تحولات منطقه

همزمان با ادامه وضعیت آشفته داخلی حاکم بر سوریه پس از فروپاشی نظام بشار اسد، قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی به دنبال تقسیم غنائم و قاپیدن قسمتی از کیک شام هستند.

 مشق شوم دمشق /  واکاوی شرط عجیب آمریکا برای حاکمان جدید سوریه در رابطه با ایران
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

مجتبی امانی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس از شرط آمریکا برای حمایت از حکام جدید سوریه پرده برداشت و تصریح کرد پس از دیدار نماینده‌ ایالات متحده با ابومحمد الجولانی سرکرده شورشیان سوریه، واشنگتن شرط گذاشت دولت جدید برای داشتن روابط خوب با آمریکا نباید هیچ نقشی به ایران بدهد.سفیر ایران در بیروت، در ادامه با بیان جمله‌ای که به نظر در لفافه خطاب به حاکمان جدید سوریه بیان شده و آن‌ها را درباره اعتماد به آمریکا انذار می‌دهد، ضمن اشاره به تحولات مصر پس از سقوط دولت حسنی مبارک، افزود: «️من شاهد بودم آن‌ها در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ بر ارائه توصیه‌ای مشابه این امر به اخوان المسلمین اصرار داشتند و دقیقاً همین شرط را برای محمد مرسی گذاشتند. اما پس از آنکه محمد مرسی را تنها یافتند، زمان خیانت آمریکا فرا رسید و آنچه می‌بایست، اتفاق افتاد».

آمریکا از چه چیزی ناراحت است؟
توییت معنادار امانی در واکنش به انتشار اخباری از نخستین دیدار رسمی میان مقامات آمریکایی با ابومحمد الجولانی (احمد الشرع) منتشر شد. دولت ایالات متحده که تا پیش از فتح دمشق از سوی شورشیان مسلح مخالف اسد، الجولانی را در لیست تروریسم قرار داده و برای سر وی جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیین‌ کرده بود، حال در چرخشی ۱۸۰ درجه‌ای باربارا لیف دیپلمات ارشد خود در امور خاورمیانه را به سوریه فرستاد تا با حاکمان جدید به تفاهم برسد. لیف هم تنها ساعاتی پس از دیدار با الجولانی به خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره نقش ایران در آینده سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد، گفت: «اگر بخواهم قضاوت کنم، ایران هیچ نقشی نخواهد داشت و نباید داشته باشد».
رامین مهمانپرست، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه کشورمان اما در گفت‌وگو با قدس، با اشاره به رویکرد خصمانه ایالات متحده نسبت به ایران، به ویژه در ارتباط با تحولات سوریه گفت: جمهوری اسلامی همواره در خط مقدم مقابله با گروه‌های تروریستی قرار داشته و نقش اساسی در حفظ امنیت و صلح منطقه ایفا کرده است. تهران با حضور فعال و مستمر در این مبارزات، توانسته است نه تنها امنیت کشورهای همسایه خود را تقویت کند، بلکه به عنوان نقطه مقابل در برابرگروه‌های  تروریستی و جریان‌های خارجی در منطقه، در تثبیت ثبات و امنیت نقش‌آفرینی کند. این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه ایالات متحده و همپیمانانش همواره در تلاش بوده‌اند با استفاده از گروه‌های تروریستی همچون داعش، بر بی‌ثبات‌سازی منطقه و تغییر ژئوپلتیک غرب آسیا متمرکز شوند، تصریح کرد: در این بین جمهوری اسلامی، مانع از تحقق این نقشه‌های شوم شد. سردار سلیمانی توانست با تشکیل بسیج مردمی در عراق و سوریه، جبهه‌ای مستحکم و مردمی به نام بسیج مردمی  در برابر تروریست‌های دست‌نشانده آمریکا و متحدان اروپایی و منطقه‌ای داعش، ایجاد کند و امنیت این کشورها را حفظ و ثبات و امنیت را به منطقه بازگرداند.

ادامه پروژه بی‌ثبات‌سازی به نفع اشغالگران
مهمانپرست به مهم‌ترین  اهداف اصلی آمریکا در غرب آسیا اشاره‌ و اظهار کرد: اولویت اصلی برای آن‌ها حمایت از رژیم صهیونیستی و تسلط بر منابع استراتژیک منطقه است. آمریکا به دنبال تجزیه کشورهای بزرگ اسلامی است و برای این منظور، از تحریک قومیت‌ها و اقلیت‌ها به عنوان ابزارهایی برای بی‌ثبات‌سازی استفاده می‌کند. وی به حمایت‌های آمریکا از کردها در شمال سوریه اشاره کرد و افزود: این حمایت‌ها بخشی از تلاش‌های آمریکا برای تجزیه کشورهای منطقه، به ویژه ترکیه و عراق است. در این راستا، ایجاد اختلافات در بین جریان‌های مختلف اسلامی مانند اخوان‌المسلمین و سلفی‌ها، بی شک سبب نگرانی عربستان، امارات، کویت و مصر خواهد شد و همچنین تقابل‌های مذهبی در ترکیه و سوریه، از دیگر روش‌های آمریکا برای بی‌ثبات‌سازی منطقه است.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه کشورمان همچنین به اقدامات آمریکا برای تحریک تفرقه‌های داخلی در ایران اشاره کرد و ادامه داد: واشنگتن تلاش دارد با ایجاد اختلافات قومی و مذهبی، امنیت و ثبات کشور را به خطر بیندازد، اما جمهوری اسلامی با تقویت انسجام ملی و وحدت داخلی، در برابر این تهدیدات ایستاده است.

هدف، دور کردن تهران از رژیم صهیونیستی
محمدعلی حسن‌نیا، کارشناس مسائل غرب آسیا هم با تأکید بر رقابت دیرینه ایران و آمریکا در منطقه، سیاست‌های خصمانه واشنگتن را جزئی از رویکرد همیشگی این کشور در قبال جمهوری اسلامی و دیگر کشورهای غرب آسیا دانست و افزود:  سیاست اصلی کاخ سفید در منطقه، کاهش نفوذ ایران است. واشنگتن تمام تلاش خود را می‌کند تا تهران نتواند از موقعیت‌های استراتژیک خود در سوریه و دیگر کشورهای منطقه بهره‌برداری کند. وی به حضور نظامی ایالات متحده در سوریه و حمایت این کشور از گروه‌های کردی اشاره کرد و گفت: آمریکا در منطقه تنف، واقع در مثلث مرزی سوریه، اردن و عراق، پایگاه‌های نظامی دارد که از آن به‌عنوان یک حائل استراتژیک برای نفوذ بیشتر استفاده می‌کند. این منطقه که طول آن بین ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر است، از اهمیت بالایی برای آمریکا برخوردار است.این استاد دانشگاه به نقش کلیدی ایران در تحولات سوریه و غرب آسیا پرداخت و اظهار کرد: جمهوری اسلامی و محور مقاومت، نه‌تنها در سوریه، بلکه در عراق و لبنان نقش تأثیرگذاری ایفا می‌کند. حضور ایران در سوریه به‌ویژه به‌عنوان یک پایگاه لجستیکی برای محور مقاومت، موجب تقویت امنیت و ثبات در این کشور شده بود اما با توجه به شرایطی که برای دولت اسد پیش آمد آمریکایی‌ها سعی دارند از این فرصت بهترین بهره را برای خود کسب کنند و مانع از حضور دوباره تهران در بیخ گوش رژیم صهیونیستی شوند.حسن‌نیا با اشاره به تحولات سریع و پیچیده در منطقه غرب آسیا گفت: وقایع کنونی به‌سرعت در حال تغییر و پیش‌بینی دقیق آن دشوار است. با این حال، ایران با رویکردی استراتژیک و آرام به دنبال حفظ جایگاه خود در منطقه است و همچنان در تحولات سوریه و دیگر کشورهای غرب آسیا نقش‌آفرینی خواهد کرد و توطئه‌های سیاست‌های آمریکا خللی در این مسیر ایجاد نخواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.