تحولات منطقه

روابط ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر با توجه به تأثیرپذیری از مسائل و دغدغه‌هایی همچون فعالیت تجزیه طلبان در مرزها، مبارزه با تروریسم یا رقابت‌های منطقه‌ای و کریدوری دچار فراز و نشیب‌هایی بوده است.

آینده روابط ایران و ترکیه در سایه تحولات سوریه / آنکارا درصدد حاکمیت بر کریدورها و انتقال نفت
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین: اما به اعتقاد ناظران سیاسی، رویکرد تهاجمی آنکارا علیه تهران پس از تحولات اخیر سوریه و قدرت گرفتن نیروهای تکفیری شدت گرفته و کفه ترازو به سمت تخاصم و سردی روابط سنگینی کرده است.
پیگیری این سیاست با هدف حذف نقش‌آفرینی ایران در معادلات سوریه و نیز تحقق رؤیای اردوغان در احیای دوران امپراتوری عثمانی در منطقه است.

ترکیه درصدد حاکمیت بر کریدورها و انتقال نفت
درهمین راستا، فرشید باقریان تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با قدس درباره آینده روابط ایران و ترکیه با توجه به وقایع سوریه اظهار کرد: ترکیه درصدد است به حضور و نقش خود در تحولات سوریه سرعت ببخشد. گرچه سوریه نفت و گاز چندانی ندارد، اما مسئله اصلی بر سر نفت عراق است که بناست از این مسیر عبور کند. آن‌ها درباره نفت بخش کردنشین موصل و کرکوک هم ادعای سرزمینی دارند که همین نشان می‌دهد ترکیه به دنبال نوعی توسعه‌طلبی است. اما تحریرالشام می‌گوید باید تمامیت ارضی سوریه دایر شود و همچنین روسیه و ایران هم بر تمامیت ارضی آن تأکید دارند، به همین دلیل ترکیه در ارتباط با این کریدورها در آینده نزدیک دچار مشکل خواهد شد.

وی با بیان اینکه ترکیه در تحولات سوریه درصدد حاکمیت بر کریدورها و انتقال نفت است، تأکید کرد: در این میان، عرصه‌های رقابت ایران و ترکیه پرشمار است و اگر این صحنه به تزاحم و تخاصم تبدیل شود، طرفین وارد چالش خواهند شد. البته اکنون هم سردی روابط را میان دو کشور شاهد هستیم. اظهاراتی که مسئولان و رسانه‌های ترکیه درباره حضور ایران در سوریه نیز مطرح می‌کنند، با هدف فرافکنی درباره کشورمان و در قالب ادعاهایی همچون ایجاد آشوب در سوریه توسط ایران برای بازیابی نفوذ یا کسب دوباره دارایی‌های از دست رفته است. این ادعاها نوعی عملیات رسانه‌ای و جنگ نسل پنجم است. از طرفی ایران در حال حاضر صرفاً نظاره‌گر تحولات است؛ زیرا معتقدیم در آینده اتفاقاتی خواهد افتاد و این وقایع قرار است در راستای احیای حضور از دست رفته کشورمان باشد.

این کارشناس بین‌الملل افزود: ترکیه درباره معادلات سوریه دچار چالش شده؛ زیرا ناآرامی‌ها ادامه خواهد داشت و آن‌ها مجبورند به دنبال مقصر برای شرایط پیش آمده باشند. آن‌ها چندان نمی‌توانند روسیه را مقصر تلقی کنند؛ زیرا روابطشان حکم می‌کند واقعیت را اذعان نکنند، اما در مقابل به دنبال آن هستند ایران را مقصر اصلی نشان بدهند. بنابراین در آینده نزدیک ممکن است به واسطه پایان یافتن صبر تهران و تله‌ای که آنکارا برای سوریه گذاشته است و همچنین حضور هرچه بیشتر نیروهای آمریکایی، به دنبال بزرگ‌نمایی نقش ایران در نابودی و تخریب سوریه باشند. درنتیجه، در آینده نزدیک همین مسئله سبب تیرگی روابط طرفین می‌شود.

ترکیه مسیر تقابل را ادامه خواهد داد
سیدعلی قائم مقامی کارشناس مسائل ترکیه نیز در گفت‌وگو با قدس تصریح کرد: ترکیه معتقد است آمریکا پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ سبب شد ایران نفوذ خود در منطقه را توسعه دهد، اما تصرف سوریه به دست تحریرالشام موجب شده ایران از سوریه و لبنان عقب‌نشینی کند. حقیقت این است دولت ترکیه به‌شدت از جمهوری اسلامی و حزب الله نفرت دارد؛ زیرا در سال ۲۰۱۱ ایران سبب شد هدف آنکارا برای اشغال سوریه تحقق نیابد.

قائم مقامی افزود: ترکیه تلاش می‌کند قتل‌عام مردم و تخریب سرزمین‌های سوریه را گردن ایران بیندازد، درحالی‌‎که خودش نقش بسیار مؤثری در وضعیت اسفبار سوریه دارد. چنان‌که می‌دانید در نشست سوچی و آستانه قرار بود ترکیه هیئت تحریرالشام  و ۲۸ گروه تکفیری را خلع سلاح کند، اما به‌جای آن، به مسلح کردن تروریست‌ها پرداخت. البته ترکیه در این راه تنها نبود و سرویس‌های اطلاعاتی انگلیس، آمریکا و حتی موساد نیز سلاح‌های پیشرفته را به تحریرالشام دادند. بنابراین پس از بمباران لبنان و غزه توسط اسرائیل، ترکیه دوباره فرصت پیدا کرد افسار تحریرالشام را رها کند. هدف ترکیه این است ایران را از نقش‌آفرینی در عرصه تحولات سوریه و حتی کل منطقه به نفع اسرائیل خارج کند. چنان‌که شاهدید ترکیه نسبت به بمباران سوریه توسط رژیم صهیونیستی هیچ‌گونه واکنشی نشان نداد و همسو با آمریکا اقدام کرد. باتوجه به چنین شرایطی به نظر می‌رسد ترکیه به جای همکاری سازنده با ایران مسیر تقابل و اقدامات تحریک‌آمیز علیه ایران را ادامه دهد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.