تحولات منطقه

عضو کمیسیون اجتماعی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار گفت: جای بازارچه دائمی در گلبهار خیلی خالی است. اکنون همه مشکلات بانوان در حوزه مشاغل خانگی گلبهار به نبود بازارچه دائمی برمی‌گردد.

کمبود بازارچه دائمی در گلبهار
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، مشاغل خانگی موضوع جدیدی در عرصه اقتصادی نیست؛ اما با توجه به افزایش زنان خودسرپرست و ظهور و بروز استعدادهای هنری افراد و درآمدزایی از این هنرها، عرصه مشاغل خانگی گسترده‌تر از گذشته بوده و بالطبع مشکلات صاحبان کسب‌وکارهای خانگی بیش از گذشته شده است. 

یکی از این مشکلات، نداشتن مکان دائمی برای عرضه محصولات است؛ مشکلی که بیشتر افراد در این حوزه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. در شهر جدید گلبهار نیز این معضل و سایر مشکلات مشاغل خانگی موجب شده فعالان این حوزه با تأسیس تعاونی بتوانند برخی از این مشکلات را رفع کنند.
برای اطلاع از مشکلات صاحبان مشاغل خانگی در گلبهار و جزئیات تشکیل تعاونی مشاغل خانگی این شهر به سراغ سمیه فراست، یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار و دبیر کمیسیون اقتصادی این مجمع رفتیم. او ابتدا در مورد زمینه فعالیت خود می‌گوید: مجوز من در حوزه تخصصی خودم یعنی فیلم‌نامه‌نویسی است و در کنار آن سفارش‌های شیرینی‌پزی و کیک‌پزی را هم از آشنایان و همسایه‌ها می‌گیرم و به ‌صورت محدود در این حوزه نیز فعالیت می‌کنم. 
فراست می‌افزاید: یک سال به‌ عنوان فروشنده در کنار بانوان کسب ‌و کارهای خانگی در بازارچه‌ها فعالیت کرده و مشکلاتشان را از نزدیک دیده‌ام. به همین دلیل می‌گویم جای بازارچه دائمی در گلبهار خیلی خالی است. اکنون همه مشکلات بانوان در حوزه مشاغل خانگی گلبهار به نبود بازارچه دائمی برمی‌گردد.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار با بیان اینکه این شهر ظرفیت‌های زیادی در حوزه مشاغل خانگی دارد و ما هنوز نتوانسته‌ایم همه ظرفیت‌ها را شناسایی کنیم، یادآور می‌شود: از دیگر مشکلات می‌توان به رفت و آمد و زمان زیادی که برای فروش محصولاتشان در بازارچه صرف می‌کنند، اشاره کرد و این در حالی است که تبلیغاتی هم برای بازارچه انجام نمی‌شود. یکی دیگر از مشکلاتی که بانوان در این بازارچه‌های محلی داشتند، نبود سرویس بهداشتی در برخی از این بازارچه‌ها بود.
او با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلاتشان برخورد نامناسب مسئولان بازارچه با این افراد بود، ادامه می‌دهد: هیئت امنای هر مسجدی که در آن بازارچه برپا می‌شد، میزان مبلغ دریافتی از غرفه‌داران را تعیین می‌کردند و این مبالغ متفاوت بود. 
فراست می‌گوید: بیشتر خانم‌ها در حوزه مشاغل خانگی، سرپرست خانوار هستند و فرزندانشان را تحت تکفل دارند. آن‌ها زیر پوشش هیچ ارگانی نیستند و تنها از طریق کسب ‌و کار خانگی امرار معاش می‌کنند.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار با بیان اینکه دریافت مجوز سیب سلامت در حوزه مواد خوراکی برای مشاغل خانگی بسیار سخت است، خاطرنشان می‌کند: در گذشته به من هم پیشنهاد دادند به منظور توسعه فعالیتم در حوزه کیک و شیرینی برای مجوز اقدام کنم؛ اما پس از اینکه دنبال مجوز رفتم، متوجه سخت‌گیری‌ها در این زمینه شدم. با توجه به استانداردهایی که برای مکان و دیگر امکانات درخواست می‌کنند، نیاز است حدود ۶۰۰ میلیون تومان هزینه کنم تا بتوانم مجوز بگیرم. به همین دلیل بسیاری از کسانی که اکنون در زمینه مواد خوراکی فعالیت دارند، بدون مجوز کار می‌کنند، البته کسانی هم هستند که توانسته‌اند مجوز سیب سلامت را دریافت کنند.

مسئولان در مورد همه مسائل شهر گلبهار کم‌کاری می‌کنند
وی با بیان اینکه متأسفانه مسئولان درباره همه مسائل شهر گلبهار کم‌کاری می‌کنند، می‌گوید: ما اکنون به یک بازارچه دائمی برای بانوان در زمینه مشاغل خانگی نیاز داریم؛ اما شورای شهر گلبهار هیچ عکس‌العمل و پاسخی به این موضوع نداشته است. اکنون که نزدیک به انتخابات شوراهای شهر و روستا هستیم، برخی اعضای شورای شهر تازه یادشان آمده به بازارچه‌های سطح شهر سر بزنند و نمایشگاه راه‌اندازی کنند. همه این فعالیت‌ها هم در راستای جلب رأی مردم برای دوره بعدی است.
فراست می‌افزاید: من خطاب به اعضای شورای شهر که فعال شده‌اند، گفته‌ام: «در این سه چهار سالی که عضو شورای شهر بودید، چه مشکلی از بانوان گلبهار کم کرده‌اید که اکنون در نزدیکی انتخابات فعال شده‌اید تا رأی مردم را جلب کنید؟».
دبیر کمیسیون اقتصادی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار بیان می‌کند: بازارچه ترمه را یکی از بانوان گلبهار به صورت خودجوش دوشنبه‌ها در مجتمع اوپال گلبهار راه‌اندازی کرده؛ اما هزینه ورودی برای هر فرد ۱۵۰هزار تومان است. مسئله این است بانوانی که این مبلغ به اضافه هزینه رفت و آمد را می‌دهند، باید فروشی هم داشته باشند تا این هزینه‌ها جبران شود. اگر روزی ۵۰ هزار تومان در یک بازارچه دائمی بپردازند، خیلی بهتر خواهد بود.
او همچنین می‌گوید: در این خصوص یکی از سوله‌های گلبهار را نیز پیشنهاد داده‌ایم تا بانوان مشکلی در زمینه بردن و آوردن اجناس و پرداخت هزینه‌های مربوط به آن نداشته باشند؛ چرا که درب سوله بسته می‌شود و ایمنی کافی را دارد.

تأسیس تعاونی مشاغل خانگی گلبهار در ابتدای راه است
فراست خاطرنشان می‌کند: به دلیل این مشکلات، یک جلسه با آقای شهرزاد، مدیر اداره کار گلبهار برگزار کردیم تا برای برپایی بازارچه دائمی بانوان اقدام کنیم و مکانی را به آن اختصاص دهند. آقای شهرزاد پیشنهاد داد ما تعاونی راه‌اندازی کنیم. پس از صحبت با اعضای کمیسیون اقتصادی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار به این جمع‌بندی رسیدیم که این تعاونی را ایجاد کنیم؛ چرا که با ایجاد تعاونی می‌توانیم مزایای خوبی برای مشاغل خانگی در گلبهار دریافت کنیم.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجمع مشورتی نظام مسائل گلبهار یادآور می‌شود: چهارشنبه هفته گذشته جلسه مجمع هیئت مؤسس تعاونی را برگزار کردیم. برای تأسیس تعاونی نیاز بود سه نفر به‌ عنوان هیئت مؤسس انتخاب شوند تا اساسنامه را بنویسیم و در ادامه هیئت مدیره را انتخاب کنیم. اکنون من، خانم عرب‌حسینی، نماینده بانوان از اداره میراث فرهنگی گلبهار و خانم کریمی که از کارآفرینان و بسیجیان فعال در گلبهار هستند، به‌عنوان هیئت مؤسس انتخاب شده‌ایم. هدف ما این است هیئت مدیره تنها از افرادی باشد که در حوزه مشاغل خانگی فعالیت دارند.
او می‌افزاید: کانال مجازی تعاونی را در فضای مجازی راه‌اندازی کرده‌ایم و سه چهار ماه است در این زمینه اطلاع‌رسانی انجام داده‌ایم تا همه فعالان حوزه مشاغل خانگی برای عضویت در تعاونی به این کانال بپیوندند. در حال حاضر تقریباً ۷۳ نفر عضو این کانال شده‌اند؛ اما تعداد کسانی که مجوز کسب‌وکار خانگی در داخل گلبهار را دارند، بیشتر از این است.

۲۵۰  نفر از فعالان حوزه مشاغل خانگی گلبهار مجوز دارند
در ادامه به سراغ زهرا عرب‌حسینی، رابط و نماینده اداره میراث فرهنگی گلبهار و عضو هیئت مؤسس شرکت تعاونی مشاغل خانگی گلبهار رفتیم تا ظرفیت‌های این شهر در حوزه مشاغل خانگی را از او جویا شویم. او با بیان اینکه متولی آموزش‌ها و بازارچه‌های مشاغل خانگی اداره میراث فرهنگی است، می‌گوید: در بحث مشاغل خانگی تاکنون ۲۰۰ صنعتگر در رشته‌های مختلف از جمله چرم‌دوزی، سفالگری، فرت‌بافی، معرق‌کاری و سایر رشته‌های هنری در گلبهار شناسایی شده‌اند و دست‌کم سه برابر این تعداد صنعتگر را در گلبهار داریم که روزانه در حال معرفی و شناسایی هستند.
عرب‌حسینی می‌افزاید: اگر بخواهیم مشاغل خانگی را همراه با صنعتگران و صنایع دستی در نظر بگیریم، می‌توان گفت اکنون حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ نفر آمار اولیه در این حوزه شناسایی شده‌اند و با آن‌ها در تعامل و ارتباط هستیم.
نماینده اداره میراث فرهنگی گلبهار خاطرنشان می‌کند: در زمینه مشاغل حوزه آرایشی بهداشتی و مواد خوراکی، تعداد خیلی محدودی از این عزیزان توانسته‌اند مجوز سیب سلامت و بهداشت را کسب کنند؛ اما در حوزه‌های دیگر حدود ۲۵۰ نفر از فعالان حوزه مشاغل خانگی در گلبهار در حال حاضر مجوز دارند.
او با اشاره به اینکه دو سالی است دفتر اداره میراث فرهنگی در گلبهار مستقر شده و در این زمان، در زمینه کارگروه اشتغال، بازارچه‌هایی را راه‌اندازی کرده‌ایم، بیان می‌کند: حدود ۱۵ تا ۲۰ نمایشگاه بازارچه‌ای تنها در مناطق گلبهار و گلمکان و همچنین تعدادی بازارچه در مناطق مختلف مشهد برگزار کرده‌ایم. در این راستا به ‌صورت هفتگی میزهای رایگان را در بازارچه‌های محلی تهیه کرده و در اختیار فعالان مشاغل خانگی گلبهار در مشهد قرار داده‌ایم. همچنین در دو نمایشگاه در تهران برخی از فعالان مشاغل خانگی گلبهار شرکت کرده‌اند.
امیدواریم با تأسیس تعاونی مشاغل خانگی گلبهار بخشی از مشکلات این حوزه در این شهر مرتفع شود؛ اما مشکلاتی از قبیل کسب مجوز در حوزه مواد خوراکی و آرایشی و بهداشتی از مسائلی است که باید به صورت کشوری به دنبال رفع آن و تغییر شیوه‌نامه‌های اجرایی‌اش در حوزه مشاغل خانگی باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.