مالیاتستانی یکی از پرچالشترین بخشهایی است که دولتها از قدیمالایام تا کنون با آن مواجه بودهاند. چالشزا بودن موضوع از چند جهت است. اول این که، معمولاً نوعی مقاومت ذهنی در مقابل پرداخت مالیات وجود دارد. افراد تمایل ندارند بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات بپردازند تا به نفع عامه مردم به کار بیفتد.
نیاز است فرهنگسازی درستی در حوزه مالیاتی داشته باشیم و مالیاتدهی را به عنوان یک وظیفه شهروندی در جامعه جا بیندازیم. اجرای طرحهایی مانند مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها میتواند در این زمینه موثر باشد.
چالش دیگری که در زمینه مالیاتستانی با آن مواجه هستیم، لزوم عادلانهسازی روندهای مالیاتی کشور است. به نحوی که همگان متناسب با درآمدشان مالیات بپردازند و فشار مالیاتی بر اقشار خاص تحمیل نشود.
مالیاتستانی حقه و عادلانه از همگان جزو وظایف همه دولتهاست. به طوری که بتوانند زمینه را برای ارائه خدمات به مردم فراهم کنند و مبالغ را از پردرآمدها بگیرند و به نفع عامه مردم به کار بیندازند.
در کشور ما طی سالیان طولانی به درآمدهای نفتی وابسته بودهایم و توجهی به دریافت مالیات عادلانه از همگان نداشتهایم. این در حالی است که مالیات جزو درآمدهای پایدار به حساب میآید و دولت باید به وصول درآمدهای مالیاتیاش توجه ویژه داشته باشد.
در ادامه نظرات احمد بیگدلی، نماینده خدابنده از استان زنجان در مجلس را در خصوص لزوم مردمیسازی نظام مالیاتی کشور و شفافسازی محل هزینهکرد مالیاتها که در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار دارد، میخوانید.
بیگدلی در ارتباط با این موضوع که از محل اجرای طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها تأمین مالی بیش از 2 هزار پروژه صورت گرفته است، تصریح کرد: طرح مورد بحث ظرفیت خوبی است که از آن میتوانیم در راستای ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور بهره ببریم. این که مودیان در جریان محل هزینهکرد مالیاتها باشند و محل مصرف آن را خودشان تعیین کنند، انگیزهای برای پرداخت مالیات ایجاد میکند.
وی ادامه داد: مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها میتواند عاملی در راستای مقابله با فرار مالیاتی باشد. بر اثر اجرای این طرح، افراد رغبت بیشتری برای پرداخت مالیات پیدا میکنند و فرار مالیاتی کاهش مییابد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: بر اثر اجرای طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها، مالیاتدهندگان میبینند که مبالغ به پروژههای محل زندگی آنها که ممکن است مناطق محروم باشد، تزریق شده است.
بیگدلی گفت: اجرای طرحهایی مانند مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیات نتایج خوبی برایمان دارد. این طور اقدامات از یک طرف به وصول درآمدهای مالیاتی منجر میشود و از طرف دیگر، اعتمادسازی در مردم به لحاظ محل هزینهکرد مالیاتها به وجود میآورد.
وی ادامه داد: در شرایطی که قصد داریم به مالیاتستانی حقه از همگان بپردازیم و نظام مالیاتی کشور را اصلاح کنیم، هر چقدر بتوانیم ارتباط موثرتری با مودیان بگیریم، بهتر است. به همین دلیل، باید اجرای طرحهایی مانند مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها با جدیت در دستور کار باشد و گسترش پیدا کند.
وی در خصوص این موضوع که بر اساس آمارها، 12 همت به پروژههای عمرانی اختصاص یافته که 6.7 از آن از محل مالیاتها بوده و مابقی را سازمان برنامه و بودجه تأمین کرده است، گفت: به طور کلی، سوق یافتن درآمدهای مالیاتی به پروژههای زیربنایی و عمرانی مثبت ارزیابی میشود. مردم حوزه انتخابیه بنده (زنجان) در طرحهای مختلف مشارکت بالایی دارند. در همین راستا میبینیم که در انتخابات هم مشارکت خوبی ثبت میشود. مودیان استان ما، مشارکت خوبی در تعیین محل مصرف مالیاتها داشتند و مبالغ به پروژههای مختلف اختصاص یافت.
این نماینده مجلس در ارتباط با تأمین مالی 364 پروژه آبرسانی، 324 پروژه ساخت مدرسه، 203 پروژه بیمارستانی، 187 پروژه توسعه و ساخت راهها و 46 پروژه مربوط به امور امنیتی تصریح کرد: در طرح نشاندار کردن مالیاتها، مودیان به خوبی توانستهاند اولویتها را در زمینه اختصاص اعتبار به پروژههای مختلف تشخیص دهند. سوق یافتن درآمدهای مالیاتی به پروژههایی در زمینه امور آبرسانی، ساخت مدرسه، بیمارستان، راهها و... به شکل مستقیم توسط خود مودیان نشان از تحقق عدالت و شفافیت در خروجی این طرح دارد.
بیگدلی گفت: مودیان از نزدیک با پروژههای محلی آشنایی دارند و به همین دلیل میتوانند بهترین انتخابها را داشته باشند و درآمدهای مالیات را به ضروریترین پروژهها سوق دهند.
وی ادامه داد: طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها که سازمان امولی مالیاتی طی سال جاری به اجرا گذاشت، نتایج مثبت و خوبی داشت. به همین دلیل در لایحه بودجه 1404 مصوب شد که طرح طی سال آتی نیز ادامه پیدا کند.
نظر شما