده است که می‌تواند مبنای یک حرکت تمدنی مبتنی بر دین باشد یا در بحث ۴۰ سالگی و گام دوم انقلاب بهترین آثار از سوی این دفتر تولید شده است همچنین آقا هر سال را به عنوانی نامگذاری فرمودند و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آثار خوبی در این عرصه تولید کرده است.

عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در عرصه فرهنگ اثر بسیار خوب و قطوری دارند ولی نهادهای فرهنگی کمتر به آن در کارهایشان توجه دارند، گفت: آقا می‌فرمودند عالم دینی باید مانند یک دیده‌بان مرزهای عقیدتی و اندیشه را پاسداری کند و هم رخنه‌های ورود را رصد کند و جلوی آن را بگیرد و هم چشم به درون امت اسلامی داشته و رخنه نفوذ را بشناسد.

وی ادامه داد: پژوهش باید از ابتدا با رویکرد تولید محصول معطوف به عمل جلو برود که الحمدلله مسئله‌محوری و کاربردی‌شدن آثار در دفتر از سال‌های قبل شروع شد گرچه با مخالفت‌هایی هم مواجه شد. اینکه ما درباره مسائل نوین و کاربردی و ریز جامعه پژوهش کنیم قطعا می‌تواند گره از مشکلات بگشاید و خوشبختانه دفتر در این عرصه پیشگام هم هست مانند بحث حکمرانی که حتی رئیس دفتر تبلیغات و رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خودشان در این عرصه صاحب‌نظر و صاحب اندیشه هستند و این مسیر را هم به پیش می‌برند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.