زهرا فلاحی کارشناس انرژی در رابطه با هدررفت انرژی و مصرف بیرویه برق و گاز در کشور تأکید کرد: شواهد نشان میدهد که به لحاظ مصرف انرژی وضعیت خوبی نداریم. مصرف بی رویه انرژی مضرات زیادی برای کشور دارد و صنایع را فلج میکند. لازم است به سیاستگذاریهای صحیح در این حوزه بپردازیم.
وی در ادامه با اشاره به ارتباط مستقیم عدم سیگنالدهی مناسب قیمتی انرژی این که در کشورمان با ناترازی انرژی مواجه هستیم، بر کسی پوشیده نیست. در همین ارتباط شاهد قطعی برق و گاز در بخشهای مختلف کشور هستیم. بسیاری بر این عقیدهاند که علت بروز ناترازی این است که انرژی با قیمت بسیار پایین در اختیار مشترکان قرار میگیرد، به همین دلیل ارزش آن به خوبی درک نمیشود و شاهد مصرف بی رویه هستیم.
این کارشناس انرژی در ادامه با اشاره به ضرورت اصلاح قیمت مبتنی بر نظام تعرفهگذاری پلکانی و نقرهداغ کردن مشترکان با مصرف خارج از الگوی بهینه مصرف گفت: در نهایت باید به سمت واقعیسازی قیمت حاملهای انرژی در کشور برویم اما انجام این کار بدون در نظر گرفتن یک سری زیرساختها و آمادهسازی جامعه امکانپذیر نیست و نباید به مشترکان درون الگوی بهینه فشار بیشتری آورد و نباید به سمت آزادسازی کلی قیمت برای همگان برویم. بالعکس باید مبتنی بر یک نظام الگوی بهینه، به افراد درون الگوی بهینه یارانه پرداخت کنیم و در عوض مشترکان خارج از الگوی بهینه را نقرهداغ کنیم. بنابراین ضرورت دارد که به سمت اصلاح قیمت مبتنی بر نظام تعرفهگذاری پلکانی و نقرهداغ کردن مشترکان با مصرف خارج از الگوی بهینه مصرف حرکت کنیم
وی اظهار کرد: در این شرایط، پیشنهاد میشود که دولت از روش تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها بهره ببرد. به نحوی که پلکانهای ابتدایی مصرف از تشویق، یارانه و بخشودگی بهره ببرند و پلکانهای خوش مصرف معادل تورم افزایش تعرفه داشته باشند و پرمصرفها همواره چندین برابر تورم افزایش تعرفه داشته باشند تا به این ترتیب قبوض انرژی آنها غیریارانهای شود. این روش از یک طرف به افزایش عدالت در توزیع یارانه منجر میشود و از طرف دیگر به عنوان یک ابزار در زمینه کنترل مصرف عمل میکند.
فلاحی با اشاره به اقدام مثبت شرکت ملی گاز در افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفه مشترکان پرمصرف گفت: شرکت ملی گاز از روش تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها استفاده کرده است. به نحوی که پلکانهای پرمصرف ۱۱ و ۱۲ بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند و پلکان مشترکان پرمصرف معادل ۱۰۰ درصد رشد قیمتی داشتهاند. این روش مناسب است و قدرت بازدارندگی خواهد داشت. وقتی قیمتها به صورت تصاعدی و پلکانی افزایش پیدا کند، در واقع از قیمتگذاری به عنوان ابزاری برای کنترل مصرف استفاده کردهایم.
نظر شما