تحولات منطقه

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۴
کد خبر: ۱٬۰۳۴٬۲۲۶

از گوشی‌های گران‌قیمت آیفون گرفته تا پرچم‌داران اندرویدی، تقریباً تمام گوشی‌های هوشمند به دلایلی ممکن است گاهی داغ شوند. راهکار و عوامل این افازیش دما چه چیزهایی ممکن است باشند؟

علت داغ شدن گوشی و چند راهکار برای رفع مشکل
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

امروزه گوشی‌های هوشمند یکی از وسایل پرکاربرد و جدایی‌ناپذیر در زندگی ما هستند که به جز امور روزمره، می‌توانند در انجام بازی‌های روز دنیا همراه مناسبی برای شما باشند. گرمای بیش از حد گوشی می‌تواند اتفاق آزار دهنده‌ای باشد و در برخی موارد باعث به وجود آمدن آسیب‌های غیر قابل جبران یا سبب تضعیف عملکرد دستگاه شما شود. همچنین هر چه به فصل گرم سال یعنی تابستان نزدیک می‌شویم، خطر روبه‌رو شدن با این مشکل نیز افزایش پیدا می‌کند.

داغ شدن گوشی برای اکثر برندها اتفاق می‌افتد؛ به همین دلیل تفاوتی ندارد که از کاربران گوشی‌های سامسونگ، آیفون، شیائومی یا هواوی باشید، ممکن است با این اتفاق مواجه شوید. همچنین چند ترفند وجود دارد که می‌توانید برای محافظت در برابر گرم شدن بیش از حد و در نهایت خنک کردن دستگاه از آن‌ها استفاده کنید.

علت داغ شدن گوشی چیست؟

گوشی به‌دلایل مختلفی ازجمله استفاده بیش از اندازه، شارژ باتری، گرمای مستقیم یا کارکرد بیش از حد CPU ممکن است داغ شود. در برخی شرایط نیز ممکن است با آپدیت نرم‌افزاری مشکل داغ شدن برطرف شود. اپلیکیشن‌های قدیمی نیز می‌توانند این مشکل را ایجاد کنند. معمولاً با افزایش دمای گوشی می‌توانید این حرارت را در قسمت صفحه نمایش، باتری یا پردازنده‌ها احساس کنید. مایع الکترولیت داخل باتری که الکتریسیته را شارژ و دشارژ می‌کند، یکی از منابع اصلی حرارتی گوشی است. پردازنده، دوربین و نمایشگر موبایل نیز حرارت قابل توجهی تولید می‌کنند.

دمای نرمال و مجاز گوشی

اغلب برندهای تلفن همراه، در راهنمای استفاده از محصول‌شان به محدوده دمای مجاز استفاده از آن اشاره می‌کنند. به عنوان مثال شرکت اپل توصیه‌های زیر را به خریداران گوشی‌های آیفون دارد:

در دمای صفر تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد از آیفون استفاده شود (دمای نرمال).

دما را بین منفی ۲۰ تا ۴۵ درجه سانتی‌گراد نگه دارید (دمای مجاز). کمتر یا بیشتر از این مقدار به موبایل آسیب می‌زند.

از قرار دادن گوشی مقابل نور مستقیم خورشید یا حرارت زیاد خودداری کنید.

تقریباً در مورد تمام گوشی‌های هوشمند امروزی، رعایت این بازه‌های دمایی توصیه می‌شود. اگر گوشی شما در حالت عادی تا ۳۵ درجه گرم می‌شود و در حالت بازی کردن یا باز بودن چند برنامه همزمان به ۴۵ درجه می‌رسد (مثل گوشی a۷۱)، چندان نگران نباشید. ولی اگر دمای موبایل شما از ۴۵ درجه بیشتر شد باید دلیل داغ شدن را پیدا کنید تا زودتر مشکل را رفع کنید.

توجه داشته باشید که گرم شدن گوشی در بسیاری از مواقع عادی است. یعنی اگر گاهی گوشی شما کمی داغ می‌شود و بلافاصله خنک می‌شود یا فقط گرم بودن گوشی را داخل دست‌تان احساس می‌کنید، احتمالاً گوشی شما هنوز به مرحله‌ی بحرانی نرسیده است.

به هر حال گوشی هوشمند، مانند تمام دستگاه‌های الکترونیکی به دلیل جریان الکتریسیته گرما تولید می‌کنند. اما داغ شدن بیش از حد موبایل که در بعضی گوشی‌های اندروید و آیفون دیده می‌شود، طبیعی نیست و لازم است برای خنک کردن گوشی راهکار مناسبی پیدا کنید.

چطور دمای گوشی را اندازه بگیریم؟

بهترین روش اندازه‌گیری دمای موبایل، استفاده از اپلیکشن مناسب است. برنامه‌های دماسنج زیادی در پلی استور و اپ استور برای سیستم‌عامل‌های اندروید و آیفون وجود دارند که درجه حرارت گوشی شما را نشان می‌دهند.

مثلاً برای اندروید (تمام گوشی‌های سامسونگ ، شیائومی، نوکیا، گوگل، سونی، هواوی و …)، می‌توانید برنامه AIDA۶۴  یا CPU Monitor را از گوگل پلی دانلود کنید. این برنامه علاوه‌بر دمای دستگاه، اطلاعات مفید دیگری هم در اختیارتان قرار می‌دهد.

برای آیفون نیز کافی است در بخش تنظیمات روی Battery Health کلیک کنید. اگر دمای باتری بیش از حد مجاز باشد به راحتی متوجه خواهید شد.

در ادامه، به چند مورد از مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شوند گوشی شما داغ کند، می‌پردازیم:

۱. حرارت مستقیم

یکی از رایج‌ترین دلایل داغ شدن بیش از حد گوشی قراردادن آن زیر نور مستقیم خورشید است. حتی اگر مدت کوتاهی گوشی خود را زیر نور خورشید قرار دهید، نه‌فقط باتری شما را خالی می‌کند، بلکه مشکلات دیگری نیز ایجاد می‌کند. همچنین اگر گوشی مدتی طولانی زیر نور خورشید باشد، قطعات داخلی آن ممکن است آسیب پیدا کنند.

۲. کارکرد بیش از حد CPU

اگر از CPU گوشی خود بیش از اندازه استفاده کنید، دستگاه شما از داخل گرم می‌شود. CPU اساساً مغز گوشی شما است و برای اجرای فرایندها و اپلیکیشن‌ها استفاده می‌شود. اگر سعی کنید کارهای زیادی با آن انجام دهید، ممکن است گوشی شما به‌سرعت داغ شود.

۳. اجرای هم‌زمان چندین برنامه

اگر تعداد زیادی برنامه را که هم‌زمان اجرا کنید، دمای داخلی گوشی شما بیشتر می‌شود. دلیل آن فرایندهایی است که برنامه به‌صورت نامحسوس در پس‌زمینه انجام می‌دهند و از CPU و رم گوشی استفاده می‌کنند. برای جلوگیری از این مشکل می‌توانید برنامه‌های غیرضروری را ببندید.

نکته: برنامه‌هایی که عناصر واقعیت افزوده (AR) یا برنامه‌های گرافیکی دارند، از مواردی هستند که بیش از اندازه از CPU استفاده می‌کنند و بیشتر باعث داغ شدن می‌شوند.

۴. باتری یا کابل شارژ معیوب

اگر گوشی شما هنگام شارژ بیش از اندازه داغ می‌شود، ممکن است دلیل آن معیوب‌ بودن باتری یا کابل شارژر است. البته گوشی به‌طورکلی هنگام شارژ کمی گرم می‌شود اما اگر دمای آن بیش از اندازه افزایش یابد، ممکن است مشکل‌ساز شود. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است فقط از کابل‌ها و آداپتورهای استاندارد و موردتأیید و سازگار با دستگاه خود استفاده کنید.

۵. انجام بازی‌های موبایل برای زمان طولانی

بازی‌های موبایل نیز از پردازنده (CPU) و پردازشگر گرافیکی (GPU) گوشی استفاده می‌کنند و باعث می‌شوند گوشی شما گرمای زیادی تولید کند. زمانی که مدتی طولانی بازی‌های موبایل انجام دهید، گوشی شما ممکن است بیش از اندازه داغ شود. این امر به‌ویژه هنگام اجرای بازی‌های جدید و گرافیکی شدیدتر است.

۶. پخش آنلاین ویدیو

استریم‌کردن ویدیو از نتفلیکس یا یوتیوب یا چندین ساعت تماشای آنلاین تلویزیون نیز به همان اندازه می‌تواند گوشی را گرم کند. در واقع هرچیزی مدتی طولانی نمایشگر گوشی شما را روشن نگه دارد و از پردازنده گرافیکی آن استفاده کند، باعث گرم شدن گوشی می‌شود.

۷. آپدیت‌های نرم‌افزاری

گوشی‌های هوشمند هنگام دریافت و نصب آپدیت‌های نرم‌افزاری کاملاً مستعد گرم شدن هستند. توجه کنید که پس از پایان به‌روزرسانی و راه‌اندازی مجدد گوشی شما باید شروع به خنک شدن کند.

۸. ویروس یا بدافزار

علت دیگری که ممکن است گوشی شما را داغ کند، ویروس‌ها و بدافزارها هستند. یک بدافزار زمانی که از طریق اپلیکیشن‌های مشکوک یا کلیک‌کردن روی لینک‌های آلوده در گوشی شما نصب شود، می‌توانید با اشغال CPU و رم باعث داغ شدن گوشی شود.

۹. روشنایی بالا برای نمایشگر

بالابردن روشنایی نمایشگر نیز انرژی بیشتری مصرف می‌کند و از باتری شما بیش از حد کار می‌کشد و گرمای بیشتری تولید می‌شود؛ بنابراین بهتر است قابلیت روشنایی تطبیقی را روشن کنید که براساس شرایط نور محیط روشنایی نمایشگر را تنظیم می‌کند.

راه‌های جلوگیری از افزایش دمای گوشی

هنگامی که گوشی شما داغ می‌شود، می‌توانید با کارهایی مانند بستن تمام برنامه‌ها، انتقال گوشی به محیطی خنک‌تر یا روشن‌کردن حالت پرواز، دمای آن را کاهش دهید. قراردادن گوشی در یخچال یا فریزر به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود؛ زیرا تغییرات ناگهانی دما ممکن است ترک‌خوردن نمایشگر شوند.

۱.بستن تمام اپلیکیشن‌های درحال اجرا

۲.خارج‌کردن گوشی از منطقه گرم

۳.جداکردن قاب دستگاه

۴.روشن‌کردن حالت پرواز

۵.خالی‌کردن فضای داخلی

۶.استفاده از حالت ذخیره انرژی

۷.اسکن گوشی با آنتی‌ویروس

۸.کاهش روشنایی صفحه‌نمایش

۹.استفاده از شارژر معتبر

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.