معاون پارلمانی و کنسولی وزیرامورخارجه کشورمان جزئیات ماجرای فرودگاه جده را تشرح کرد.
حسن قشقاوی درباره تجاوز به دو نوجوان ایرانی توسط ماموران پلیس فرودگاه جده، اظهارکرد: چند ساعت پس از وقوع این حادثه سرکنسولی جمهوری اسلامی ایران در عربستان اطلاع میدهد که هنگام خروج یکی از کاروانهای زیارتی و هنگام بازرسی 2 نوجوان ایرانی پلیس فرودگاه با به صدا درآوردن آژیر دستگاه بازرسی از این 2 میخواهد به جای دیگری منتقل شوند.
وی افزود: با تاخیری که در بازگشت این دو نوجوان صورت میگیرد اعضای کاروان متوجه میشوند که تعرض جنسی به آنها صورت گرفته و یا در حال انجام است از این رو مسئول کنسولی ما در جده به عنوان اولین فرد در جریان این موضوع قرار میگیرد و همه اقداماتی را که برای تشکیل پرونده لازم بوده انجام میدهد.
قشقاوی ادامه داد: مسئول کنسولگری ایران در جده سریعا برای پیگیری این اتفاق وارد عمل میشود و همه اقداماتی را که برای تشکیل پرونده لازم بوده انجام میدهد.
معاون پارلمانی و کنسولی وزیرامورخارجه کشورمان تصریح کرد: پس از انجام تحقیقات میدانی و در جریان قرار دادن پلیس فرودگاه جده از سوی سرکنسولی ایران در عربستان پلیس امنیت فرودگاه جده همه نیروهای فرودگاه را احضار و از قربانیان درخواست میکند تا آنها را شناسایی کنند.
قشقاوی تاکیدکرد: با همکاری فرودگاه جده با کنسولگری ایران در همان لحظه پرونده مقدماتی برای پیگیری این حادثه تشکیل میشود.
معاوم وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد: با پیگیری مسئول کاروان و سازمان حج و زیارت ماموران متخلف بازداشت شده و سرکنسولی ایران مراتب اعتراض خود را به این موضوع اعلام کرد اما به دلیل اینکه این حادثه در ایام تعطیلات رخ داده است چگینی مدیرکل کنسولی وزارت امورخارجه به فاصله یک روز بعد از تعطیلات کاردار عربستان را احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را درباره رخ دادن این موضوع به وی ابلاغ میکند و خواهان اجرای اشد مجازات برای خاطیان میشود.
وی افزود: مقامات عربستانیها نیز در پی وقوع این حادثه اعلام کردند که با این دو پلیس خاطی برخورد و آنها را محاکمه خواهند کرد.
معاون وزیرامورخارجه با اشاره به اینکه من نمیدانم چه اعتراضی به وزارت خارجه درباره رسیدگی به این پرونده وارد است تصریح کرد: وزارت امورخارجه درباره این موضوع یادداشت اعتراضی خود را منتشر کرد اما به دلیل معذوریت اخلاقی و درخواست خانواده قربانیان وزارت خارجه از رسانهای کردن این موضوع اجتناب کرد.
***توضیحات افخم درباره ماجرای فرودگاه جده
دراین راستا افخم درباره آنچه در فرودگاه جده رخ داد، گفت: براساس آخرین اطلاعات دریافتی توسط سرکنسولگری ایران در جده برای متهمان در یکی از شعب دادسرای مرتبط پرونده تشکیل شده و امیدواریم این روند تا صدور حکم و مجازات افراد ادامه یابد.
مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مسئولان بخشهای ذیربط عربستان سعودی اعلام کردهاند موضوع را پیگیری میکنند و تا عصر روز گذشته نیز بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی توسط سرکنسولگری ما در جده، نتایج اولیه اقدامات مسئولان عربستان از تشکیل پرونده برای متهمان در یکی از شعب دادسرای مرتبط حکایت دارد و شواهد حاکی از پیگیری مسئولان ذیربط سعودی است و امیدواریم این روند با جدیت کامل تا صدور حکم و مجازات افراد یاد شده ادامه یابد.
افخم همچنین گفت: وزارت خارجه بلافاصله پس از اطلاع از این حرکت ضد اخلاقی به طور جدی موضوع را پیگیری کرده و همکاران ما در جده پس از اطلاع از موضوع در فرودگاه این شهر حاضر شده و با حضور مسئولان ارشد فرودگاه به بررسی موضوع پرداختند و مسئولان عربستانی هم ضمن اعلام انزجار از این اقدام اظهار داشتهاند موضوع برای آنها حیثیتی است و عوامل آن پس از اثبات جرم به مجازات شرعی و قانونی خواهند رسید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: وزارت خارجه علاوه بر اعتراض رسمی و ارسال یادداشت اعتراضی، کاردار عربستان را احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به ایشان منتقل شده و از دولت عربستان خواستار تسریع اقدامات در روند مجازات متهمان شدهایم.
افخم اضافه کرد: وزارت امور خارجه اقدامات خود را از کلیه مجاری دیپلماتیک تا حصول نتیجه به طور مستمر و جدی ادامه خواهد داد.
درهمین راستا دیروز نیز بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت با همکاری شایسته وزارت امور خارجه بمحض اطلاع از این اتفاق غیر قابل گذشت با جدیت و حساسیت کامل اقدامات و پی گیریهای مستمری را در بالا ترین سطوح مسئولین ذیربط کشور عربستان به منظور حفظ حقوق زائرین و مجازات خاطیان بعمل آورده است
بنا بر این گزارش ،سازمان حج و زیارت دراین اطلاعیه اورده است :در هفته گذشته هنگام بازگشت یکی از کاروانهای اعزامی عمره در آخرین بخش بازرسی فرودگاه جده دو تن از ماموران پلیس فرودگاه به بهانه بازرسی از دو نوجوان زائر قصد تعرض به آنها را داشتند که با هوشیاری زائران عزیز و خانواده هایشان، پیگیری مدیر و روحانی کاروان و همچنین دخالت سریع مقامات کنسولگری کشورمان در جده و احضار مسئولان سعودی و فرماندهی پلیس جده افراد خاطی شناسایی و دستگیر گردیدند.
این اطلاعیه می افزاید: بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت با همکاری شایسته وزارت امور خارجه بمحض اطلاع از این اتفاق غیر قابل گذشت با جدیت و حساسیت کامل اقدامات و پی گیریهای مستمری را در بالا ترین سطوح مسئولین ذیربط کشور عربستان به منظور حفظ حقوق زائرین و مجازات خاطیان بعمل آورده است.
سازمان حج و زیارت تاکید می نماید که بر اساس تعهد مسئولین ارشد کشور عربستان متخلفان بزودی محاکمه و به اشد مجازات با آنان برخورد خواهد شد.
***نگرانی مراجع تقلید
اما امروز و به محض تایید این خبر از سوی منابع رسمی آیات عظام ومراجع تقلید نسبت به هتک حرمت حجاج ایرانی واکنشهای جدی داشتند.
آیتالله ناصر مکارمشیرازی به حادثه ناگوار فرودگاه جده واکنش نشان داد و گفت: ما نمیخواهیم مساله تحریم عمره را پیش بکشیم، اما آیا باید به هر قیمت رفت و به هر ذلتی تن داد؟
این مرجع تقلید روز چهارشنبه در آغاز درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، با اشاره به مساله فرودگاه جده تصریح کرد: سوال ما از مسئولان عمرهگذار این است که عمره مستحب را آیا باید به هر قیمت برویم؟ من به دنبال تحریم عمره نیستم ولی بیان میکنم که آیا باید عمره را با هر ذلتی به جای آورد؟
آیتالله مکامشیرازی بیان کرد: من به مسئولان سعودی عرض میکنم که ساخت و سازها در مکه به اندازه امنیت ارزش ندارد؛ اگر در فرودگاه جده امنیت نباشد در کوچههای مکه چه امنیتی تضمین شده است؟ اگر این امنیت از بین برود مردم دنیا چه فکری در مقابل شما خواهند کرد.
این مرجع تقلید یادآورشد: مسئولان ما باید فکر کنند که آیا ما تا کی قرار است که به مکه و حج مستحبی برویم؟ در مسجد النبی به علمای ما اهانت میکنند و در فرودگاه هم اهانت میکنند؛ نباید این چنین تحقیر شویم.
وی گفت: امام راحل با انقلابی که به کمک این مردم کرد عزت و آبرویی برای مردم این کشور فراهم کرد و این عزت به حدی رسیده است که شش وزیر خارجه ابرقدرت جهان در یک طرف و وزیر خارجه ما یک طرف مینشینند و ماهها با هم مذاکره میکنند که این مساله عزتی است که برای ما فراهم شده است.
وی افزود: امروز در دنیا همه رسانهها خبری از ایران دارند که این مساله نشانه عزیز بودن و آبرومند بودن ماست؛ امیدواریم نتیجه این مذاکرات به جای خوبی برسد ولی منهای این مساله، بحث عزت ماست که نباید این عزت را از دست بدهیم.
دراین راستا همچنین آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید گفت: مساله هتک حرمت به دو نوجوان در فرودگاه جده عربستان مطلب عجیبی است و نباید در قبال آن سکوت کنیم.
این مرجع تقلید روز چهارشنبه در جلسه درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم با اشاره به تعرض دو مامور فرودگاه جده به دو نوجوان ایرانی بیان داشت: مردم مسلمان باید تعقیب کنند که چه پیش آمده است، ما در اوج قدرت هستیم و نباید در این زمینه سکوت کنیم.
***طرح یک فوریتی لغو عمره مفرده
دراین حال نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز که دیروز از تشکیل جلسه فوری کمیسیون امنیت ملی خبر داده بودند بیکار ننشستند و امروز سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی از ارائه طرح یک فوریتی لغو عمره مفرده تا حصول اطمینان از امنیت زائران با ۷۰ امضا به هیات رئیسه مجلس خبر داد.
حسین نقوی حسینی اظهار داشت: با توجه به اینکه جسارت ها و بی حرمتی ها به ایرانیان در عمره افزایش یافته است و همچنین با توجه به جسارت اخیر به دو نوجوان در فرودگاه جده عربستان، این طرح به هیات رئیسه ارائه شد.
نماینده مردم ورامین گفت: در این طرح تاکید کرده ایم تا حصول اطمینان از امنیت حجاج سفرهای عمره به عربستان متوقف شود.
وی همچنین از جلسه کمیسیون امنیت ملی با مسئولان سازمان حج و زیارت وزارت خارجه برای بررسی ماجرای جسارت اخیر به دو نوجوان ایرانی خبر داد و گفت: پس از این جلسه کمیسیون امنیت درخصوص ادامه عمره تصمیم خواهد گرفت.
بنا بر این گزارش ، نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی با پیگیری ۳ راهکار مهم به دنبال توقف عمره به عربستان به خاطر تعرض به دو نوجوان ایرانی و همچنین سیاست های اخیر این کشور در قبال یمن و شیعیان هستند.
جمعی از نمایندگان مجلس در نامه ای به رئیس جمهور نیز با اشاره به تعرض به دو نوجوان ایرانی خواستار پیگیری موضوع و مجازات عاملان شدند.
همچنین طرح یک فوریتی برای لغو عمره به هیات رئیسه ارائه شده است. علاوه بر این کمیسیون امنیت ملی در جلسه ای با مسئولان سازمان حج و وزارت خارجه این موضوع را بررسی خواهند کرد و احتمال دارد پس از آن در بیانیه ای خطاب به سازمان حج خواستار توقف سفرهای عمره شوند.
دراین حال یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از جمعآوری امضا برای طرح یک فوریتی لغو سفر حج عمره تا اطلاع ثانوی خبر داد.
محمدصالح جوکار با اشاره به اینکه حادثه رخ داده در فرودگاه جده در عربستان در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مورد بررسی قرار گرفت، گفت: پیشنهادی که در کمیسیون امنیت مطرح شد این بود که به دلیل اقدام مأموران آل سعود به سازمان حج و زیارت پیشنهاد شود سفر حج عمره تا اطلاع ثانوی متوقف شود.
او گفت: اقدامات شنیعی که توسط مأموران آل سعود صورت گرفته بسیار زشت و عمل جنایتکارانه است و واقعاً شأنیت ایرانیها را زیر سوال میبرد. لذا معتقدیم حکم این افراد که چنین عملی را مرتکب شدهاند اعدام است.
جوکار با بیان اینکه به نظر میرسد مسئولان سازمان حج و زیارت باید در این خصوص تجدیدنظر کرده و باید تصمیم جدی درباره سفر عمره اتخاذ کنند، گفت: اگر نتوانند مدیریت صحیحی اعمال کنند قطعا این مسأله برای جامعه مسلمانان ایرانی قابل پذیرش نیست، لذا باید تدبیر جدی اتخاذ شود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین گفت: از دولت میخواهیم که در این موضوع کوتاه نیاید و اعتبار ما را به خودمان برگرداند و باید به طور جدی موضع مستحکمتری در این زمینه داشته باشیم.
درهمین حال خبر میرسد که کمیسیون فرهنگی مجلس با ارسال نامهای خطاب به رئیسجمهور خواستار پیگیری برخورد شنیع مأموران سعودی با دو نفر از زائران ایرانی و جلوگیری از اقدامات مشابه در آینده شد.
دراین نامه امده است :با احترام چند سالی است که در ایام عمره مفرده و تمتع شاهد برخوردهای توهین آمیز و سخیف مأموران عربستان با حجاج ایرانی هستیم و اگرچه مسئولان سازمان حج و زیارت پیگیریهایی را در این زمینه داشتهاند اما متأسفانه این رفتارهای وقیحانه ادامه دارد.
به ویژه در روزهای ابتدای سال جاری برخورد شنیع مأموران عربستان با دو نوجوان ایرانی موجب تألمات شدید روحی نامبردگان و جریحهدار شدن قلوب مؤمنین به ویژه خانواده و بستگان آن دو عزیز شدهاند لذا از آن مقام محترم انتظار اکید داریم ضمن پیگیری ویژه در این خصوص برای جلوگیری از رفتارهای مشابه در آینده تدابیر خاصی اندیشیده شود.
***وزارت خارجه تشکیل جلسه میدهد
دراین راستا همچنین رئیس کمیته مطالبات ملی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: وزارت امور خارجه سهشنبه هفته آینده جلسهای را با حضور مسئولان این وزارتخانه، سازمان حج و زیارت، بعثه مقام معظم رهبری در حج و سایر دست اندرکاران و خانوادههای این نوجوانان تشکیل میدهد.
مهدی دواتگری با اشاره به موضوع تعرض به دو نوجوان ایرانی در عربستان، گفت: تعرض به دو نوجوان ایرانی اقدامی غیراخلاقی، غیرانسانی و غیرشرعی است و حکایت از آن دارد که هنجارهای اخلاقی در کشور عربستان بهم ریخته است.
وی افزود: دو سال پیش نیز یک دیپلمات مست عربستانی پشت رول نشست و شهروند ایرانی را به قتل رساند و این نشان میدهد که این کشور در حوزه اخلاقی و دینی پایبندی لازم را ندارد.
این عضو کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، خاطرنشان کرد: در ابتدای سال دو نوجوان 14 و 15 ساله در حالی که از مراسم عمره به کشور بازمیگشتند به بهانه بازرسی مورد تعرض قرار گرفتند. البته طبق اعلام وزارت خارجه و سازمان حج تعرض به آنها در حد شبه تجاوز بوده و تجاوز به مفهوم عینی مطرح نیست، این اظهارات نیز از سوی دستگاههای ذیربط مطرح شده است.
وی افزود: تاکنون موفق نشدهایم با خانوادهها و نوجوانانی که با آنها تعرض شده ملاقاتی داشته باشیم اما در این خصوص پیبگیریهای لازم را انجام میدهیم.
این عضو کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: بنا شده است قبل از ظهر یکشنبه هفته آینده جلسهای در وزارت خارجه با حضور مسئولان این وزارتخانه و سازمان حج و زیارت، بعثه مقام معظم رهبری در حج و سایر دستاندرکاران و خانوادههای نوجوانان متعرض شده تشکیل شود و این موضوع به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد. همچنین بعدازظهر همان روز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی این موضوع را با مسئوولان وزارت امور خارجه و سازمان حج و زیارت مورد بررسی قرار میدهد.
دواتگری با بیان اینکه نمایندگان از رفتارهای غیراخلاقی و غیرانسانی با زائران در عربستان نگران هستند، گفت: بر همین اساس امروز طرح یک فوریتی به امضای تعدادی از نمایندگان رسید و به هیأت رئیسه تقدیم شد که بر اساس آن طرح دولت ملزم میشود که تا زمانی که امنیت زائران ایرانی تأمین نشود از اعزام آنها به حج عمره جلوگیری شود.
وی افزود: در سال حدود 850 هزار نفر عمره گذار عازم سرزمین وحی میشود. اگر تا مقطعی از سفر آنها جلوگیری شود طبیعتاً دولت عربستان بیشترین ضرر را خواهد دید. چون حتی کشور اندونزی با داشتن چندین برابر جمعیت ایرانی به این میزان عمره گذار را اعزام نمیکند، شاید با این اقدام دولت عربستان متوجه این عمل زشتش شود.
نماینده مردم مراغه با بیان اینکه طبق اعلام مقامات وزارت امور خارجه و سازمان حج و زیارت دو مأمور تعرض کننده بازداشت شدهاند، افزود: در موارد اینچنینی مجازات اعدام در قوانین عربستان پیشیبنی شده است، انتظار میرود که کشور عربستان این دو مأمور را به شدت مجازات کند.
وی همچنین گفت که از وزارت امور خارجه انتظار میرود موضوع را به صورت جدی دنبال کرده و حقوق اتباع ایرانی را حفظ کند چون این اقدام توهین آشکار به ملت ایران است، وظیفه ما نمایندگان حفظ حیثیت و اعتبار شهروندان ایرانی است.
دواتگری در پایان گفت: با وجودی که وزارت امور خارجه در غیاب سفیر عربستان کاردار این کشور را احضار کرد و مراتب اعتراض ما را اعلام نمود باز هم انتظار ما از دولت عربستان این است که از ملت ایران به دلیل این اقدام زشت، غیرانسانی و غیرشرعی عذرخواهی کند.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه باید با مقصران حادثه فرودگاه جده برخورد جدی شود، گفت: نباید برای امری مستحب حیثیت و آبروی ایرانی به زمین ریخته شود.
جواد جهانگیرزاده نماینده مردم ارومیه و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ، اظهار داشت:
در این رابطه آیتالله مکارمشیرازی نیز تذکر دادند و باید به این موضوع رسیدگی شود، چرا که بنا نیست برای یک امر مستحب، حیثیت و آبرو و شخصیت ایرانی را به زمین بریزیم، مسئولان سازمان حج و زیارت و وزیر فرهنگ و ارشاد باید پاسخگو باشند و کسانی که قصور کردند باید مورد برخورد قرار گیرند و از سازمان حج و زیارت اخراج شوند.
همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس گفت: کمیسیون نگرانی جدی خود را نسبت به افزایش ناامنی و بیحرمتی به زائران خانه خدا و ناتوانی دولت عربستان در تأمین امنیت زوار ابراز داشتند.
سیدحسین نقوی حسینی نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، درباره جزئیات جلسه امروز عصر این کمیسیون گفت: اعضا امروز نگرانی جدی خود را نسبت به افزایش ناامنی و بیحرمتی به زائران بیتالله الحرام و ناتوانی دولت عربستان در تأمین امنیت زوار ابراز داشتند.
وی ادامه داد: اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از وزارت امور خارجه به جد درخواست کردند که تمام هم خود را برای مجازات مأموران متخلف فرودگاه عربستان بهکار گیرند.
نظر شما