ایران کشوری دارای تمدن است که در زمینه آموزش و مطالعات بین المللی پیشینه ای درخشان دارد. همه ساله دانشجویان بسیاری از سراسر جهان، برای تحصیل به دانشگاههای ایران میآیند. در این میان وجود بارگاه منور حضرت ثامن الحجج (ع) و جایگاه آستان مقدس رضوی و مشهدالرضا (ع) به عنوان شهر برکت و کرامت، سبب استقبال مسلمانان سراسر دنیا به خصوص کشورهای همسایه به تحصیل در دانشگاههای این شهر شده است.
چنین موضوعی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) را بر آن داشت که پس از یک دهه تجربه و حضور موفق در عرصه آموزش عالی، فعالیت های بینالمللی خود را از سال ۱۳۹۱ با کسب مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، آغاز و رسمیت بخشد.
بر این اساس، مدیریت امور بین الملل در این دانشگاه تأسیس و وظیفه توسعه همکاریهای بینالمللی از طریق امضای تفاهمنامه های همکاری، دعوت از هیئت های مختلف دانشگاهی سایر کشورها، هماهنگی در برگزاری رویدادهای مشترک علمی و جذب دانشجوی خارجی، به آن محول شد.
در حال حاضر پذیرش دانشجوی بین المللی با نگاه به مأموریت و ارزش های دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) و بر اساس معیارهای علمی، آموزشی و ارزیابیهای فرهنگی و دینی از بین متقاضیان ملیتهای مختلف از جمله کشورهای همسایه همچون، عراق، افغانستان و پاکستان و ... صورت می پذیرد.
۲۰۰۰ فارغ التحصیل خارجی از ملیت های مختلف
دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) تلاش دارد تا به عنوان یک دانشگاه مرجع بینالمللی و الهام بخش، در افق تمدنسازی نوین اسلامی نقش آفرین باشد، از این رو به منظور تحقق چشم انداز خود، راهبردها، برنامهها و اقدامات گوناگونی را طراحی کرده است و تاکنون بیش از دو هزار دانشجوی خارجی از دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) فارغ التحصیل شده اند که از ویژگیها و امتیازات برجسته این دانشگاه نسبت به سایر دانشگاههای غیرانتفاعی است.
بر اساس آمار، بیشترین تعداد دانشجویان و دانشآموختگان غیر ایرانی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) از دانشجویان کشورهای اسلامی از جمله عراق و افغانستان هستند و در حال حاضر بیش از ۵۰۰ دانشجوی غیر ایرانی از ۸ ملیت مختلف از جمله افغانستان، عراق، پاکستان، سوریه، لبنان، نیجریه، در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) مشغول به تحصیل هستند و رشته هایی از جمله حسابداری، مهندسی کامپیوتر، مهندسی پزشکی، مدیریت، علوم ورزشی جزو رشته های پرمتقاضی است که دانشجویان غیر ایرانی برای ادامه تحصیل در دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) انتخاب می کنند.
آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان
با توجه به ضرورت فراگیری زبان فارسی تا سطح بسندگی در آغاز فرایند تحصیل برای دانشجویان غیرفارسی زبان، مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان در سال ۱۳۹۶ به منظور توسعه زیرساخت های بین المللی، با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) تأسیس و راه اندازی شد.
دانشجویان غیرفارسی زبان، زیرنظر مدرسان مجرب و بر اساس برنامه درسی ابلاغی وزارت علوم، پس از گذراندن سطوح آموزشی مرتبط در دوره زمانی ٦ ماهه (٤٢٠ ساعت آموزش نظری و عملی) در آزمون بسندگی زبان فارسی شرکت و با کسب مدرک بسندگی، آمادگی لازم را جهت دانش آموختگی در رشتههای مختلف دانشگاه کسب میکنند و تاکنون بیش از ١٠٠٠ زبانآموز در دورههای آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان شرکت کرده اند.
از صدور ویزا تا اقامت
دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) از جمله معدود دانشگاه های غیردولتی کشور است که مجوز دفتر امور کنسولی را از سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کسب کرده است.
دفتر امور کنسولی دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) یکی دیگر از اقدامات دانشگاه برای توسعه زیر ساختهای بین المللی است و تلاش دارد تا کلیه مسائل مربوط به امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی از جمله صدور ویزای تحصیلی، صدور مجوز ثبت نام، صدور اقامت، تمدید اقامت، خروج و مراجعت و سایر موارد تفویض شده از سوی سازمان امور دانشجویان را تسهیل کند. این دفتر به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی به صورت حضوری پاسخگوی داوطلبان است.
گسترش همکاری های علمی با کشورهای مختلف
دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) به منظور ایجاد و گسترش همکاریهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی، در سطح بین المللی با دانشگاه ها و مؤسسات مختلف در کشورهای مختلف از جمله عراق، افغانستان و پاکستان تفاهم نامه همکاری منعقد کرده است که از جمله آن می توان به امضای تفاهم نامه با سازمان فرهنگی و اجتماعی اهل بیت (ع) و تبیان در کشور افغانستان دانشگاه های کویت، بصره، واسط، الفراتین، اهل البیت (ع) و امام جعفرصادق (ع) در کشور عراق، دانشگاه تعلیم و تربیت لاهور، علامه اقبال، قائد اعظم و پنجاب در کشور پاکستان و مانیپال هندوستان اشاره کرد که در این تفاهم نامه ها ایجاد و توسعه همکاریها جهت تبادل و پذیرش دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی، تبادل اساتید و پژوهشگران برای سخنرانی، توسعه مهارتها و برگزاری دورههای کوتاه مدت و همچنین رویدادهای علمی شامل کنفرانس ها، سمینارها و جلسات و برنامه ریزی و مشارکت در انتشار مجلات علمی بین المللی تأکید شده است.
اعطای بورسیه تحصیلی به دانشجویان خارجی
اعطای بورسیه تحصیلی به دانشجویان مستعد غیر ایرانی در راستای اجرای طرح تحول راهبردی و برنامه بین المللی شدن دانشگاه و ایجاد زمینه ادامه تحصیل متقاضیان مستعد از سایر کشورها در دانشگاه های دولتی در حال انجام است، اما با وجود اینکه دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) یک دانشگاه غیر دولتی است و از سهمیه بورسیه دانشجویان غیرایرانی استفاده نمی کند، اما تاکنون ۱۰۰ دانشجوی غیر ایرانی مستعد و ممتاز از کشورهای عراق و افغانستان، به صورت هدفمند گزینش و در رشته های مشخص شده، مشغول به تحصیل شده اند.
صدرنشینی از نظر تعداد پژوهشگران ۲ درصدی جهان
از دیگر فعالیت های بین المللی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) که به عنوان ابزاری برای تولید علم به صورت ویژه، پیگیری می شود، تألیف و چاپ مقالات علمی در مجلات معتبر بین المللی توسط اعضای هیئت علمی و دانشجویان است، به گونه ای که بر اساس جدیدترین گزارش الزیور که در سال ۲۰۲۴ منتشر شده است، دو هزار و ۵۰۳ پژوهشگر از ایران در میان ۲ درصد برتر پژوهشگران جهان جای گرفتهاند و دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) در میان دانشگاه های غیرانتفاعی کشور با رتبه ۱۳۸ و دارای ۲ پژوهشگر دو درصدی برتر دنیا، دارای بالاترین تعداد پژوهشگر پر استناد بین المللی است.
در این رتبه بندی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) هم رده با دانشگاه هایی همچون امام حسین (ع)، شاهد، علوم و فنون مازندران قرار دارد و بالاتر از دانشگاه های فرهنگیان، هنر تبریز، صنعتی بیرجند و دانشگاه علم و فرهنگ قرار گرفته است.
انجام پایان نامه های تقاضامحور بر اساس نیاز کشورها توسط دانشجویان غیرایرانی یکی از اولویت هایی است که توسط دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) دنبال می شود، این اقدام، هدفمندی پژوهش ها و قرار گرفتن آنها در مسیر رفع نیازها و چالشهای فناورانه جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اسلامی به ویژه همسایه را در پی دارد و توصیه میشود در پایاننامههای دانشجویان غیر ایرانی، استاد مشاور و یا راهنما از اساتید دانشگاههای آن کشور باشد.
نظر شما