نخست عنوان "معلم" است که اگر قداست خود را از دست بدهد، می تواند عامل سقوط تمدن شود. دوم "عنوان مادر" است که اگر قداست خود را از دست بدهد همان نتیجه را خواهد داشت.
آیت الله «سید حسن عاملی» نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل در تبیین جایگاه و «نقش مادری»، اظهار کرد: «نقش مادری» نقشی یک نقش نرم افزاری است نه سخت افزاری. به همین دلیل در روایات نیزبا تاکید بر اهمیت آن تاکید شده در نقش و جایگاه زن در خانواده و اجتماع تغییری ندهید چرا که این نقش بسیارحساس و شکننده است.
وی نقش نرم افزازی زن را پمپاژ عواطف در خانواده برشمرد و گفت: زن در حساس ترین دوران تربیتی، نقش تربیتی دارد و هیچ چیز جای این نقش را نمی گیرد. زن می تواند خارج از خانه کار کند و درآمد داشته باشد اما اولویت اول او، این نیست. بلکه اولویت اول زن همان نقشی است که کسی غیر از او نمی تواند آن را ایفا کند. یعنی تربیت نسلی که یک ملت و یک کشور مدیون او باشد.
نماینده مردم ادبیل در مجلس خبرگان خبری تصریح کرد: گاهی زنی تمام عمر کارمی کند و نتیجه آن یک خانه یا ماشین یا مبلغی پول و ... است، اما گاهی در دامان زن فرزندی مانند حضرت امام خمینی (ره) تربیت می شود که مسیر تاریخ را تغییر می دهد. این نتیجه را با چه چیز دیگری می توان مقایسه کرد؟
امام جمعه اردبیل با تصریح بر این که دین ما با کار کردن زن در بیرون از خانه مخالفتی ندارد خاطرنشان کرد: صحبت بر سر این است که اولویت اول برای زن چیست؟ اسلام اولویت اول برای زن را در این می داند که مفهوم والا و فاخری چون «تربیت» را به عهده بگیرد. چرا که نیروهای تربیتی در جامعه، بزرگ ترین و بالاترین مسئولیت ها را برعهده دارند. قرآن کریم نیز بالاترین مدال ها و درجات را متعلق به «هادیان» می داند آنجا که در آیه شریفه می فرماید: « ومَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النَّاسَ جَمیعاً ». بر اساس روایات این احیای نفس، همان نقش هدایتی است. نه این که فرد به عنوان مثال به قبرستان برود و یک مرده را زنده کند.
مسئولیت «پمپاژ عواطف» و « پمپاژ معنویت » به عهده زنان است
وی ادامه داد: خداوند بالاترین مدال را به کسانی می دهد که بتوانند نقش هدایت را ایفا کنند یعنی فکر و قلب یک انسان را رشد دهند، ذائقه و وجود او را رشد داده و فاخر گردانند. چون بشر به این رشد نیاز دارد.
آیت الله عاملی با اشاره به نیاز جامعه به «پمپاژ عواطف» و «پمپاژ معنویت » این مسئولیت را متوجه زنان دانست و تاکید کرد: پمپاژ عاطفه و معنویت در نهاد خانواده شکل می گیرد. مقام معظم رهبری فرمودند «نهاد خانواده سلول جامعه است» پس این سلول نباید آسیبی ببیند. چون اگر این سلول آسیب بییند کل جامعه هم آسیب می بیند و نکته مهم تر این که در نهاد خانواده نقش اصلی برای پمپاژ عاطفی بر عهده مادر خانواده است.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه مادر و نقش مادری در برخی کشورهای اروپایی اشاره کرد و گفت: امروز در برخی کشورهای اروپایی اگر مادری در حساس ترین دوران تربیت فرزندش در کنار فرزند خود حضور داشته باشد و این مسئولیت را برعهده بگیرد حقوق بیشتری به همسر او پرداخت می کنند. چرا که معتقدند جامعه به این تربیت وعواطف نیاز دارد. بشریت معاصر در اثر فقر عاطفی جوامع معاصر و بروز بزه های خشن و خطرناک کاملاً به نقش خطیر مادر پی برده و در صدد احیای عنوان مادری است نمونه آن این است که در امریکا موسسه ای به نام «مادر به خانه ات بازگرد» تاسیس شده است.
امام جمعه اردبیل افزود: دلیل چنین تصمیمات و اقداماتی این است که آنها شاهد وجود واقعیت های وحشتناکی در جامعه خود هستند مانند فردی در آمریکا که قطعات بدن انسان را در یخچال خانه اش نگهداری و از آنها تغذیه می کرد. یعنی فقرعاطفی جهنمی است که ممکن است از همین دنیا دامنگیر جوامع شود. بنابراین نقش و تاثیرمادری، که اکنون درباره آن سخن می گوییم تنها به خانه و خانواده محدود نمی شود بلکه تاثیر آن در کل جامعه و چه بسا در سراسرزندگی انسان ها در کره زمین باشد.
وی خاطرنشان کرد: شاید از همین روست که پیامبرخدا (صلی الله علیه وآله) درمعرفی حضرت زهرا (سلام الله علیها) او را با عنوان «مادری» معرفی کرده و می فرمایند: «فاطمه ام ابیها».حتی خود رسول الله(ص) به عنوان عصاره کائنات و مفخر مخلوقات از عنوان «مادری» برای شخص خودشان استفاده کرده اند. نقل شده که رسول خدا صلی الله علیه وآله در شب زفاف دختر گرامی شان خطاب به همه فرمودند که بروند و کسی نماند. اما پس از دقایقی متوجه شدند یک نفرهمچنان آنجا مانده است. حضرت فرمودند: «مگر نگفتم همه بروند!» اسماء گفت: یا رسول الله (صلی الله علیه وآله) خدیجه (سلام الله علیها) به من وصیت کرده بود که امشب را در کنار فاطمه اش باشم. حضرت فرمودند: « تو هم برو! من همچنان که برای زهرا پدر هستم، همانگونه مادر نیز هستم.»!
هیچ نهادی نمی تواند جایگزین مادر باشد
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل یادآور شد: امروز در برخی کشورهای اروپایی قیمت مهد کودک ها و مراکزی که خدماتی از این نوع ارائه می کنند توسط دولت ها به صورت عمدی به شدت افزایش داده شده است به گونه ای که صاحبان و متولیان این مراکز و مهدکودک ها اعلام می کنند که ما می توانیم با مبلغی بسیار کمتر از این کار کنیم. اما قوانین دولتی به آنها اجازه نمی دهد. چرا ؟ چون عمدا این قانون تصویب شده برای این که مانعی برای برون سپاری کودکان باشد. یعنی خانواده ها کودکان و فرزندان خود را به این مراکز نسپارند. چون به این نتیجه رسیده اند که هیچ نهادی نمی تواند جایگزین مادر باشد و برون سپاری باعث می شود که کودک در آینده فقر عاطفی داشته باشد.
آیت الله عاملی افزود: "عنوان مادری" یعنی پایه ریزی نسل سالم، نسل فاخر، نسلی که به دغدغه دفاع از ارزش های انسانی، الهی و حریم عدل را داشته باشد و از ملت، کشور، تاریخ و فرهنگ خود دفاع کند.
وی تصریح کرد: "عنوان مادری" در هر کشوری که خراب شده هزاران خرابی دیگر به دنبال داشته است. مشهور است که اگر سه چیز خراب شود، یک "تمدن" سقوط می کند. نخست عنوان "معلم" است که اگر قداست خود را از دست بدهد، می تواند عامل سقوط تمدن شود. دوم "عنوان مادر" است که اگر قداست خود را از دست بدهد همان نتیجه را خواهد داشت.
نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان عامل سوم تاثیرگذار در سقوط تمدن را آسیب به "سیستم الگوسازی" برشمرد و گفت: این که بچه های ما زنان و مردانی را الگوی خود قرار دهند که در زندگی آنها هیچ رگه عقلانی دیده نمی شود غیر از هوا و هوس، کار در قلمرو حس، فریبایی ظاهری و مسایل مادی ، این معضل کوچکی نیست و آینده تاریکی را ترسیم می کند. بنابراین عنوان "مادری" یک عنوان ساده نیست. عنوانی است که تاثیر آن همه جا حتی در بهشت دیده می شود.
وی با بیان که جمله مشهور "بهشت زیرپای مادران است" به اشتباه معنا می شود گفت: این جمله را بد معنا می کنند برخی در توضیح و تبیین آن می گویند یعنی مادران در آنجا راه می روند، در حالی که معنا این نیست. بهشت زیر پای مادران است یعنی هر کس به بهشت رفته از عنایت مادرش بوده است. فلذا حضرت فرمود: "هر کس خنکی و لذت محبت ما را در دل خود احساس می کند برای مادرش دعا کند چون این محبت از طرف مادر به وجود او تزریق شده است "
نظر شما