به گزارش قدس آنلاین به نقل از سلامت نیوز،ویروس ایدز در اکثر ترشحات بدن وجود دارد ولی ویروسی که در ترشحات وجود دارد نقش انتقال را تعیین میکند.
سیستم ایمنی چیست ؟
بدن انسان دارای یک سیستم قوی میباشد که از اجزای مختلفی تشکیل شده است و مهمترین جزء آن سلولهای سفید خون یا همان گلبولهای سفید میباشد. وظیفه این گلبولها مبارزه با عوامل بیماری زا و نابود کردن آنها است. در صورت بروز بیماریهای مختلف، این گلبولها به همراه مولد و ابزار دفاعی خاص از تکثیر و رشد عوامل بیماری زا جلوگیری به عمل آورده و این عوامل را نابود میسازند. ولی در بیماری ایدز گلبولهای سفید مستقیماً مورد هجوم ویروس HIV قرار میگیرد و به علت قدرت فوقالعاده این ویروس، در نبرد مغلوب شده، و به تدریج از تعداد این سلولها در خون کاسته میشود. در این حالت بدن فرد بسیار ضعیف شده و به محض تماس با عوامل بیماریزا به دلیل انهدام سیستم ایمنی، دچار عفونتهای وخیم و کشنده میگردد.
HIVچیست؟
عبارت است از یک واژه اختصاصی برای ویروسی که باعث بیماری ایدز میشود.
H= Humans انسانها، نه سایر پستانداران
I= Immunodeficiency ضعف سیستم ایمنی
V= Virus ویروس
HIV ویروس نقص ایمنی انسان است. یک ویروس قابل شناسایی که تضعیف کننده سیستمهای ایمنی بدن است .
HIV گلبولهای سفید خون را که بخش مهمی از سیستم ایمنی هستند، آلوده میکند.
HIV از طریق خون و غشاهای مخاطی، مانند غشاهای لولههای تولید مثلی وارد بدن میشود و به نوعی گلبول سفید میچسبد.
AIDSچیست؟
AIDS نوعی بیماری بالینی است که دارای علایم و نشانههای مشخصی است. نام بیماری ( AIDS ) از حروف ابتدای کلمات زیر گرفته شده است (به معنای نقص ایمنی اکتسابی )
Acquired = A (اکتسابی) گرفتن یا کسب کردن
Immuno = I (ایمنی) سیستم ایمنی اتلاق میگردد.
Deficiency = D (نقص) به معنای ضعیف شده یا ناکافی است.
Syndrome = S (سندرم) به نشانهها و علایمی گفته میشود که مجموعه آنها حاکی از وجود یک بیماری با تظاهرات مختلف است.
ایدز یک بیماری عفونی است که باعث تحلیل شدید توان و قدرت سیستم ایمنی بدن انسان شده و بیمار را در مقابل انواع بیماریها (عفونتهای فرصت طلب و سرطانها) بی دفاع ساخته و باعث از پای در آمدن فرد و مرگ وی میشود.
فرق آلودگی به HIV با ایدز چیست ؟
آلوده شدن به HIV ضرورتاً به معنای آن نیست که شخص احساس کسالت کند. اشخاص آلوده به HIV ممکن است سالها احساس سلامتی نمایند.
ایدز بیماریی است که در مراحل انتهایی عفونت با HIV رخ میدهد که فرد به شدت بیمار میشود.
راههایی که از طریق آن ویروس ایدز منتقل میشود:
1ـ از طریق رابطه جنسی محافظت نشده با فرد آلوده به ویروس ایدز
2ـ از طریق مادر آلوده به ویروس (هنگام حاملگی، زایمان و شیردهی)
3ـ از طریق انتقال خون و فرآوردههای خونی
4ـ از طریق ابزار برنده و نافذ پوست آلوده
علائم بالینی بیماری ایدز:
یک یا چند علامت از علائم زیر، ممکن است مربوط به بیماری ایدز باشد. در هر حال تشخیص این بیماری فقط بر عهده پزشک متخصص است چون این علایم ممکن است در افرادی که به ایدز مبتلا نیستند نیز یافت شود.
ـ تب طولانی بیش از یکماه
ـ عرق شبانه فراوان
ـ ضعف، بی حالی و خستگی شدید به مدت طولانی
ـ از دست دادن بیش از 10% وزن بدن در مدت یکماه
ـ اسهال مزمن و طولانی بیش از یکماه
ـ بثورات پوستی خارش دار
ـ زخمهای دهانی
ـ تب خال
ـ تورم غدههای لنفی
ـ عفونتهای قارچی دهان و گلو
تشخیص بیماری ایدز :
افراد آلوده به عفونت HIV را با آزمایش پادتن HIV که یک نوع آزمایش خون است، تشخیص میدهند. این در حالی است که فرد مبتلا ممکن است ظاهری سالم و حتی شاداب داشته باشد. دستگاه ایمنی بدن برای ساختن پادتن به زمان نیاز دارد. بنابراین، اگر فردی که رفتار پرخطر داشته و نگران آلودگی خود به HIV است، بهتر است به متخصصان مشاوره ایدز مراجعه کند.
گروههای در معرض خطر:
بیماری ایدز کلیه جوامع را تهدید میکند و هر انسانی میتواند در معرض خطر آلودگی و یا بیماری ایدز قرار گیرد ولی عدهای از افراد، از احتمال آلودگی یا بیماری بیشتری برخوردارند که عبارتند از :
ـ دریافت کنندگان خون، فرآوردههای خونی
ـ افراد بی بند و بار و جوانان منحرف
ـ همسران و کودکان افراد آلوده به HIV
ـ نوزادان مادران آلوده به HIV
ـ معتادان تزریقی
ـ کلیه مشاغل مرتبط با پزشکی و پیراپزشکی
ـ استفاده کنندگان از سرنگ، تیغ و یا مسواک و خلال دندان مشترک با افراد آلوده و بیمار
ـ رانندگان بینالمللی، مسافرین خارجی بی هدف
ـ افرادی که با روشهای غیراستریل اقدام به سوراخ کردن گوش، خالکوبی، ختنه و حجامت میکنند.
درمان ایدز :
تاکنون درمان قطعی بیماری شناخته نشده است و در حال حاضر تنها داروهای ضد ویروسی در دسترس میباشد که ورود به مرحله بیماری را تأخیر میاندازد.
راههای پیشگیری از بیماری ایدز :
برای پیشگیری از بیماری ایدز، آموزش مهارتهای زندگی خیلی مهم است. زیرا افراد در برخورد با هیجانات زندگی، گزینههای متفاوتی را در پیش رودارند. که الزاماً همه آنها به طور مطلق خوب یا بد نیستند. انتخاب هر گزینه پیامدهایی به دنبال دارد که ممکن است بی اهمیت یا سرنوشت ساز باشد. به طور مثال توانایی تصمیمگیری صحیح یکی از مهارتهای مهم زندگی است. میتوان در برخورد با هیجانات زندگی، گزینهٔ بی بند و باری جنسی را که منجر به بیماری ایدز میشود، انتخاب کرد یا پای بند به زندگی خانوادگی را برگزید که فرد را از ابتلا به بیماری ایدز و دیگر بیماریهای آمیزشی مصون نگه میدارد.
باید دانست که ایدز دارو و درمانی ندارد و تنها راه مقابله با آن پیشگیری است و باید با شناخت این بیماری، راههای انتقال و پیشگیری آن و آموزش به اطرافیانمان با این بیماری مبارزه کرد.
آیا میدانید در هر دقیقه 5 فرد جوان در جهان به ویروس ایدز آلوده میشوند. بنابراین با افزایش آگاهی خود بر علیه این بیماری بسیج شوید.
نظر شما